Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Соколовой.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
199.68 Кб
Скачать

Додатки ..................................................……………………………..………………... 34 вступ

Методичні рекомендації розроблені у відповідності до вимог галузевої компоненти стандартів вищої освіти з підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційних рівнів "бакалавр", "спеціаліст", "магістр" за спеціальністю "Мова та література (англійська, німецька або новогрецька)", напряму підготовки 0305 - філологія. Призначені для надання допомоги студентам у виконанні курсових, дипломних, магістерських робіт згідно до чинних стандартів України і містять основні вимоги, які висуваються до змісту та оформлення наукової роботи, організації її виконання, порядку захисту та оцінювання.

Наукова робота (курсова, дипломна, магістерська) є складовою державної атестації, підсумковою кваліфікаційною роботою, яка дає змогу виявити рівень сформованості професійної компетентності бакалавра, спеціаліста, магістра філології згідно освітньо-професійних програм підготовки фахівців у ВНЗ. Курсові, бакалаврські, дипломні роботи являють собою також:

  • засіб навчання;

  • набутий досвід розробки конкретної проблеми дослідження за допомогою опановування наукових джерел та аналізу практики;

  • результат студіювання професійно-орієнтованих дисциплін за поточний рік або за весь термін навчання.

Кафедра англійської філології призначає кожному студенту наукового керівника, який надає йому науково-методичну допомогу в процесі самостійного виконання курсової, дипломної, магістерської роботи.

Науковий керівник:

  • проводить індивідуальне консультування студента щодо формулювання теми та підготовки роботи;

  • допомагає йому скласти план курсової, дипломної, магістерської роботи;

  • спільно із студентами розробляє проект-завдання до її виконання;

  • розробляє завдання до педагогічної, переддипломної, стажерської практики;

  • контролює дотримання графіку виконання роботи;

  • рецензує частини роботи і викінчений рукопис, готує студента до захисту.

Науковими керівниками призначаються провідні науково-педагогічні працівники кафедри, які мають відповідний науковий ступінь, сфера наукових інтересів яких відповідає тематиці визначеного дослідження.

Темою курсової, дипломної, магістерської роботи (предметом дослідження) є одна з актуальних проблем філології, що відповідає завданням та умінням, передбаченим варіативною компонентою освітньо-кваліфікаційної характеристики бакалавра, спеціаліста, магістра за відповідною спеціалізацією (за її наявності). Тематика курсових, дипломних, магістерських робіт щорічно переглядається та поновлюється.

Тематика курсових, дипломних, магістерських робіт визначається згідно з напрямами науково-дослідної робити кафедри англійської філології або з урахуванням наукових інтересів викладачів.

Тематика курсових, дипломних, магістерських робіт обговорюється на методичній нараді викладачів та затверджується на засіданні кафедри у травні-червні поточного навчального року. Тематика курсових робіт доводиться до відома студентів на початку кожного навчального року. Теми визначаються персонально для кожного студента з одночасним призначенням наукового керівника. Тематика наукових робіт визначається з урахуванням:

  • наукової (комплексної) теми кафедри та основних напрямів науково-методичної роботи кафедри на навчальний рік;

  • пріоритетних напрямів наукових досліджень в галузі філології;

  • прикладних завдань, що мають статус соціального замовлення закладів освіти міста Маріуполя або регіону Приазов'я;

  • тематики наукових, методичних семінарів для викладачів;

  • наукових інтересів керівників проектів (курсових, дипломних, магістерських);

  • професійних та пізнавальних інтересів студентів, що обирають тему дослідження.

Студенту дозволяється висловити своє бажання працювати з конкретним викладачем у формі заяви, яку він подає на кафедру англійської філології у травні-червні поточного навчального року див. Додаток А). Вибір наукового керівника ґрунтується на спільних наукових інтересах та ділових контактах, що виникають у студента і викладача в процесі попередньої навчальної роботи.

Після остаточного узгодження з науковим керівником і редагування обрані теми курсових, дипломних, магістерських робіт розглядаються й обговорюються на засіданні випускової кафедри англійської філології.

Завідувач кафедри готує подання до навчальної частини для затвердження тем дипломних, магістерських робіт на засіданні вченої ради МДГУ. Науковий керівник та завідувач кафедри підписують проект-завдання на виконання курсової, дипломної, магістерської роботи.

Список студентів-дипломників, перелік їх тем та наукових керівників остаточно визначаються рішенням вченої ради МДГУ. Усі подальші зміни (формулювання назви, об'єкту дослідження тощо) у разі необхідності аргументуються письмово (заява дипломника), погоджуються з науковим керівником (віза на заяві) і потребують зміни у рішенні вченої ради за письмовим клопотанням кафедри (витяг із протоколу засідання).