Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zmist_programi.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
131.58 Кб
Скачать

Зміст програми.

Дисципліна: «Основи формоутворення»

Дисципліна «Основи формоутворення» є однією з професійно орієнтованих дисциплін напряму підготовки» «Дизайн» спеціалізації «Дизайн середовища» освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр». Матеріал курсу тісно пов’язаний із дисциплінами «Малюнок», «Живопис», «Нарисна геометрія», «Основи композиції», «Моделювання», «Макетування».

Основою концептуально-методичної моделі дисципліни є оволодіння необхідними формалізованими методами чуттєвого та аналітичного сприйняття та усвідомлення закономірностей формоутворення, об’ємно-просторового мислення, розуміння сутності впливу різноманітних факторів на організацію форми, набуття знань та навичок для подальшої художньо-творчої діяльності вивчаючи: природні, біологічні фактори впливу на формоутворення, функцію і форму предмета, закономірності організації форми залежно від суттєвого сприйняття, вплив технології виготовлення на формоутворення, вплив матеріалу на формоутворення, формоутворення як семантичний, асоціативний, абстрактно-логічний образ.

Теоретичний курс з дисципліни «Oснови формоутворення» спрямований на теоретичне обґрунтування основних початкових прийомів виготовлення, об’ємних форм, пластики поверхні за зразками орнаменту, побудови фронтальної поверхні, опанування прийомів створення пластики об’ємної форми, категорії формоутворення – єдність та підпорядкованість частин і цілого; засоби та умови формотворчого процесу.

Викладання практичного курсу навчальної дисципліни «Oснови формоутворення» базується на вивченні закономірностей формоутворення:

- гармонізації форми, чуттєво-зорового, а також тактильного її сприйняття;

- конструювання геометричних форм і передачі їх пластичних властивостей;

- реалізації нових ідей в умовах формальних композицій що розвивають логічне і творче мислення;

- уявлення про просторові зв’язки і відношення об’ємних елементів;

- створення цілісної композиції у розумінні ритму, масштабу, пропорцій, співрозмірностей цілого та деталей;

- виготовлення об’ємної форми з одного листа паперу.

Дисципліна: «Основи композиції»

Дисципліна «Основи композиції» належить до циклу професійно орієнтованих дисциплін напряму підготовки» «Дизайн» спеціалізації «Дизайн середовища» освітньокваліфікаційного рівня «бакалавр». Матеріал курсу тісно пов’язаний із дисциплінами образотворчого , архітектурно-дизайнерських циклів.

Основою концептуальнометодичної моделі дисципліни є формування художнього уявлення і мислення, засвоєння основних видів композиції, принципів і властивостей художніх форм на основі законів пропорціювання, ритмометричних побудов, симетрії та асиметрії, співмірності та гармонії, пластики форми, тектоніки, конструкції і форми, комбінаторного формоутворення.

Теоретичний курс с дисципліни «Oснови композиції» спрямований на теоретичне обґрунтування основних положень композиції, видів композиції – площинна композиція, об’ємна композиція; закономірностей зорового сприйняття об’ємної форми, категорії формоутворення – єдність та підпорядкованість частин і цілого;засоби та умови формотворчого процесу.

Викладання практичного курсу навчальної дисципліни «Oснови композиції» базується на пошуку засобів відображення задуманої ідеї виконанні навчальних курсових завдань, графічних навичок, вміння працювати з м’яким матеріалом, відповідним інструментами, методами виконання ескізів та кінцевого рішення.

Дисципліна: «Макетування та моделювання»

Дисципліна «Макетування та моделювання» належить до професійно орієнтовних дисциплін, мета яких забезпечити підготовку фахівців зі спеціальності «Дизайн середовища». Матеріал курсу тісно пов’язаний із дисциплінами образотворчого , архітектурно-дизайнерського, композиційного та художньо-графічного циклів.

Основою концептуальнометодичної моделі дисципліни є спрямованість процесу на засвоєння технічних прийомів макетування, моделювання різних геометричних тіл, прийомів пластичної обробки поверхні та її трансформації в об’ємні елементи, основних понять композиційної побудови і моделювання предметно-просторового середовища, загальних принципів макетування, формотворення простих геометричних форм, загальних закономірностей композиційної побудови об’єкта, форми.

Теоретичний курс дисципліни «Макетування та моделювання» наочно виявляє перевагу макетного моделювання перед графічним в процесі пошуку об’ємно-просторових композиційних рішень. Моделі й макети як об’ємно-просторове вираження художнього образу дозволяють повніше уявити майбутній об’єкт, виготовлений в матеріалі. В макеті можливі творення об’єму, простору, а також перевірка об’ємно-просторового вирішення. Ці властивості макету дозволяють використовувати його не тільки на завершальній стадії проектування, а головним чином, у процесі проектування (моделювання форм). Безпосередньо моделювання розвиває об’ємно-просторове і художньо-образне мислення.

Викладання практичного курсу навчальної дисципліни «Макетування та моделювання» базується на виконанні навчальних курсових завдань, засвоєння питань формоутворення, розвитку об’ємно-просторового мислення, техніки макетування та об’ємного моделювання в проектному процесі, а також оволодінням знаннями таких понять як структурність, конструктивність, тектонічність форми, пошуку об’ємної форми та взаємозв’язку з просторовим її положенням, методології об’ємного моделювання як інструмента удосконалення проектної ідеї.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]