Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gotovaya_religia.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
138.9 Кб
Скачать

7 Які елементи первісних релігій стали складовою християнства?

У християнстві залишилися елементи фетишизму (пошанування мощей та ікон, святих місць). Відповідно до основних принципів свого віровчення християнство переробило матеріал, запозичений з інших религий і додало йому новий символічний зміст і значення. Так, усім древнім религиям були присущи представлення, згідно яким богів, ображених людьми, можна було умилостивити жертвоприносинами. У християнстві ж ці представлення здобували форму віри в те, що одна велика добровільна жертва, принесена посередником, відпокутувала раз і назавжди гріхи всіх часів і всіх людей. Аналогічним образом нове звучання було додано і запозиченим християнством з язичеських религий елементам обрядової символіки: вони стали зв'язуватися з персоною новозавітного Ісуса Христа, божества, що втілилося в образ земного страждальця і своєю смертю людства, що відпокутував усі гріхи. Християнський культ являє собою сукупність ілюзорно-практичних дій (обряди, ритуали, таїнства, богослужіння, посади, молитви і т.д.), за допомогою яких віруючі сподіваються досягти контакту з надприродною силою. Найбільш очевидний зв'язок з найдавнішими віруваннями і культами мають християнські таїнства. Християнські таїнства мало чим відрізняються за своєю формою від первісних магічних церемоній. Звичайно, зміст і значення, що вкладав у свої обряди первісний чаклун і які додає своїм діям християнський священик, - різні. Але матеріал, з якого складалася в первісні часи і складається сьогодні церемонія магічного ритуалу і християнського таїнства, техніка їхнього виконання, власне кажучи однакові.

8 З якими “побутовими” проявами первісних культів ми стикаємося у повсякденному житті?

Пережитки фетишизму – віра в амулети, обереги, талісмани збережені і в сучасних релігіях. До пережитків минулого можна також віднести: обряди, ритуали, таїнства, богослужіння, посади, молитви, віру в гороскопи, в магічну силу повного місяця, забобони, примовляння, переселення душ, потойбічний світ, рай та пекло та ін.

9. Дайте коротку х.-ку індуїзму та іудаїзму.

Індуїзм - основна релігія Індії і одна зі світових релігій. Індуїзм виник на Індійському субконтиненті, причому понад 90% з приблизно 500 млн. чоловік, які сповідують цю релігію, живуть в Республіці Індія, яка займає велику частину континенту. Індуїстські громади існують також в Бангладеш, Шрі-Ланці, Кенії, ПАР, Тринідаді і Тобаго, Гайані.

Незважаючи на протиріччя між різними варіантами індуїзму, в основі всіх їх лежать кілька певних фундаментальних положень.

За межами вічно мінливого фізичного світу існує єдиний універсальний, незмінний, одвічний дух, який називається Брахман. Душа (атман) всякого істоти у Всесвіті, включаючи і богів, є частинка цього духу. Коли вмирає плоть, душа не гине, а переходить в інше тіло, в де продовжує нове життя.

Доля душі в кожному новому житті залежить від її поведінки в попередніх втіленнях. Закон карми говорить: ніякий гріх не залишається без покарання, ніяка чеснота - без нагороди; якщо людина не отримав заслуженої кари або нагороди в цьому житті, він отримає їх в одній з наступних. Поведінка людини визначає чи народиться він надалі людиною, богом або, припустимо, нікчемним комах.

В індуїзмі нараховуються сотні божеств, від дрібних божків місцевого значення, до великих богів, чиї діяння знають в кожній індійській сім'ї. Найбільш відомі Вішну; Рама і Крішна.

Священні книги відіграють велику роль у всіх різновидах індуїзму. «Філософський індуїзм» надає особливого значення таким класичним санскритським текстів, як веди і упанішади. Народний індуїзм, шануючи і веди, і упанішади, використовує в якості священних текстів епічні поеми Рамаяна і Махабхарата, часто в перекладі з санскриту на місцеві мови. Частина Махабхарати, Бхагавадгіта, відома практично кожному індуїсту. Бхагавадгіта найближче до того, що можна було б назвати загальним священним писанням індуїзму.

Іудаїзм – це перша й найдавніша монотеістична релігійна система. Іудаїзм проголосив монотеїзм поглиблений вченням про створення людини Богом за своїм образом і подобою - наслідком чого є любов Бога до людини, прагнення Бога допомогти людині і впевненість у кінцевій перемозі Добра. Поняття про Бога як абсолютно Досконалому, не тільки абсолютному Розум і Всемогутності, але і джерело Благості, Любові та Справедливості, який виступає по відношенню до людини не тільки як Творець, але і як Отець.

Поняття про життя як про Діалог Бога і Людини, - ведеться як на рівні індивідуума, так і на рівні народу (прояв Провидіння в національній історії) і на рівні «всього людства як єдиного цілого».

Вчення про абсолютну цінність Людини - як безсмертної духовної істоти, створеної Богом за Своїм образом і подобою, вчення про ідеальне призначення людини, що полягає в нескінченному, всебічному, духовному вдосконаленні.

Вчення про рівність усіх людей у ​​їхніх стосунках до Бога: кожна людина є Сином Божим, кожному відкрита дорога до вдосконалення в напрямку з'єднання з Богом, всім людям даються кошти до досягнення цього призначення - вільна воля і божественна допомога.

При цьому у єврейського народу є особлива Місія (тобто Обраність), яка полягає в тому, щоб донести ці Божественні істини до людства і через це допомогти людству наблизитися до Бога.

10. Які поняття, ідеї буддизм успадкував від іудаїзму?

Буддизм зародився в Індії в сер 1 тис. до н.е. Колишні індійські вірування (брахманізм, племінні культи) не могли в достатній мірі задовольнити потребу в розраді. Привабливість буддизму в країні зі специфічною кастовою структурою була в тому, що він оголосив життя будь-якої людини неминучим нещастям, і в такий спосіб зрівняв усіх людей.

Індуїзм заснований на ідеї нескінченного кругообігу життя, який управляється законом карми. Але в людини є шанс вирватися з цього круговороту і досягти звільнення від пут тілесного життя, від зв'язків, які обплутують жива істота по руках і ногах. Тільки таким способом можна досягти гармонії з всесвітом, і саме це в індуїзмі вважається вищою метою і сенсом життя людини.

Головна ідея буддизму полягає в тому, що залишаючись у круговерті сансари, неможливо позбутися страждань. Життя є страждання і все в житті - навіть радості і насолоди, а перш за все - будь-які бажання - веде лише до множення страждань. І щоб розірвати це зачароване коло, треба відмовитися від бажань. Тільки так можна вступити на шлях, що веде в нірвану - блаженне небуття.

11. Наведіть 4 шляхетні істини буддизму.

Сутність буддійського віровчення викладено в 4 істинах:

життя є страждання;

причина страждання - бажання;

щоб позбавитись страждань, треба позбавитись бажань;

необхідно наслідувати серединний шлях (наголошує на індивідуальному спасінні)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]