Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по практике окончат вариант.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
2.13 Mб
Скачать

2

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Маріупольський державний університет

Кафедра конституційного, адміністративного та міжнародного права

Затверджую

Проректор з навчальної роботи

____________ Ю.О. Волошин

«___» ____________2010 року

Комплексна робоча програма

проведення практики

для студентів денної та заочної форми навчання

спеціальності „Правознавство”

Маріуполь – 2010

УДК

ББК

Комплексна робоча програма проведення практики – Маріуполь: МДУ, 2010.

Розробники: доцент Черних Є.М.,

старший викладач Василенко С.І.,

старший викладач Циклаурі О.Б.

Рецензенти: Волошин Ю.О. кандидат юридичних наук, професор;

Кіндюк Б.В. кандидат юридичних наук, професор;

Комплексна робоча програма проведення практики розглянута та затверджена на засіданні кафедри конституційного, адміністративного та міжнародного права МДУ (протокол № ___від _______________ року).

МДУ, 2010

Структура програми:

РОЗДІЛ 1. ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ПРОВЕДЕННЯ ПРАКТИКИ

РОЗДІЛ 2. ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ПРОВЕДЕННЯ ОКРЕМИХ ВИДІВ ПРАКТИКИ

2.1. Порядок проведення ознайомчої практики

2.2. Порядок проходження навчальної практики

2.3. Порядок проходження виробничої практики

2.4. Порядок проведення переддипломної (магістрської) практики

Розділ 1 організаційно-правові засади проведення практики

Практика студентів є невід’ємною складовою процесу підготовки фахівців різних кваліфікаційних рівнів спеціальності «Правознавство» і проводиться в організаціях різних галузей господарства, інших закладах освіти України та інших країн, з якими Університетом укладено договора.

Нормативно-правовою базою, яка регулює організаційно-правові засади проходження практики є:

1. Закони України:

1.1. «Про освіту» від 23 травня 1991 року № 1060-XII

1.2. «Про вищу освіту» від 17 січня 2002 року № 2984-ІІІ

2. Постанови Кабінету Міністрів України:

2.1. «Про затвердження Порядку надання робочих місць для проходження учнями, слухачами професійно-технічних навчальних закладів виробничого навчання та виробничої практики» від 7 червня 1999 року № 992

2.2. «Про затвердження Порядку призначення, виплати та розмірів стипендіального забезпечення учнів, студентів, курсантів, слухачів, клінічних ординаторів, аспірантів і докторантів» від 8 серпня 2001 року № 950 (з 12 липня 2004 року постанова частково втратила чинність за винятком п. 4, згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Питання стипендіального забезпечення» від 12 липня 2004 року № 882)

3. Наказ Міністерства освіти та науки України «Про затвердження Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України» від 8 квітня 1993 року № 93.

Програмою підготовки студентів спеціальності «Правознавство» передбачено проходження наступних видів практик:

Для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр»:

  • Ознайомча

  • Учбова

  • Виробнича

Для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «Спеціаліст»:

  • Переддипломна

Для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «Магістр»:

  • Магістерська.

Перелік, зміст, тривалість та терміни проведення зазначених вище видів практик визначаються навчальним планом Університету.

Метою проходження всіх видів практик є оволодіння студентами сучасними методами, навичками, вміннями та способами організації праці майбутньої професійної діяльності, формування у них на базі одержаних в Університеті знань професійних навичок та вмінь для прийняття самостійних рішень під час роботи в конкретних суспільно-економічних умовах, виховання потреби систематично поповнювати свої знання і творчо їх застосовувати в практичній діяльності.

Завданням  практик  всіх видів є закріплення вмінь, якими повинні володіти випускники вищого навчального закладу за напрямом підготовки «Правознавство», відповідно до виробничих функцій (організаційної, аналітичної, виконавчої) у типових задачах професійної діяльності.

Практика студентів передбачає безперервність та послідовність її проведення при одержанні потрібного обсягу практичних навичок і умінь відповідно до кваліфікаційних рівнів бакалавра, спеціаліста і магістра.

Основні організаційні засади проведення практики:

  • практика студентів проводиться з відривом від теоретичного навчання на базах практики (в органах публічної влади, підприємствах, організаціях, установах), науково-технічне оснащення та фаховий персонал яких спроможні забезпечити сучасні вимоги до підготовки фахівців відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня, а також умови їх подальшого професійного росту та кар’єри;

  • тривалість практики, терміни проведення, її обсяг визначається навчальним планом Університету та графіком навчального процесу. Обсяг практики вимірюється у кредитах (практика повинна бути організована та її результати задокументовані так, щоб її можна було оцінити у кредитах);

  • практика передбачає удосконалення професійно-практичної підготовки студентів, технологію надання їм достатнього обсягу практичних знань, умінь і навичок, відповідно до вимог освітньо–кваліфікаційної характеристики, з використанням матеріально-технічної бази роботодавців;

  • програма практики повинна відповідати освітньо-кваліфікаційному рівню, передбачати здобуття студентом однієї або декількох компетенцій, послідовність одержання необхідних практичних знань і вмінь;

  • оцінка за захист матеріалів практики визначається комісією відповідно до таких критеріїв: