Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжн.Конф2008 ПР МВ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
309.25 Кб
Скачать

Тема 8. Сучасні конфлікти і війни на Кавказі та Придністров’ї (2 год.)

Чеченсько-Російська війна 1990-2006 рр.). Об’єкти та мотиви чеченсько-російського конфлікту. Основні фази і стадії конфлікту. Хронологія основних подій. Військові операції щодо штурму Грозного у 1994-1995 рр. Взяття заручників в лікарні м. Кізляр (Дагестан) та операція щодо їх звільнення. Хасавюртські мирні домовленості 1996 р. Теракти 1999 р. у Буйнакську (Дагестан), Москві та Волгодонську. Друга чеченська війна 1999-2006 рр. Прийняття нової Конституції Чечні 2003 р., парламентські вибори 2005 р. та їх значення для врегулювання конфлікту. Наслідки чеченсько-російської війни. Роль миротворчих організацій у врегулюванні чеченсько-російської війни.

Грузино-абхазький та грузино-осетинський конфлікти 90-2000-х років. Перша, друга і третя абхазькі війни 1992-2006 рр.). Військові дії Російської Федерації на території Південної Осетії восени 2008 р. Наслідки та система врегулювання грузино-російського конфлікту 2008 р. Міжнародно-експертна оцінка конфліктної ситуації в регіоні. Невирішеність основних проблем і спірних питань у регіоні.

Придністровський конфлікт. Цілі та мотивація сторін конфлікту. Об’єкти і фази конфлікту. Хронологія основних подій. Система врегулювання придністровського конфлікту. План Козака, план Ющенка, план ОБСЄ, Придністровська та молдовська позиції щодо виходу із кризи. Придністровський Референдум 17 вересня 2006 р. та його значення у подальшому розвитку конфліктної ситуації в регіоні. Сучасні проблеми вирішення придністровського конфлікту.

Тема 9. Проблеми врегулювання міжнародної напруженості на Балканах (2 год.)

Екс-Югославія як постійно діючий фактор політичної дестабілізації в регіоні. Косовська проблема у міжнародних відносинах. Македонське питання в контексті югославської кризи. Участь міжнародних організацій у врегулюванні міжетнічних конфліктів на теренах колишньої Югославії.

Кіпрська проблема в міжнародних відносинах. Система заходів щодо врегулювання кіпрського конфлікту. Турецька та грецька позиції щодо вирішення кіпрського конфлікту. Резолюції та плани ООН із питань врегулювання кіпрського міжнародного конфлікту. Система заходів ОБСЄ та ЄС щодо кіпрської проблеми.

Тема 10. Проблеми врегулювання та розв’язання міжнародних конфліктів

(2 год.)

Міжнародне співтовариство і врегулювання конфліктів. Міжнародне право озброєних конфліктів. Миротворчі операції. Можливості і межі міжнародного втручання в конфліктні ситуації. Розвиток міжнародних структур із врегулювання конфліктів. Діяльність ООН, ОБСЄ та інших міжнародних і регіональних організацій в міжнародних конфліктах. Роль превентивної дипломатії у врегулюванні конфліктів. Проблеми посередництва і переговорів в міжнародному конфлікті. Конфлікти і співпраця в міжнародних відносинах. Зміст і форми міжнародної співпраці. Політична інтеграція в міжнародних відносинах. Міжнародно-політичні конфлікти в контексті процесу глобалізації.

Результативність врегулювання міжнародних конфліктів. Імовірність вирішення та врегулювання міжнародних конфліктних ситуацій. Особливості перебігу завершальних фаз міжнародних конфліктів. Способи завершення міжнародного конфлікту: врегулювання і дозвіл. Консервація міжнародного конфлікту. Методи і форми врегулювання різних за змістом і проявами міжнародних конфліктів.

Миротворча і конфлікторегулююча діяльність ООН. Силові методи вирішення конфліктів та їх характеристика. Приклади застосування сили та проведення гуманітарних інтервенцій ООН. Роль інших міжнародних організацій у врегулюванні регіональних конфліктів. Участь НАТО у врегулюванні гарячих точок планети.

Значення України у врегулювання міжнародних конфліктів. Національно-державні інтереси України і проблеми національної безпеки країни. Доктрина національної безпеки України і проблема регіональної безпеки. Миротворча і посередницька діяльність України.

  1. Поняття географії конфліктів і гарячих точок планети.

  2. Близькосхідний конфлікт (ізраїльсько-палестинські та ізраїльсько-арабські протистояння).

  3. Американо-іракська війна.

  4. Чеченсько-російська війна.

  5. Придністровський конфлікт.

  6. Конфліктогенна ситуація в колишній Югославії.

  7. Індо-пакистанський конфлікт.

  8. Конфліктогенна ситуація на Африканському континенті.

Участь міжнародних організацій у вирішенні регіональних конфліктів.

Семінарське заняття 4

Тема: „Переговори в політичному конфлікті” (2 год.)

Питання для обговорення:

  1. Роль і значення переговорів в політиці і суспільному житті.

  2. Поняття „ переговори„. Функції переговорів.

  3. Переговори в умовах конфлікту.

  4. Переговорний процес та його структура.

  5. Підготовка до переговорів.

  6. Стилі ведення переговорів.

7. Стратегія поведінки в конфліктній та переговорній ситуації: пристосування, компроміс, співпраця, ігнорування, суперництво.

8. Особливі випадки у віданні переговорів.

Література: [ ].