Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Соколовой.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
199.68 Кб
Скачать

Галузь використання

Цей стандарт поширюється на вищі навчальні заклади Ш-ІУ рівня акредитації, в яких здійснюється підготовка фахівців із напряму 0305- філологія освітньо-кваліфікаційних рівнів "бакалавр", "спеціаліст", "магістр" за спеціальностями 6.030502, 7.030502, 8.030502 "Мова та література (англійська, німецька або новоргецька)".

Цей стандарт встановлює:

  • загальні вимоги до курсової, дипломної, магістерської роботи з філології;

  • тематику курсових, дипломних, магістерських робіт;

  • структуру та зміст курсових, дипломних, магістерських робіт;

  • вимоги до оформлення курсових, дипломних, магістерських робіт;

  • процедуру підготовки до захисту та захист курсових, дипломних, магістерських робіт;

  • критерії оцінки виконаного студентами наукового дослідження.

Нормативні посилання

У цьому стандарті є посилання на такі державні та галузеві стандарти України:

 ДСТУ 3008-95 «Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення»;

 ДСТУ 3814-98 «Видання. Міжнародна стандартна нумерація книг»;

 ГОСТ 7.4-95 «Издания. Выходные сведения»;

 ГОСТ 7.1-84 «Библиографическое описание документа»;

 ГОСТ 7.5-88 «Издательское оформление материалов, помещаемых в периодических и продолжающихся изданиях и непериодических сборниках»;

 Методичні рекомендації щодо структури, змісту та обсягів підручників і навчальних посібників для ВНЗ Науково-методичного центру вищої освіти Міносвіти і науки України // Інформаційний вісник МОНУ. - 2001. - № 4. - С. 48-51.

 Порядок надання навчальній літературі, засобам навчання і навчальному обладнанню грифів та свідоцтва МОН України: Наказ № 440 від 7.08.01 // Міністерство освіти і науки України. - Київ, 2001. - 5 с.

Розділ і. Положення про курсову, дипломну, магістерську роботу

1.1. Курсова робота

1.1.1. Курсова робота є кваліфікаційною науковою працею, виконаною студентом у вигляді спеціально підготовленого рукопису. Вона містить обгрунтовані теоретичні положення, які зроблено студентом на підставі аналізу наукової, художньої, методичної літератури; методичні розробки, в яких викладено результати прикладного дослідження проблеми. Курсова робота свідчить про рівень знань з методології наукового дослідження, фахових навчальних дисциплін, а також про сформованість загальних та спеціальних професійних вмінь та навичок.

1.1.2. Курсова робота виконується на основі поглибленого опрацювання наукових джерел, вітчизняної та зарубіжної художньої літератури, передового досвіду з проблеми, яка вивчається, а також результатів досліджень реального об'єкта, що проведені студентом.

1.1.3. Курсова робота розглядається як окреме навчальне завдання кваліфікаційної магістерської або дипломної роботи спеціаліста. Виконання її забезпечує реалізацію завдання наскрізного дипломного (магістерського) проектування. Згідно ОПП підготовки бакалавра філології виконуються такі курсові роботи:

  • із зарубіжної літератури - на 2 курсі;

  • з філології (теоретичної граматики, теоретичної фонетики, стилістики, лексикології, методики навчання іноземних мов, зарубіжної літератури за умови лінгво-стилістичного аналізу художніх текстів) - на 3, 4 курсах.

1.1.4. Метою курсової роботи є формування професійно-предметної компетенції філологів; залучення студентів до систематичного читання наукової та методичної літератури, прищеплення навичок самостійного наукового пошуку.

У процесі підготовки курсової роботи реалізуються такі завдання:

  • розвиток умінь критично осмислювати теоретичні положення, робити висновки, узагальнення;

  • опанування основними поняттями наукового дослідження (тема, предмет, об'єкт, мета, завдання, методологія, методика, результати дослідження);

  • оволодіння методикою проведення наукового дослідження, зокрема педагогічного експерименту, якщо робота з методики навчання ІМ;

  • формування вмінь аналізувати, узагальнювати та описувати свої власні спостереження, практично реалізовувати теоретичні положення в самостійних розробках.

1.1.5. Курсова робота з методики навчання іноземних мов узагальнює досвід науково-пізнавальної діяльності студентів, поглиблює та закріплює набуті знання з психолого-педагогічних дисциплін (вступу до спеціальності, основ наукових досліджень, педагогіки, психології, психології спілкування, методики навчання ІМ); формує вміння й навички проводити самостійне наукове дослідження проблеми. Матеріали констатуючого експерименту, який проводиться у закладах освіти під час педагогічної практики та в процесі написання курсової роботи, стає основою підготовки курсової роботи з методики навчання іноземної мови на 3 та 4 курсах.

Обов'язковою вимогою до курсової роботи є виконання дослідницького та практичного завдань.

Як дослідницьке завдання може виступати спостереження й аналіз уроків, хронометрування уроків, вивчення та опис позитивного досвіду роботи вчителів, анкетування учнів та вчителів, проведення зрізу рівня навченості учнів за допомогою тестів чи контрольних робіт, аналіз навчального матеріалу та вправ підручників.

Як практичне завдання може виступати складена система вправ для навчання аспектам мови або видам мовленнєвої діяльності, комплекс підібраних діагностичних методик, які у подальшому слугуватимуть матеріалом експериментального дослідження; розроблені варіанти анкет, моделі або фрагменти занять (уроків) для реалізації конкретних завдань; стандартизовані варіанти тестових завдань для перевірки рівня сформованості ЗВН учнів.

Розроблені матеріали повинні пройти апробацію у навчальному процесі під час педагогічної практики у школі.

1.1.6. Курсову роботу подають у вигляді спеціально підготовленого рукопису в м'якому переплетенні.