Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжн.Конф2008 ПР МВ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
309.25 Кб
Скачать

Волинський національний університет імені Лесі Українки

Факультет міжнародних відносин

Кафедра міжнародної інформації

„Затверджую”

Проректор з навчальної роботи

_______________________2008 р.

Патійчук Віктор Олексійович

Робоча навчальна програма курсу

МІЖНАРОДНІ КОНФЛІКТИ

освітньо-професійної програми спеціальності

6.030400 „Міжнародні відносини”

Луцьк –2008

УДК 88.53.я7

ББК 26.890 р-2

П-20

Патійчук В. О. Міжнародні конфлікти. Робоча навчальна програма курсу. – Луцьк: ВНУ ім. Лесі Українки, 2008. – 27 с.

Розробник: Патійчук Віктор Олексійович, канд. геогр. наук, доцент кафедри міжнародної інформації Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Рецензенти: Рецензенти: Ю.І. Макар, доктор істор. наук, професор, зав. кафедри міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Є.Б Тихомирова, доктор політ. наук, професор, зав. кафедри міжнародної інформації Рівненського інституту слов’янознавства Київського славістичного університету.

Затверджено вченою радою факультету міжнародних відносин Волинського національного університету імені Лесі Українки. Протокол № 1 від 27 серпня 2008 р.

Подано основні розділи та питання, які вивчаються в курсі, а також тематику семінарських і практичних занять, список рекомендованої літератури.

© Патійчук В. О., 2008

 Волинський національний університет ім. Лесі Українки, 2008

  1. Опис навчальної дисципліни

Напрям, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

Напрям: 0304 – міжнародні відносини

Спеціальність: 6.030400 – „Міжнародні відносини”.

Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр.

Кількість кредитів, відповідних ECTS: 3.

Загальна кількість годин: 108.

Тип дисципліни: обов’язкова.

Рік підготовки: 3.

Семестр: 6-й.

Лекції: 20 год.

Семінари: 14 год.

Самостійна робота: 37 год. (самостійна робота у сесійний період).

Індивідуальна робота: виконання індивідуальних науково-дослідних завдань, 37 год.

Модулів: 2.

Змістових модулів: 2.

Вид контролю: екзамен.

  1. Пояснювальна записка

Навчальна дисципліна „Міжнародні конфлікти” є професійно-орієнтованою дисципліною освітньо-професійної програми підготовки фахівців спеціальності 6.0300 – „Міжнародні відносини” напряму 0304 – міжнародні відносини” (освітньо-кваліфікаційний рівень „бакалавр”). Вона є складовою частиною підготовки студентів-бакалаврів до системного сприйняття конфліктології як новітньої синтезованої міждисциплінарної науки, яка формується і розвивається на стику кількох суміжних суспільних дисциплін і покликана формувати цілісне, об’ємне й водночас багате сприйняття конфліктів у сучасних міжнародних відносинах.

Мета вивчення дисципліни: ознайомити студентів із поняттям „конфлікт” у широкому науковому вимірі, надати їм знання основ щодо причин, функцій, основного змісту, умов виникнення та наслідків перебігу конфліктів, а також засобів їх вирішення та локалізації у сучасному багатополюсному світі. Основна мета курсу полягає у вивченні основних причин виникнення конфліктів та засобів їх вирішення, у засвоєнні методики оцінки конфліктогенної ситуації та принципів комплексної класифікації конфліктів.

Об’єкт: міжнародні конфлікти та причини їх виникнення.

Предмет навчальної дисципліни – комплексна оцінка міжнародних конфліктів та засоби їх врегулювання.

Вимоги до знань та вмінь. Студенти повинні знати: основні положення й категорії конфліктології; причини, функції, умови і наслідки перебігу конфліктів та засоби врегулювання конфліктних ситуацій; динамічні й статичні характеристики конфліктів; методи й методики комплексної оцінки конфліктогенної ситуації; основні конфліктологічні концепції; соціальні і психологічні мотиви політичних конфліктів, форми використовування конфліктів у вирішенні соціальних проблем; сучасні методики і методи збору та опрацювання інформації про найбільш поширеніші конфлікти в соціумах та на планеті в цілому; проблеми врегулювання міжнародних конфліктів на різних рівнях тощо.

Студенти повинні вміти: застосовувати набуті знання на практиці; вміти давати оцінку конкретним конфліктним ситуаціям у політичному процесі; знаходити шляхи і засоби попередження конфліктів; використовувати набуті навики контролю та вирішення конфліктів тощо.

Місце дисципліни у структурно-логічній схемі спеціальності. Нормативна навчальна дисципліна „Міжнародні конфлікти” є складовою циклу професійної підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня „бакалавр”, базується на навчальних дисциплінах „Вступ до міжнародних відносин”, „Політологія”, „Психологія”, „Соціологія”, „Теорія міжнародних відносин”, „Конфліктологія та теорія переговорів” та ін. Вона є основою для вивчення навчальних дисциплін бакалаврської підготовки: „Аналіз і прогнозування зовнішньої політики”, „Міжнародна та європейська безпека”, „Інформаційно-аналітична діяльність у міжнародних відносинах” та інших навчальних дисциплін, а також написання бакалаврських робіт.