Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА(налоги-2012).doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
583.17 Кб
Скачать

Тема 2. Єдиний соціальний внесок. Податок з доходів фізичних осіб.

Збори до фондів державного соціального страхування. Єдиний соціальний внесок.. Об'єкт оподаткування База оподаткування. Ставки ЄСВ залежно від класу професійного ризику. Платники ЄСВ, порядок нарахування та терміни сплати.

Платники з доходів фізичний осіб. Платники податку, об'єкт оподаткування. Визначення загального оподатковуваного доходу. Склад доходів, які не включаються до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу.

Право платника податку на податковий кредит. Податкові соціальні пільги та їх використання, ставки податку. Порядок нарахування, утримання та сплати (перерахування) податку до бюджету. Особливості нарахування та сплати ПДФО з окремих видів доходів. Оподаткування операцій, пов'язаних з іпотечним житловим кредитуванням.

Оподаткування операцій за продаж об'єктів нерухомого та рухомого майна, отримання спадщини, подарунку. Порядок сплати (перерахування) податку до бюджету. Порядок подання річної декларації про майновий стан і доходи (податкової декларації). Відповідальність за порушення норм закону.

Контрольні функції податкових інспекцій щодо податку на доходи фізичних осіб. Контроль за своєчасністю й повнотою перерахування підприємствами до бюджету податку, утриманого з працівників.

Санкції до підприємств за порушення правил розрахунків і неповне утримання податку. Особливості контролювання доходів з підприємницької діяльності. Поточна робота протягом року. Перевірка достовірності поданих за підсумками року декларацій. Санкції за неп дання декларацій чи включення до них недостовірних даних.

Тема 3. Податок на прибуток підприємств

Прибуткове оподаткування результатів підприємницької діяльності. Податок на прибуток підприємств як форма корпоративного прибуткового оподаткування. Визначення термінів оподаткування прибутку. Передумови, переваги і недоліки застосування податку на прибуток.

Платники податку на прибуток, об'єкт і ставки оподаткування. Порядок визначення оподатковуваного прибутку, його економічний зміст і кількісна визначеність. Формування доходів і витрат. Вплив амортизації на величину оподатковуваного прибутку.

Пільги з податку на прибуток, види пільг, їх спрямування, регулювання та призначення. Умови застосування окремих пільг.

Особливості оподаткування банківської і страхової діяльності, операцій з розрахунками в іноземній валюті, з торгівлі цінними паперами, дивідендів, неприбуткових установ та організацій.

Порядок обчислення та сплати податку на прибуток. Авансові платежі, їх терміни і порядок. Строки і порядок розрахунків податку за фактичними даними на основі бухгалтерської звітності платників.

Форми розрахункових документів, порядок їх заповнення. Порядок складання декларації про прибуток підприємства.

Контроль податкових інспекцій за розрахунками з бюджетом щодо податку на прибуток.

Попередня перевірка розрахунків податку за даними бухгалтерських балансів та звітів, її періодичність. Оформлення результатів попередньої перевірки. Документальна перевірка ведення бухгалтерського обліку і достовірності фінансової звітності, її терміни, організація, напрями та періодичність. План документальної перевірки.

Оформлення та реалізація результатів документальної перевірки. Санкції до платників — порушників податкового законодавства.