Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
72.81 Кб
Скачать

10. Принципи наукової організації праці.

Наукова організація праці (НОП) передбачає систематичне впровадження досягнень науки і передового досвіду та дозволяє найкращим чином поєднувати техніку і людей в єдиному виробничому процесі, забезпечує найбільш ефективне використання матеріальних і трудових ресурсів, безперервне підвищення продуктивності праці.

В основі наукової організації управлінської праці полягають певні принципи :

1. Комплексність: заходи щодо НОП повинні впроваджуватися за всіма напрямками діяльності підприємства, поряд із удосконаленням операційних процесів.

2. Масовість: залучення широкого активу працівників і громадських організацій до розробки та впровадження НОП.

3. Плановість: заходи щодо наукової організації праці мають бути розроблені і впроваджені планомірно, на підставі відповідного плану.

4. Науковість: заходи щодо наукової організації праці повинні мати наукове обґрунтування.

5. Нормативність: наукова організація праці повинна враховувати та застосовувати міжгалузеві і галузеві нормативи, типові проекти, стандарти.

6. Ефективність: забезпечення максимальної економічної та соціальної ефективності при мінімальних витратах.

7. Загальна охопленість: заходи повинні охоплювати всі структурні підрозділи та категорії працівників підприємства.

8. Конкретність: встановлення конкретних осіб, відповідальних за розробку заходів НОП.

9. Зацікавленість: застосування морального та матеріального заохочення працівників та окремих категорій в розробці та впровадженні заходів НОП.

Кожен з розглянутих принципів має самостійне значення. Разом з тим вони доповнюють один одного, розкриваючи різні засоби загального підходу до організації управлінської праці.

19. Інструменти сучасного менеджера

Професія менеджера незмінно привертає до себе інтерес і не відчуває нестачі в бажаючих спробувати в ній свої сили. Значення фахівця, що досяг у цій галузі професійних висот, важко переоцінити. Тому в інтересах суспільства, конкретної організації, де працює менеджер, - щоб останній якомога повніше і довше втілював свій професійний потенціал у вирішення поставлених перед ним завдань. Але у житті людей(менеджерів) часто виникають напружені ситуації. Вони можуть бути спричинені складними моментами у трудовій діяльності, важкими умовами життя, погіршенням здоров'я та ін. Напружені ситуації призводять до стресів — не специфічних реакцій організму на ситуацію, яка вимагає більшої чи меншої функціональної перебудови організму і відповідної адаптації. Слід зауважити, що будь-яка життєва ситуація викликає стрес, але не кожна з них є критичною.

Для подолання таких ситуацій менеджер використовує певні інструменти, такі як:

  • Аутотренінг — це концентроване саморозслаблення і самонавіювання. Це система навчання прийомів саморозслаблення м'язів (м'язова релаксація), психічного заспокоєння, погруження в дрімотний стан, які супроводжуються самонавіюванням. Воно є одним із механізмів саморегуляції особистості. Аутотренінг дозволяє вирішити широке коло завдань, які входять до програми саморегуляції особистості. До них належать регуляція функціонального стану організму, регуляція різних психічних станів, мобілізація фізіологічних і психічних резервів особи, емоційно-вольова підготовка людини до відповідної діяльності, зняття нервово-емоційного напруження, розвиток пізнавальних процесів — уваги, пам'яті, мислення, зміна мотивації і самооцінки особи тощо.

  • Дихальна медитація - тип вправ по тренуванню концентрації уваги , який використовується в оздоровчих цілях, для вироблення контролю над перебігом своїх думок та емоцій або для входження в особливе релігійно-психічний стан «пам'ятання ». Існує безліч технік медитації. Медитація може поєднуватися з дихальними вправами.

  • Цигун - це древнє китайське мистецтво саморегуляції організму, традиційна оздоровча система, основа внутрішніх стилів бойових мистецтв. Побудований на комплексі філософських концепцій і прикладних технологій узгодження рухової активності, дихання і станів свідомості. Постулює поняття Ци - життєвої енергії, яка розглядається як основа існування людського організму, і вчить контролювати цю енергію. Застосовується для підтримки психічного і тілесного здоров'я, а також розвитку людини як індивідуума, особистості, і сприяє духовному пробудженню, звільнення свідомості і розуміння істинної природи людини.

Цигун включає в себе практику китайських бойових мистецтв, медитативну практику і гімнастичні вправи, спрямовані на звільнення від тілесних затисків і енергетичних блоків за допомогою заспокоєння свідомості, тіла й емоцій. Може використовуватися в якості релаксації і альтернативного лікування при стресових станах і хвороби, а також для загальної гармонізації організму, поліпшення імунітету, налаштування роботи органів та їх систем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]