Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zalik_pravova_statistika.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
579.58 Кб
Скачать
  1. Вибірковий метод у правовій статистиці.

Поняття і суть вибіркового методу

Вибіркове спостереження - це такий вид несуцільного спостереження, при якому отримують характеристику всієї сукупності одиниць на основі дослідження деякої її частини. Сукупність, з якої вибирають елементи для обстеження, називаються генеральною, а сукупність, яку безпосередньо обстежують - вибірковою. Статистичні характеристики вибіркової сукупності розглядаються як оцінки відповідних характеристик генеральної сукупності.

Вибіркове спостереження застосовують і для перевірки та уточнення результатів суцільного спостереження. Для цього після проведення суцільного спостереження організовують вибіркове обстеження деякої частини досліджуваної сукупності. Порівнюючи результати суцільного та вибіркового спостережень, роблять висновки про якість суцільного спостереження і вносять у нього відповідні поправки.

Вибіркове спостереження у поєднанні із суцільним застосовують також для глибшого дослідження або контролю результатів суцільного спостереження. Різноманітні випадки використання вибіркового спостереження в статистичній практиці свідчать про те, що воно є важливим джерелом статистичної інформації в різних сферах соціально-економічних досліджень. Крім того, переваги вибіркового спостереження застосовують також для прискорення оброблення матеріалів суцільного спостереження, перевірки правильності даних суцільних та одноразових обстежень.

Вибірковий метод відрізняється від інших методів несуцільного спостереження (монографічного, анкетного, основного масиву) двома ознаками: по-перше, заздалегідь, визначається кількість одиниць генеральної сукупності, яку належить вибірково обстежити; по-друге, заздалегідь визначається порядок відбору одиниць, за якого вибіркова сукупність достатньою мірою буде репрезентувати генеральну.

Основними завданнями вибіркового методу є:

1) вивчення середнього розміру досліджуваної ознаки (наприклад, середнього виробітку або середньої заробітної плати робітників, середньої сортності продукції, тощо);

2) визначення (частки) досліджуваної ознаки в певній сукупності (наприклад, частки першосортних одиниць, частки підприємств приватної форми власності та ін.)

Зважаючи на те що вибіркове спостереження належить до несуцільного, а отже, супроводжується появою помилок репрезентативності, для забезпечення якості одержаної інформації потрібно дотримуватись наукових принципів організації та проведення такого спостереження.

Розрізняють поняття генеральної і вибіркової сукупності. Генеральною називають загальну сукупність одиниць, з якої провадиться відбір. Частина генеральної сукупності, яка вибірково обстежується, називається вибірковою. Обсяг (загальна кількість одиниць) генеральної сукупності позначають через N, а обсяг вибіркової сукупності (кількість одиниць, яка обстежується) - через n.

Середній розмір досліджуваної ознаки в генеральній сукупності називають генеральною середньою і позначають x. Середній розмір досліджуваної ознаки у вибірковій сукупності називають вибірковою середньою і позначають через х. вибіркову та генеральну середні розраховують за формулою середньої арифметичної величини (простої або зваженої) залежно від того, згруповані чи ні вихідні дані.

Частку досліджуваної ознаки в генеральній сукупності називають генеральною часткою і позначають через p, у вибірковій сукупності - вибірковою часткою та позначають через w.

Якщо знайти різницю між генеральними та вибірковими характеристиками, то одержимо помилки репрезентативності, які називають генеральними помилками і визначають для середньої та частки відповідно.

Відповідь про близькість між генеральною і вибірковою середніми, генеральною та вибірковою частками дає теорія вибіркового методу, яка ґрунтується на законі великих чисел. Суть закону великих чисел полягає в тому, що зв'язок між досліджуваними явищами (ознаками, процесами) можна виявити тільки при досить великій кількості елементів сукупності.

Переваги вибіркового методу

Вибіркове спостереження має ряд переваг перед суцільним, оскільки потребує менших затрат часу і матеріальних ресурсів на дослідження явища, забезпечує зменшення помилок реєстрації. До таких переваг слід віднести:

- практичність - обстеження кожної одиниці генеральної сукупності великого обсягу може виявитися нереальним з практичного погляду, тому вибірковий метод стає єдиним інструментом статистичного дослідження. Приклад: контроль якості продукції масового виробництва.

- зниження помилок реєстрації - детальний аналіз кожної одиниці генеральної сукупності може вимагати залучення до статистичного спостереження багатьох людей, що веде до зростання ризику отримання спотворених результатів дослідження внаслідок некваліфікованого або неоднозначного тлумачення фактів. Приклад: соціологічні дослідження, що вимагають від спостерігача глибокого розуміння суті явища.

- проведення статистичних досліджень, пов'язаних із знищенням зразків - у деяких випадках одиниці генеральної сукупності, що підлягають обстеженню, стають непридатними для подальшої експлуатації, або втрачають свої якості. Тому дослідження кожної одиниці генеральної сукупності є неможливим. Приклад: перевірка якості продукції харчової промисловості.

- зниження затрат на статистичне дослідження - затрати на обстеження одиниці генеральної сукупності можуть бути надмірно високими або невиправданими порівняно із практичними наслідками статистичного дослідження. Тому вибірковий метод для наведеної ситуації слід вважати прийнятнішим, ніж суцільне обстеження. Приклад, контроль якості дешевої продукції.

- швидкість дослідження - вибірковий метод є ефективнішим за суцільне обстеження, якщо необхідно отримати характеристики генеральної сукупності у стислі строки, а часу для обстеження кожної одиниці недостатньо. Приклад: аналіз партії продукції, що вимагає швидкої реалізації.

Однак згадані вище переваги вибіркового спостереження мають місце лише при дотриманні наукових принципів його проведення, що дає можливість отримати репрезентативну вибірку, яка відтворює характеристики генеральної сукупності.

Помилки вибіркового спостереження:

При правильному проведенні вибіркового спостереження характеристики вибірки близькі до відповідних характеристик генеральної сукупності, але все ж таки вони не збігаються. Пояснюється це наявністю помилки вибірки. Помилкою вибірки називається деякі розходження характеристик генеральної та вибіркової сукупностей. Вона складається із помилок реєстрації та помилок репрезентативності.

Помилками реєстрації називають такі, які виникають внаслідок отримання неточних або невірних відомостей від окремих одиниць сукупності із-за недосконалості вимірювальних приладів, недостатньої кваліфікації спостерігача, недостатньої точності розрахунку тощо. Ці помилки повинні бути виключені або зведені до мінімуму.

Помилки репрезентативності розділяють на систематичні та випадкові. Систематичні помилки репрезентативності виникають внаслідок особливостей прийнятної системи та обробки даних спостереження або з умов недотримання правил відбору у вибіркову сукупність. Такі помилки також повинні бути включені. Випадкові помилки репрезентативності виникають перш за все через те, що вибіркова сукупність через її малий обсяг не завжди точно відтворює характеристики генеральної сукупності. Тому цей вид помилок вибірки є основним, і завдання вибіркового методу полягає в отриманні таких вибіркових характеристик, які б якомога точніше відтворювали характеристики генеральної сукупності, тобто давали найменші помилки репрезентативності. Теорія вибіркового методу полягає в знаходженні середньої величини помилки репрезентативності та можливих їх меж при різних способах утворювання вибіркової сукупності. Для кожного конкретного вибіркового спостереження значення помилки репрезентативності здійснюється за відповідними формулами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]