Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zalik_pravova_statistika.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
579.58 Кб
Скачать
  1. Методи статистики.

Метод — це конкретний прийом або засіб, який застосовується для збирання, оброблення та аналізу статистичної інформації. В статистиці виділяють такі методи: 1) статистичного спостережен­ня; 2) групування; 3) табличний; 4) графічний; 5) відносних величин; 6) середніх величин; 7) індексний; 8) кореляційний; 9) інші матема­тичні методи, які використовуються у різних галузях статистики для більш поглибленого вивчення взаємозв’язків між різноманітними явищами.

Метод статистичного спостереження — планомірний, науко­ворганізований процес збирання даних щодо масових явищ і про­цесів, які відбуваються в економічній, соціальній та інших сферах життя України та її регіонів, шляхом їх реєстрації за спеціальною програмою, розробленою на основі статистичної методології. За результатами спостереження, наприклад, ми можемо встановити, що в 2010 р. в регіоні було зареєстровано 5759 злочинів, а також виявлено 3300 осіб, які їх вчинили.

Метод групування — це спосіб утворення груп із різноманітних досліджуваних явищ за істотними ознаками, тобто він дає змогу виділити найважливіші типи, характерні групи та підгрупи у стати­стичній сукупності. Це один із основних методів статистичного дослідження, завдяки якому сукупність розбивається на групи за певними ознаками. На цьому етапі ми завжди можемо одержати і одержуємо дані про абсолютну кількість різних правових явищ за істотними для них оз­наками. Наприклад, у 2010 р. Було вчинено 310 грабежів, з них 56 вчинили особи перебуваючи в нетверезому стані, 80 грабежів вчинили неповнолітні особи, 174 особи які на час здійснення злочину не мали роботи.

Табличний і графічний методи — дають змогу одержати наочне і раціональне викладення статистичних даних, які одержані внаслі­док або проведеного статистичного спостереження, або в резуль­таті статистичного зведення, або після проведеного статичного ана­лізу даних.

Метод відносних величин — це спосіб відображення кількісного співвідношення між правовими та іншими соціальними явищами. Залежно від того, з якою метою застосовується цей метод, можна здійснити територіальні порівняння, охарактеризувати склад сукуп­ності, зробити висновки про зміну яв Наприклад, нам потрібно встановити питому вагу тяжких зло­чинів у загальній кількості зареєстрованих злочинів. Для цього не­обхідно поділити кількість зареєстрованих тяжких злочинів (21513) на загальну кількість зареєстрованих злочинів (57598), і ми встанов­люємо, що в 2010 р. тяжкі злочини складали 37,4 % від загальної кількості зареєстрованих злочинів ( 21513/57598*100). Таким чином, ми одержали відносну величину структури.

Метод середніх величин полягає в обчисленні узагальнюючих показників, які характеризують типовий розмір ознаки в конкрет­них умовах простору і часу Завдання цього методу — одним показ­ником дати характеристику рівня розвитку ознаки у всіх одиниць однорідної статистичної сукупності. Наприклад, протягом року в регіоні виявлено 60 організованих злочинних угруповань, якими вчинено 120 злочини, тобто в середньому кожним угрупованням вчинено 2 злочини.

 Індексний метод — це характеристика зміни рівня суспільного явища в часі, просторі чи порівняно із плановим завданням, нор­мою або стандартом.

Кореляційний метод — це встановлення та обчислення щільності взаємозв’язку явищ суспільного життя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]