Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА(налоги-2012).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
583.17 Кб
Скачать

Тема 7. Акцизний податок і мито

Особливості акцизного оподаткування в Україні. Платники акцизного податку та об'єкт оподаткування. Перелік підакцизних товарів і ставки акцизного податку.

Порядок включення акцизного податку в ціну товарів. Методика обчислення сум акцизного збору, що підлягають сплаті до бюджету. Документальне оформлення акцизного податку, порядок складання розрахунку акцизного податку.

Пільги з акцизного оподаткування.

Строки сплати акцизного податку та подання звітів. Порядок камеральної та документальної перевірок звітів, оформлення та реалізація їх результатів. Санкції податкових інспекцій до порушників законодавства з акцизного оподаткування.

Мито як джерело доходів бюджету держави, митна політика держави. Організація митної справи: митна територія та митний кордон, митний контроль, увезення, вивезення та транзит товарів, митна декларація і декларанти.

Платники ввізного мита, об'єкти справляння мита, ставки ввізного мита, порядок сплати. Вивізне та транзитне мито.

Пільги для юридичних і фізичних осіб. Справляння мита та порядок його перерахування до бюджету.

Інші митні доходи держави.

Тема 8. Плата за ресурси та послуги

Основні засади і цілі встановлення платежів за ресурси, їх види. Державна власність на ресурси як основа отримання державою доходів за їх використання. Принципи встановлення плати за ресурси: обов'язковість і однократність. Плата за ресурси як інструмент впливу на економне та раціональне використання таких.

Лісовий дохід, його сутність і призначення. Державний лісовий фонд і порядок його використання. Види лісового доходу. Плата за заготівлю деревини на пні, ознаки її диференціації. Порядок видачі дозволу на рубку деревини, лісорубний ордер і білет. Плата за другорядні лісові користування та інші види лісового доходу.

Плата за спеціальне використання прісних водних ресурсів, її платники. Види водокористування, за які встановлюється плата. Плата за воду, що її забирають із водогосподарських систем. Лімітування забору води побудова тарифів плати за забір води. Строки сплати та звітність платників. Плата за використання прісних водних ресурсів підприємствами гідроенергетики, водного транспорту та риборозводними господарствами.

Рентна плата за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами, рентна плата за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобувається в Україні.

Плата за розробку корисних копалин (мінеральні ресурси), її платники. Перелік ресурсів, за які стягується плата. Ставки плати, порядок обчислення та внесення в бюджет плати за мінеральні ресурси. Збір за користування радіочастотним ресурсом України.

Звітність платників платежів за ресурси та порядок її перевірки.

Державне мито, його сутність і види. Побудова ставок державного мита. Перелік операцій і послуг, з яких стягується державне мито. Порядок сплати державного мита і його перерахування до бюджету. Контроль податкових інспекцій у сфері стягнення державного мита.

Тема 9. Інші податки (місцеві податки)

Склад місцевих податків та зборів і порядок їх установлення. Законодавство України про місцеве оподаткування. Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Платники, база оподаткування, порядок обчислення..

Єдиний податок, платники, об'єкт, ставки.(спрощена система оподаткування).

Місцеві збори, їх призначення. Платники місцевого податку і зборів, об'єкти оподаткування, граничні величини місцевих податків, ставки податку. Звітність по єдиному податку.

Документальне оформлення нарахованих страхових внесків, що підлягають перерахуванню до фондів. Пільги зі страхового оподаткування.

Контроль податкових органів за правильністю обчислення та своєчасністю сплати ЄСВ. Штрафні санкції до порушників страхового оподаткування.

Збір за місця для паркування транспортних засобів. Збір за деякі види підприємницької діяльності. Курортний збір.