Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА(налоги-2012).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
583.17 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Миколаївський політехнічний КОЛЕДЖ

Затверджено:

Заступник директора

з навчальної роботи

________________ Чепак І.Ф.

“_____” ____________ 2012 р.

Методичні вказівки і завдання

для виконання контрольної роботи

з дисципліни “податкова система

для студентів денного та заочного відділення

спеціальностей:

5.03050401 «Економіка підприємства»

5.03050701 «Маркетингова діяльність»

5.03050901 «Бухгалтерський облік»

Розглянуто і ухвалено на засіданні

циклової комісії економічних дисциплін

Протокол N 5 від 11 січня 2012 р.

Голова циклової комісії Козачук Н.Ф

Розроблювач Козачук н.Ф.

Миколаїв - 2012 р.

ЗМІСТ

Вступ.

1. Робоча програма.

2. Загальні вказівки до виконання контрольної роботи.

3. Питання до іспиту.

4. Загальні методичні вказівки.

5. Варіанти контрольних робіт.

6. Рекомендована література.

Вступ

Для існування держави необхідні значні фінансові ресурси, які акумулюються в бюджетних і позабюджетних фондах в основному за рахунок функціонування податкової системи. Економічні відносини, пов'язані з податками, в тій чи іншій мірі торкаються всього населення держави, тому основні теоретичні і практичні аспекти оподаткування цікавлять не тільки спеціалістів, а й звичайних громадян.

Система оподаткування в Україні почала формуватись з 1991 року. Вона постійно змінюється, вносяться поправки, доповнення, а з 01.01.2011р. введено новий Податковий кодекс України.

Нестабільність податкового законодавства суттєво ускладнює практичну підприємницьку діяльність, так і вивчення податкової системи студентами, здійснення ринкових перетворень в економіці України активізувало роботу по вдосконаленню податкової системи.

На сучасному етапі постійно вносяться корективи в систему оподаткування України. З 01.01.2011 р. введені нові закони:

  • Податковий кодекс України;

  • Закон України “Про єдиний соціальний внесок”;

  • Закон України “Про державний бюджет на 2012 рік”.

Контрольні завдання і методичні вказівки до них розкривають суттєвість всіх видів податків, ставки та методику визначення податку.

Виконання контрольної роботи дає можливість закріпити знання з предмету і самостійно використовувати основні закони з оподаткування.

При вивченні предмету необхідно користуватись програмою курсу.

  1. Робоча програма

Мета навчальної дисципліни «Податкова система»: засвоєння теоретичних основ опо­даткування побудови податкової системи; вивчення принципів та напрямів здійснення податкової політики держави; засвоєння форм та методів податкового контролю.

Завдання навчальної дисципліни: формування як теоретичних знань у сфері оподаткування, так і практичних навичок ведення по­даткової роботи і податкового контролю.

Предмет навчальної дисципліни «Податкова система»: меха­нізм установлення та справляння податків і обов'язкових платежів в Україні.

Тема 1 Засади, організації податкової системи України

Основні засади податкового законодавства України. Сутність податків, їх визначення та ознаки. Податки в системі доходів бюджету держави.

Елементи системи оподаткування: платник (суб'єкт) і носій податку, об'єкт оподаткування, одиниця оподаткування, податкова ставка, джерело сплати. Методи побудови податкових ставок. Тверді і процентні ставки. Види процентних ставок: пропорційні, прогресивні і регресивні, їх комбінації. Проста і складна прогресії опо­даткування.

Фіскальна та регулююча функції податків, механізм їх реалізації. Співвідношення функцій у різних видів податків. Податки як основа фінансової бази держави. Основні напрями податкового регулювання економіки і соціальної сфери.

Поняття податкової системи і вимоги до неї. Структурна побудова податкової системи. Оптимізація співвідношення між різними видами податків. Фактори, що визначають структуру податкової системи.

Обсяг видатків бюджету як визначальна база побудови податкової системи. Рівень бюджетної централізації валового національного продукту і чинники, що його визначають.

Форми власності та їх вплив на вибір форм і об'єктів оподаткування. Особливості оподаткування суб'єктів різних форм власності.

Принципи оподаткування. Податки як елемент перерозподілу валового національного продукту. Податки як інструмент фінансового регулювання розвитку суспільства. Рівнонапруженість оподаткування різних суб'єктів.

Сутність і види податків. Класифікація податків, її ознаки. Класифікація за формою оподаткування — прямі й непрямі податки. Класифікація податків за еко­номічною ознакою об'єкта оподаткування — податки на доходи, капітал і споживання. Класифікація податків за ознакою органів державної влади, які їх установлюють, — загальнодержавні і місцеві. Класифікація податків залежно від способу їх стягнення — окладні і розкладкові.

Види прямих податків. Реальні податки: земельний, комунальний, промисловий, податок на грошовий капітал та ін. Особисті податки: прибутковий, майновий, на спадщину і даровизну та ін. Податок з доходів фізичних осіб як основний вид прямих податків. Переваги і недоліки прямих податків, проблеми їх справляння. Регулюючий механізм окремих видів прямих податків.

Види непрямих податків: акцизи, фіскальні монополії, мито. Специфічні й універсальні акцизи, їх види. Форми універсального акцизного оподаткування. Види і призначення мита, митна політика. Переваги та недоліки непрямих податків, їх місце в податковій системі.

Державна податкова служба України. Податкова система України, основні етапи її становлення. Склад та структура податкової системи України, законодавчі акти, що її регулюють. Принципи побудови податкової системи України, їх реалізація. Проблемні питання функціонування податкової системи України, можливі способи її вдосконалення. Проблеми податкової політики України за сучасних умов.

Права та обов'язки органів державної податкової служби. Податкова служба України, її організаційна структура та функції, завдання, підпорядкованість, фінансування. Законодавство України про державну податкову службу. Права, обов'язки, відповідальність працівників державної податкової інспекції, їх персональні звання та соціальний статус.

Основні елементи системи оподаткування, податкова звітність. Основи та організація податкової роботи, її основні елементи. Правове регламентування встановлення й справляння податків. Законодавчі акти України з питань оподаткування. Інструктивно-методичне забезпечення справляння податків.

Облік платників податків, порядок їх реєстрації. Облік надходжень податків, облікові реєстри. Контроль за своєчасним надходженням податків. Комп'ютеризація облікової і контрольної роботи.

Суб'єкти обчислення податку і контрольної роботи. Порядок обчислення та способи стягнення податків. Установлення методики обчислення податків. Способи стягнення податків: утримання податків біля джерела отримання доходів, за декларацією, за платіжними повідомленнями, марками.

Форми розрахунків: авансові платежі та розрахунки за фактом. Централізовані й децентралізовані, готівкові й безготівкові способи розрахунків. Відповідальність платників за своєчасність і правильність розрахунків з бюджетом і за подання податкових декларацій та звітів.