Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фін.ризикі.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
189.95 Кб
Скачать

2. По характеризуемому об'єкті виділяють наступні групи фінансових ризиків:

ризик окремої фінансової операції. Він характеризує в комплексі весь спектр видів фінансових ризиків, властивих певн фінансової операції (наприклад, ризик властивому придбанню конкретної акції);

ризик різних видів фінансової діяльності (наприклад, ризик інвестиційної чи кредитної діяльності підприємства):

ризик фінансової діяльності підприємства в цілому. Комплекс різних видів ризиків, властивих фінансовий діяльності підприємства, визначається специфікою організаційно-правової форми его діяльності, структурою капіталу, складом активів, співвідношенням постійних і перемінних витрат і т.п.

3. По сукупності досліджуваних інструментів фінансові ризики підрозділяються на наступні групи:

індивідуальний фінансовий ризик. Він характеризує сукупний ризик, властивим окремим фінансовим інструментам:

портфельний фінансовий ризик. Він характеризує сукупний риск. властивому комплексу однофункціональних фінансових інструментів, об'єднаних у портфель (наприклад, dsick кредитного портфеля підприємства, ризик его гнвестяционкого портфеля і т.п.).

4. По комплексності дослідження виділяють наступні групи ризиків:

простий фінансовий ризик. Він характеризує вид фінансового ризику, що не розчленовується на окремі його підвиди. Прикладом простого фінансового ризику є ризик інфляційний:

' складний фінансовий ризик. Він характеризує вид фінансового ризику, що складається з комплексу розглянутих його підвидів. Прикладом складного фінансового ризику є ризик інвестиційний (наприклад, ризик інвестиційного проекту).

5. По джерелах виникнення виділяють наступні групи фінансових ризиків:

зовнішній, систематичний чи ринковий ризик (усі терміни визначають цей ризик как незалежний від діяльності підприємства). Цей вид ризику характерний для всіх учасників фінансової діяльності і усіх видів фінансових операцій. Він виникає при зміні окремих стадій економічного циклу, зміні кон'юнктури фінансового ринку й у ряді інших аналогічних випадків, на які підприємство в процесі своєї діяльності вплинути не може. До цієї групи ризиків можуть бути віднесені інфляційний ризик, процентний ризик, валютний ризик, податковий ризик і частково інвестиційний ризик (при зміні макроекономічних умов інвестування);

Внутрішній, несистематичний чи специфічний ризик (усі терміни визначають цей фінансовий ризик как залежний від діяльності конкретного підприємства). Він може бути зв'язаний з некваліфікованим фінансовим менеджментом, неефективною структурою активів і капіталу, надмірною прихильністю до ризикового (агресивним) фінансовою операціям з високою нормою при­были, недооцінкою господарських партнерів і інших аналогічних факторів, негативні наслідки яких значною мірою можна запобігти за рахунок ефективного керування фінансовими ризиками.

Розподіл фінансових ризиків на систематичний і несистематичний є однієї з важливих вихідних передумов теорії керування ризиками.

6. По фінансових наслідках усі ризики підрозділяються на такі групи:

ризик, Що Влекет только економічні втрати. При цьому виді ризику фінансові наслідки можуть бути тільки негативними (утрата чи доходу капіталу);

ризик. Манливий упущену Вигоду. Він характеризує ситуацію, коли підприємство в силу сформованих об'єктивних і суб'єктивних ін1"-'ин не може здійснити запланиоованную фінансову операцію (наприклад, при зниженні кредитного рейтингу підприємство не може одержати необхідний кредит і використовувати позитивний ефект фінансового левериджа);

ризик. манливий як економічні втрати, так і додаткові доходи. У літературі цей вид фінансового ризику часто називається „спекулятивным фінансовим ризиком", тому що він зв'язується зі здійсненням спекулятивних (агресивних) фінансових операцій. Однак цей термін (у такім ув'язуванні) представляється не зовсім точним, тому що даний вид ризику присущ не тільки спекулятивним фінансовим операціям (наприклад, ризик реалізації реального інвестиційного проекту, прибутковість якого в експлуатаційній стадії може бути чи нижче вище розрахункового рівня).

7. По характері прояву в часі виділяють дві групи фінансових ризиків:

постійний фінансовий ризик. Він характерний для всього періоду здійснення фінансової операції і зв'язаний з дією постійних факторів. Прикладом такого фінансового ризику є процентний ризик, валютний ризик і т.п.

Тимчасовий фінансовий ризик. Він характеризує ризик, що носить перманентний характер, що виникає лише на окремих етапах здійснення фінансової операції. Прикладом такого виду фінансового ризику є ризик неплатоспроможності ефективно функціонуючого підприємства.

8. За рівнем фінансових утрат ризики підрозділяються на наступні групи:

припустимий фінансовий ризик. Він характеризує ризик, фінансові втрати по який не перевищують розрахункової суми прибыли по здійснюваній фінансовій операції;

критичний фінансовий ризик. Він характеризує ризик, фінансові втрати по який не перевищують розрахункової суми валового доходу по здійснюваній фінансовій операції;

катастрофічний фінансовий ризик. Він характеризує ризик, фінансові втрати по який визначаються частковою чи повною утратою власного капіталу (цей вид ризику може супроводжуватися втратою і позиковим капіталом).

9. По можливості передбачення фінансові ризики підрозділяються на наступні двох груп:

прогнозований фінансовий ризик. Він характеризує ті види ризиків, що зв'язані з циклічним розвитком економіки, зміною стадій кон'юнктури фінансового ринку, передбачуваним розвитком конкуренції і т.п. Передбачуваність фінансових ризиків носить відносний характер, тому що прогнозування з 100%-ным результатом надійності виключає розглянуте явище з категорії ризиків.

Прикладом прогнозованих фінансових ризиків є інфляційний риск. процентний ризик і некоторые інші їхні види (естественно. мова йде про прогнозування ризику в короткостроковому періоді);

непрогнозований фінансовий ризик. Він характеризує види фінансових ризиків, що відрізняється повної непредсказуемостыв-про-явления. Прикладом таких ризиків виступають ризики форс-мажорної групи, податковий ризик і деякі інші.

Відповідно до цього класифікаційній ознаці фінансові ризики підрозділяються також на керовані і некеровані в рамках підприємства.