Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод реком.Держ. екзамен.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.93 Mб
Скачать

Приклад розв’язання задачі

Для відповіді треба порівняти, щорічну віддачу (у %) та ставку банківського процента. Як бачимо, щорічна віддача перевищує ставку банківського процента на 5 % (15 % – 10 % = 5 %). За таких умов підприємець може інвестувати.

Тема 7. Витрати і результати виробництва

Задача 12. Припустимо, що виробник діє в короткостроковому періоді, коли обсяг устаткування є фіксованим. Виробник знає, що в разі збільшення кількості робітників у процесі виробництва від 1 до 7 кількість виробленої продукції змінюється таким чином: 10, 17, 22, 25, 26, 25, 23.

  1. Розрахуйте граничну та середню продуктивність праці для цієї функції виробництва.

  2. Чи демонструє ця функція виробництва спадну віддачу масштабу? Поясніть чому?

  3. Покладаючись на інтуїцію, поясніть, що може спричинити від’ємне значення граничної продуктивності праці?

Приклад розв’язання задачі

  1. Середня продуктивність праці (APL) дорівнює Q/L. Гранична продуктивність праці (MPL) дорівнює ∆Q/∆L. Відповідні розрахунки наведені в таблиці 1.

  2. Цей виробничий процес виявляє спадну продуктивність за працею, що характерно для всіх функцій з одним фіксованим ресурсом. Кожна додаткова одиниця робочої сили дає менший приріст обсягу виробництва, ніж попередня.

Таблиця 1 – Показники середньої та граничної продуктивності праці

L

Q

APL

MPL

1

10

10

10

2

17

8 ½

7

3

22

7 1/3

5

4

25

6 ¼

3

5

26

5 1/5

1

6

25

4 1/6

  • 1

7

23

3 2/7

  • 2

  1. Від’ємна гранична продуктивність праці може виникати внаслідок перенасичення фірми-виробника робочою силою. Якщо зростаюча кількість робітників користується тією ж фіксованою кількістю капіталу, вони починають заважати один одному, зменшуючи тим самим обсяг виробництва.

Задача 13. Припустимо, що кількість капіталу відкладається на вертикальній осі, а кількість трудових ресурсів – на горизонтальній. Якщо машино-години можна орендувати за ціною 8 грн за годину, а працю наймати за ціною 32 грн за годину, то яким буде нахил ізокости?

Приклад розв’язання задачі

Нахил ізокости можна визначити через співвідношення цін – . Тобто величина нахилу ізокости становить співвідношення заробітної плати до орендної плати: . Звідси отримуємо відповідь: кут нахилу ізокости дорівнює 4.

Тема 8. Ринок досконалої конкуренції

Задача 14. Безумовно, ринок досконалої конкуренції є ідеальною моделюю, але і він має свої вади. Які недоліки має ринок досконалої конкуренції? Відповідь обґрунтуйте.