Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PDFO.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
266.24 Кб
Скачать

7.3. Податкова знижка по податку на доходи фізичних осіб та умови її отримання

За наслідками звітного податкового року платник має право на податкову знижку, для чого він повинен подати річну податкову декларацію, в якій вказати підстави для нарахування податкової знижки і конкретні суми понесених витрат.

На суму податкової знижки можна зменшити річний оподатковуваний дохід платника, отриманий як заробітна плата.

Витрати, які можуть бути включені до податкової знижки:

1. Сума коштів, сплачена платником на користь закладів освіти (ПЗнНавч) для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти самого платника та (або) члена його сім’ї І ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати.

У цьому випадку максимальна сума витрат на навчання, яка може бути включена до ПЗнНавч становить 1,4 Прож Мінімум (встановленого на 1 січня звітного року і округленого до найближчих 10 грн), за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року в розрахунку на кожну особу, яка навчається.

2. Сума коштів або вартість майна, передані платником у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, зареєстрованим в Україні. У цьому разі до ПЗнБлагод можна віднести внески у розмірі, що ≤ 4% суми загального річного оподатковуваного доходу платника.

3.Частина суми процентів, фактично сплачених платником за користування одним іпотечним житловим кредитом, якщо за рахунок такого кредиту купується (будується) житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником як основне його місце проживання.

Розрахунок податкової знижки за іпотечним кредитом:

а. Якщо за рахунок іпотечного кредиту (ІК) будинок (квартира) купується, то до податкової знижки (ПЗн за ІК) включаються суми фактично сплачених %, розрахованих як:

ПЗн за ІК = ∑% фактично сплачених протягом звітного року * К

де К – коефіцієнт, що враховує мінімальну S житла

К =

де МП – мінімальна загальна S житла (Smin = 100 м2)

ФП – фактична загальна S житла, що купується (будується) платником за рахунок іпотечного кредиту

Якщо К>1, то до ПЗнзаІК включається вся сума фактично сплачених процентів без застосування коефіцієнта.

б. Якщо за рахунок іпотечного кредиту (ІК) будинок (квартира) будується, то податкова знижка (ПЗнзаІК) розраховується так само, як і при придбанні житлової нерухомості, АЛЕ право на включення сплачених % за ІК до неї виникає лише з того року, в якому нерухомість було збудовано і вона почала використовуватись як основне місце проживання платника. Сплачені відсотки послідовно переносяться на податкову знижку наступних років

!!!Право користуватися ПЗнзаІК надається платнику протягом 10 послідовних календарних років, починаючи з року, якому:

  • об’єкт житлової іпотеки придбавається

  • збудований об’єкт житлової іпотеки переходить у власність платника і починає використовуватись як основне місце проживання

4. Сума витрат на сплату страхових платежів (внесків, премій) та пенсійних внесків, сплачених страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління як такого платника податку, так і членів його сім’ї І ступеня споріднення, згідно обмежень, наведених в табл. 7.2.

Обмеження щодо включення витрат на страхування до податкової знижки

Застрахований

Вид страхування

Обмеження

при страхуванні платника

за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом платника

не більше 1,4 ПрожМінімім (встановленого на 1 січня звітного року) і округленої до найближчих 10 грн за кожний повний чи неповний місяць звітного року, протягом яких діяв договір страхування (для 2011 року – не більше 1320 грн за місяць (941 грн*1,4))

на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління чи за їх сукупністю

при страхуванні члена сім’ї платника І ступеня споріднення

за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом

не більше 50% від 1,4 ПрожМінімім (встановленого на 1 січня звітного року) і округленої до найближчих 10 грн за кожний повний чи неповний місяць звітного року, протягом яких діяв договір страхування, в розрахунку на кожного застрахованого члена сім’ї

на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління на користь такого члена сім’ї чи за їх сукупністю

5. Сума коштів:

- сплачена платником на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування самого платника або члена його сім’ї І ступеня споріднення, у тому числі для придбання ліків (донорських компонентів, протезно-ортопедичних пристосувань, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів)

- сплачена платником-інвалідом на користь протезно-ортопедичних підприємств, реабілітаційних установ для компенсації вартості платних послуг з реабілітації, технічних та інших засобів реабілітації, наданих такому платнику податку або його дитині-інваліду у розмірах, що не перекриваються виплатами з фондів загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування, крім:

а) косметичного лікування або косметичної хірургії;

б) протезування зубів з використанням дорогоцінних металів, порцеляни та гальванопластики;

в) абортів (крім абортів, які проводяться за медичними показаннями або коли вагітність стала наслідком зґвалтування);

ґ) лікування венеричних захворювань (крім СНІДу та венеричних захворювань, причиною яких є побутове зараження або зґвалтування);

д) лікування тютюнової чи алкогольної залежності;

6. Сума витрат платника податку на:

- оплату вартості державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита

- оплату допоміжних репродуктивних технологій не більше ніж 1/3 нарахованої заробітної плати за звітний податковий рік

7. Сума коштів, сплачена платником у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, що йому належить, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива;

8. Сума витрат платника на оплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у т.ч. на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним.

Однією із головних вимог щодо отримання податкової знижки є наявність документального підтвердження фактично понесених протягом звітного податкового року витрат платником податків.

Інші обмеження прав на нарахування податкової знижки полягають в наступному:

1. Податкова знижка надається виключно резиденту. Нерезиденти, як і раніше, не можуть претендувати на податкову знижку.

2. загальна сума податкової знижки, нарахована платнику в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника, нарахованого як заробітна плата, зменшена на суму ЄСВ та податкової соціальної пільги (ПСП)

3. якщо платник до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]