Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gotovaya_religia.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
138.9 Кб
Скачать

32 Назвіть причини утворення угкц.

Українська греко-католицька (уніатська) церква виникла внаслідок укладення Берестейської церковної унії, яка була підписана окремими православними ієрархами України та Білорусії з Ватиканом у 1596 р. Згідно з умовами унії православна церква України та Білорусії мали прийняти католицькі догмати, філософську доктрину, визнати главенство папи римського, проте зберегти православну обрядовість і мову богослужіння.

Українська греко-католицька церква (УГКЦ) виникла на основі унійної ідеї католицизму і православ'я. Унійна ідея виникає на початку розколу єдиної Вселенської християнської церкви. Унійні імпульси знаходили сприятливий грунт на православнім Сході. Проте не завжди унійна ідея побуджувалася християнськими мотивами, вона затьмарювалась якщо не політичними намірами, то меркантильними розрахунками чи амбіційними стремліннями. Неодноразово спроби створити церковну унію православних католиків зазнавали краху, оскільки викликали незадоволення українського громадянства.

Перше об'єднання православних з католиками відбулося на Флорентійському соборі в 1439 р. Проте це було об'єднання церков з політичних мотивів, тому воно не витримало випробовування часом, було нетривким. 

Лише турецька навала на Константинополь схилила імператора та патріарха до єднання з Римом. Щодо оцінки характеру, причин і наслідків Флорентійської унії заслуговує на увагу висновок Михайла Грушевського. Він зазначав: «...унію прийняв і митрополит Київський Ісидор, і майже всі грецькі владики, і цісар візантійський. Але ні в Греції, ні в Ісидорових єпархіях тої унії не прийняли і самі Ісидорові прихильники мусили відступити від неї».

Щодо Берестейської церковної унії, яка була підписана православними ієрархами України та Білорусії з Ватиканом у 1596 р, то безпосередніми приводами до унії були:

  • ідея об'єднання християн після розколу в 1054 р. на православну та католицьку у єдину церкву ;

  • на думку українських єпископів-вирішення проблеми полонізації та покатоличення православних, вони отримали б рівноправність у Речі Посполитій з католиками ;

  • тісніше зв’язати Україну й Білорусь з Польщею і нейтралізувати впливи Москви;

Отже, вже 9 жовтня 1596 року король Сигізмунд ІІІ Ваза і київський митрополит Михайло Рогоза за дорученням Папи Климентія VIII скликали в Бересті в церкві святого Миколая церковний собор для офіційного проголошення унії. Проте собор одразу розколовся на два окремі собори — православний і уніатський. Берестейська унія була укладена 15 грудня 1596р.

Головними діячами Берестейської унії були: Іпатій Потій і Кирило Терлецький. Вона мала дати українській церкві моральну підтримку та зробити її носієм правдивого православ’я. Унія створила передумови для розвитку національної інтелігенції. Формувальне зрівняння з католицьким духовенством відкривало для українського духовенства можливість здобувати середню і вищу освіту. Унія, виникнувши як єдиний засіб порятунку нації, витворила українську національну церкву, бо тільки національне надає їй самобутності в католицькому і в православному світі.

Діяльність митрополита А. Шептицького та інших ієрархів ГКЦ є свідченням подвижницької ролі УГКЦ у житті українського народу Галичини, і це були принципи в діяльності УГКЦ.

Але 1946 р. в силу історичних причин на Львівському соборі УГКЦ була насильницьким шляхом об’єднання з Руською православною церквою. Тільки починаючи з 1990 р. чимало г-к громад у західних областях України відновили свою діяльність і були зареєстровані органами влади.

УГКЦ оформилась як одна з українських церков, яка має власну ієрархію, релігійно-адміністративний центр і свої громади. Їх понад 3000, котрі об’єднано в 15 єпархій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]