Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-38.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
593.41 Кб
Скачать

23. В чому полягає суть декомпозиції системи внутрішнього середовища?

Визначення цілей передбачає певну послідовність дій. Спершу визначається глобальна, основна ціль організації, відтак здійснюється її декомпозиція (розподіл) на підцілі, які визначаються сукупністю необхідних для досягнення головної цілі ресурсів. Процедура де композиції продовжується стосовно кожної підцілі доти, поки не буде достатньою для вирішення завдань на певному управлінському рівні.

Існують різні методи виділення (декомпозиції) складу систем, які залежать від критерію декомпозиції. Загальні критерії для декомпозиції підсистем:

> підсистеми можуть суттєво впливати на досягнення кінцевих результатів, цілей системи;

> підсистеми пов’язані із системою загальносистемною характеристикою, яка має необхідний та логічний зв’язок із досягненням цілей системи;

> підсистеми створюються за ознаками, які чітко проявляють необхідний функціональний зв’язок одних підсистем з іншими та системою в цілому;

> підсистеми пов’язані з поведінкою всіх елементів системи та відображають постійне функціонування взаємозв’язків елементів системи через її підсистеми з навколишнім середовищем.

Декомпозиція підсистеми залежить від типу системи, мети діагностики та апарату аналізу. Розглянемо характеристику елементів системи.

1. Елемент виступає структуротворчою частиною будь-якої системи (наприклад, підприємство є складовою галузі виробництва, з одного боку, та складається з цехів та служб — з іншого).

2. Елементу притаманні властивості, які будуть використовуватися системою або є потенційними для функціонального використання. Кожна властивість елемента може бути умовою для залучення його до системи.3. Властивості елементів визначають їх місце у внутрішній організації системи. Елементи розвиваються в рамках системи та підкорюються умовам її функціонування, змінюючись у процесі розвитку системи або під впливом управлінського впливу.

4. Цілі системи визначають конкретну форму існування елементів як її (системи) частини. Тобто структурна автономність кожного елемента — одна з ознак елемента системи.

5. Елементи та підсистеми ніколи не діють самі по собі. Без взаємодії елементів не може до кінця реалізуватися функція кожного елемента (економісти, фінансисти, бухгалтери). Свою функцію й призначення елемент або підсистема може виконати тільки за умови, що буде взаємодіяти з елементами та підсистемами.

6. Взаємодія буде краща, якщо будуть упорядковані взаємозв’язки елементів, підсистем.

Необхідно пам’ятати, що всі елементи, явища та процеси в системі взаємопов’язані й впливають одне на одного. Виділяючи будь-яку підсистему, слід враховувати вплив інших підсистем, зворотній вплив самої підсистеми на інші підсистеми. Тому вивчення та діагностика підсистеми повинні проводитись із врахуванням її зв’язків із зовнішнім середовищем. На базі взаємодії специфічних функцій кожної підсистеми вони об’єднуються в єдине ціле та утворюють систему. Система — це не просто сума її елементів, а ціле, що має інші якості ніж складові елементи.

Для того щоб отримати правильний діагноз організації, потрібно провести дослідження організації системно, тобто необхідно виявити комплекс взаємопов’язаних питань, що допоможе виявити об’єктивний стан системи управління та напрями її реорганізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]