Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжн.Конф2008 ПР МВ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
309.25 Кб
Скачать

Тема 3. Типізація і класифікація конфліктів (2 год.)

Основні критерії класифікації та типізації міжнародних конфліктів. Функціональна класифікація міжнародних конфліктів: політичні, етнополітичні, економічні, юридичні, етно-культурні, культурно-релігійні, екологічні та ідеологічні конфлікти, ментальні тощо. Короткотривалі, довготривалі та затяжні міжнародні конфлікти та специфіка їх перебігу. Збройні та військові конфлікти. Територіальні претензії і суперечки, контроль над територією, контроль над урядом, контроль над економікою держави, культурно-цивілізаційні протиріччя та інші форми сучасних міжнародних конфліктів. Локальні, регіональні та глобальні конфлікти. Просторова диференціація конфліктів.

Тема 4. Методи і методика дослідження міжнародних конфліктів

(2 год.)

Основні методологічні підходи в дослідженні міжнародних конфліктів. Загальна характеристика типових методів і методик дослідження міжнародних конфліктів. Статистичні, соціологічні, психологічні та політологічні методи дослідження міжнародних конфліктів. Спеціальні методи і методики дослідження міжнародних конфліктів. Івент-аналіз та ситуативний підхід як основні методологічні засади аналізу міжнародних конфліктів. Методика тестування. Модульна методика дослідження міжнародних конфліктів. Застосування методики вимірювання політичної напруженості і політичної конфліктності в регіонах світу.

Поняття „міжнародна конфліктна ситуація” та специфіка її дослідження. Види конфліктних ситуацій. Міжнародна конфліктологічна експертиза та процедура її проведення. Емпіричні показники політичної конфліктності. Конфліктологічний моніторинг політичного процесу. Прогноз розгортання міжнародних конфліктів. Постійний моніторинг міжнародних конфліктів та особливості його проведення в сучасних умовах міжнародного політичного розвитку. Поняття про експертні системи та застосування модельних та прогнозних методик аналізу міжнародних конфліктів. Роль міжнародних експертних структур в оцінці та аналізі міжнародних конфліктів. Методологія побудови програми врегулювання міжнародних конфліктів та її юридично-правова основа.

Семінарське заняття 2 Тема: „Класифікація і типізація міжнародних конфліктів” ( 2 год.) Питання для обговорення:

  1. Критерії класифікації і типізації міжнародних конфліктів.

  2. Класифікація конфліктів за різноякісними ознаками: змістовими, часовими, просторовими, параметрами і масштабами, кількістю учасників, наслідками тощо.

  3. Військово-політичні міжнародні конфлікти та їх природа.

  4. Міжнародні політико-економічні конфлікти.

  5. Етнокультурні та релігійні конфлікти.

  6. Територіальні суперечки і претензії.

  7. Ресурсно-екологічні та інші види міжнародних конфліктів.

Література: 1; 4; 5; 11; 12; 18; 19; 21; 22; 23; 24; 26; 27; 43; 50; 55; 57; 59.

Модуль іі. Географія сучасних міжнародних конфліктів та проблеми їх врегулювання

Тема 5. Територіальні аспекти поширення міжнародних конфліктів у регіонах світу та глобалізація небезпечних конфліктних явищ на планеті

(2 год.)

Глобальний, регіональний, локальний конфлікти. Озброєний конфлікт і війна в міжнародних відносинах. Міжнародна безпека. Регіональна безпека, регіональні інститути безпеки, їх ефективність.

Характеристика поширення конфліктів на планеті та основні конфліктологічні тенденції сучасності. Географія сучасних міжнародних конфліктів та “гарячих точок планети”. Географія тероризму на планеті. Країни екс-Югославії як постійно діючий конфліктогенний фактор у Європі. Американо-іракська війна та проблеми вирішення конфліктів на Близькому і Середньому Сході. Сучасні румунсько-українські протиріччя. Проблема Ольстера в міжнародних відносинах. Північно та Південно-Корейські протистояння. Характеристика сучасної конфліктогенної ситуації в Східно-Азіатському і Тихоокеанському регіоні. Проблеми загострення конфліктогенної ситуації на Африканському континенті та в країнах Південної Америки.

Поняття тероризму у сучасному міжнародному процесі. Терористичні організації та їх структура. Методи терористичної діяльності. Географія сучасного тероризму. Характеристика діяльності найбільш поширених терористичних угрупувань на планеті. Міжнародний досвід боротьби з екстремізмом і тероризмом. Процеси глобалізації і міжнародний тероризм. Міжнародне співтовариство і протидія міжнародному тероризму. Міжнародна програма боротьби з тероризмом. Діяльність ООН у системі попередження тероризму.

Семінарське заняття 3

Тема: „Переговори в міжнародних конфліктах” (2 год.)

Питання для обговорення:

  1. Роль і значення переговорів у міжнародних відносинах.

  2. Поняття „міжнародні переговори. Функції міжнародних переговорів.

  3. Міжнародний переговорний процес та його структура.

  4. Підготовка до проведення міжнародних переговорів.

  5. Стилі ведення міжнародних переговорів.

7. Стратегія поведінки в конфліктній та переговорній ситуації: пристосування, компроміс, співпраця, ігнорування, суперництво.

8. Особливі випадки у веденні міжнародних переговорів.

Література: 1; 4; 5; 11; 12; 18; 19; 21; 22; 23; 24; 26; 27; 35; 43; 50; 55; 57; 59; 69.