Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекця 5.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
298.5 Кб
Скачать

Тема 1.5. Облік інших довгострокових та короткострокових зобов’язань Лекція 5 (1 год.)

Цільова спрямованість: з’ясувати визначення інших короткострокових зобов’язань, а також дослідити облік інших довгострокових зобов’язань у бухгалтерському обліку.

Питання для розгляду:

  1. Регламентація обліку розрахунків за іншими операціями.

  2. Облік операцій між пов’язаними сторонами.

  3. Облік операцій в структурних підрозділах підприємства.

  4. Поворотна фінансова допомога: визначення та облік.

  1. Регламентація обліку розрахунків за іншими операціями.

Для обліку розрахунків за операціями, що не можуть бути відображені на рахунках 63 – 67 Інструкцією 291 передбачено рахунок 68 «Розрахунки за іншими операціями» (рис. 5.1), за кредитом якого відображається виникнення різного роду поточної заборгованості підприємств, а за дебетом – погашення. Інструкція 291 припускає наявність дебетового сальдо за окремими субрахунками рахунку 68.

На субрахунку 680 "Розрахунки, пов'язані з необоротними активами та групами вибуття, утримуваними для продажу" ведеться облік визнаних відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 27 "Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність" зобов'язань, прямо пов'язаних з необоротними активами та групами вибуття, утримуваними для продажу.

На субрахунку 681 "Розрахунки за авансами одержаними" ведеться облік одержаних авансів під поставку матеріальних цінностей або під виконання робіт, а також суми попередньої оплати покупцями і замовниками рахунків постачальника за продукцію і виконані роботи.

На субрахунку 682 "Внутрішні розрахунки" ведеться облік всіх видів поточних розрахунків з дочірніми і асоційованими підприємствами.

На субрахунку 683 "Внутрішньогосподарські розрахунки" ведеться облік внутрішньогосподарських розрахунків з виробничими одиницями і господарствами, виділеними на окремий баланс, за взаємним відпуском матеріальних цінностей; реалізацією продукції, робіт, послуг; передачею витрат загальноуправлінської діяльності; виплатою заробітної плати працівникам цих господарств; за іншими видами розрахунків. Передача активів (основних засобів, готової продукції, товарів тощо) від одного підрозділу (філії) іншому, виділеному на окремий баланс, відображається за кредитом рахунків обліку відповідних активів і дебетом субрахунку 683 "Внутрішньогосподарські розрахунки", а їх одержання - зворотною кореспонденцією цих рахунків.

Рис. 5.1 Структура рахунку 68 «Розрахунки за іншими операціями»

На субрахунку 684 "Розрахунки за нарахованими відсотками" ведеться облік нарахованих відсотків за:

використання коштів або товарів (робіт, послуг), отриманих у кредит;

використання майна, отриманого в користування (орендні, лізингові операції тощо);

іншими операціями.

На субрахунку 685 "Розрахунки з іншими кредиторами" ведеться облік операцій, які не передбачені для обліку на інших субрахунках рахунку 68 "Розрахунки за іншими операціями", а саме: з різними організаціями за операціями некомерційного характеру (учбовими та науково-дослідними закладами тощо); за іншими операціями.

Аналітичний облік розрахунків з іншими кредиторами ведеться окремо за підприємствами, організаціями, установами та фізичними особами, з якими здійснюються розрахунки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]