Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PDFO.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
266.24 Кб
Скачать

7.9. Особливості оподаткування доходів, отриманих фізичною особою від здійснення незалежної професійної діяльності

Платники податку. Незалежною професійною діяльністю мають право займатись самозайняті особи, які отримали довідку про взяття на облік за місцем свого постійного проживання, за умови, що такі особи не є працівниками або фізичними особами – підприємцями і використовують працю не більше чотирьох фізичних осіб

Ставка податку. Доходи, отримані від проведення незалежної професійної діяльності, оподатковуються за ставкою 15% (17%)

Оподатковуваний дохід. Оподатковуваним доходом є сукупний чистий дохід.

сукупний чистий дохід

=

доходи отримані

-

документально підтверджені витрати, (понесені у зв’язку із веденням незалежної професійної діяльності)

Зверніть увагу. Якщо платник, що проводить незалежну професійну діяльність не отримає довідку про взяття на облік, то об’єкт оподаткування не буде зменшуватись на суму понесених витрат.

Облік і звітність. Самозайняті особи зобов’язані вести облік доходів і витрат від незалежної професійної діяльності. Остаточний розрахунок суми податку здійснюється за підсумками року безпосередньо самим платником, про що він зазначає у поданій в кінці року (до 1 травня) податковій декларації.

Коли податкові агенти виплачують самозайнятій особі доходи, яка пред’явила довідку про взяття її на облік як особу, яка проводить незалежну професійну діяльність, податок у джерела доходу не утримується. Винятком є надання такою особою послуг (виконання робіт) згідно умов цивільно-правового договору.

16

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]