Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фін.ризикі.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
189.95 Кб
Скачать

СУТНІСТЬ ФІНАНСОВИХ РИЗИКІВ ПІДПРИЄМСТВА І ПРИНЦИПИ КЕРУВАННЯ НИМИ

ЕКОНОМІЧНА СУТНІСТЬ

І класифікація фінансових

РИЗИКІВ ПІДПРИЄМСТВА

Фінансовий ризик є однієї з найбільш складних категорій, зв'язаних з осществлением господарської діяльності, який присущи наступні основні характеристики:

1. Економічна природа. Фінансовий ризик виявляється в сфері економічної діяльності підприємства, прямо зв'язаний з формуванням его доходів і характеризується можливими економічними його втратами в процесі здійснення фінансової діяльності. З обліком перерахованих економічних форм свого прояву фінансовий ризик характеризується як категорія економічна, займаючи визначене місце в системі економічних категорій, зв'язаних зі здійсненням господарського процесу.

2. Об'єктивність прояву, фінансовий ризик є об'єктивним явищем у функціонуванні будь-якого підприємства; він супроводжує практично усі види фінансових операцій і всі напрямки его фінансової діяльності. Хоча ряд параметрів фінансового ризику залежать від суб'єктивних управлінських рішень, об'єктивна природа его прояву залишається незмінної.

3. Імовірність реалізації. Вероятностность категорії фінансового ризику виявляється в том. что ризикова подія може відбутися, а може і не відбутися в процесі здійснення фінансової діяльності підприємства. Ступінь цієї імовірності визначається дією как об'єктивних, так і суб'єктивних факторів, однак вероятностная природа фінансового ризику є постійною його характеристикою.

4. Невизначеність наслідків. Ця характеристика фінансового ризику визначається недетерминируемостью его фінансових результатів, у першу чергу, рівня прибутковості здійснюваних фінансових операцій. Очікуваний рівень результативності фінансових операцій може коливатися в залежності від виду і рівня ризику в досить значному діапазоні. Іншими словами, фінансовий ризик може супроводжуватися як істотними фінансовими втратами для підприємства, так і формуванням додаткових його доходів.

5. Очікувана несприятливість наслідків. Хоча, як було відзначено вище, наслідку прояву фінансового ризику можуть характеризуватися як негативними, так і позитивними показниками результативності фінансової діяльності, цей ризик у господарській практиці характеризується і виміряється рівнем можливих несприятливих наслідків. Це зв'язано з тим, що ряд украй негативних наслідків фінансового ризику визначають утрату не тільки доходу, але і капіталу підприємства, что приводить його до банкрутства (тобто до необоротних негативних наслідків для його діяльності).

6. Вариабельность рівня. Рівень фінансового ризику, властивої тієї чи іншої фінансової чи операції визначеному виду фінансової діяльності підприємства, не є незмінним Насамперед, він істотно варіює в часі, тобто залежить від тривалості здійснення фінансової операції, тому що фактор часу впливає на рівень фінансового ризику (, щовиявляється через рівень ліквідності вкладених фінансових засобів, невизначеність руху ставки позичкового відсотка на фінансовому ринку і т.п.). Крім того, показник рівня фінансового ризику значно варіює під впливом численних об'єктивних і суб'єктивних факторів, що знаходяться в постійній динаміці.

7. Суб'єктивність оцінки. Незважаючи на об'єктивну природу фінансового ризику як економічного явища основний оцінний його показник — рівень ризику — носить суб'єктивний характер. Ця суб'єктивність, тобто нерівнозначність оцінки даного об'єктивного явища, визначається різним рівнем повноти і вірогідності інформаційної бази, кваліфікації фінансових менеджеров. їхнього досвіду в сфері ризику-менеджменту й інших факторів.

Розглянуті характеристики категорії фінансового ризику дозволяють у такий спосіб сформулювати його поняття:

Під фінансовим ризиком підприємства розуміється імовірність виникнення несприятливих фінансових наслідків у формі втрати чи доходу капіталу в ситуації невизначеності умов здійснення его фінансової діяльності.

Фінансові ризики підприємства характеризуються великим різноманіттям і з метою здійснення ефективного керування ними класифікуються по наступним основних ознаках :

1. По видах. Ця класифікаційна ознака фінансових ризиків є основним параметром їхньої диференціації в процесі керування. Характеристика конкретного виду ризику одночасно дає представлення про його фактор, що генерує, що дозволяє „привязать" оцінку ступеня імовірності виникнення і розміру можливих фінансових утрат по даному виді ризику до динаміки відповідного фактора. Видова розмаїтість фінансових ризиків у класифікаційній їхній системі представлено в найбільш широкому діапазоні. При цьому слід зазначити, что поява нових фінансових технологій, використання нових фінансових інструментів і інші інноваційні фактори будуть відповідно породжувати і нові види фінансових ризиків.

На сучасному етапі до числа основних видів фінансових ризиків підприємства відносяться наступні:

Ризик зниження фінансової стійкості (чи ризик порушення рівноваги фінансового розвитку) підприємства. Цей ризик генерується недосконалістю структури капіталу (надмірною часткою використовуваних позикових засобів), що породжують незбалансованість позитивного і негативного грошових потоків підприємства по обсягах. Природа цього ризику і форми его прояву розглянуті в процесі викладу дії механізму фінансового левериджа. У складі фінансових ризиків по ступені небезпеки (генерування уфозь; банкроютза підприємства) цей вид ризику відіграє ведучу роль.

Ризик неплатоспроможності (чи ризик несбааансированн'в{.' ліквідності) підприємства. Цей ризик генерується зниженням рівня ліквідності оборотних активів, що породжують розбалансованість позитивного і негативного грошових потоків підприємства в часі. По своїх фінансових наслідках цей вид ризику також відноситься до числа найбільш небезпечних.

Інвестиційний ризик. Він характеризує можливість виникнення фінансових втрат у процесі здійснення інвестиційної діяльності підприємства. Відповідно до видів цієї діяльності розділяються і види інвестиційного ризику — ризик реального інвестування і ризик фінансового інвестування. Усі розглянуті види фінансових ризиків, зв'язаних зі здійсненням інвестиційної діяльності, відносяться до так називаним „сложным ризиків", що підрозділяється у свою чергу на окремі їхні підвиди. Так, наприклад, у складі ризику реального інвестування можуть бути виділені ризики несвоєчасної підготовки інвестиційного проекту; несвоєчасного завершення проектно-конструк-торских робіт; несвоєчасного закінчення будівельно-монтажних робіт; несвоєчасного відкриття фінансування по інвестиційному проекті; втрати інвестиційної привабливості проекту в зв'язку з можливим зниженням его ефективності і т.п. Тому що всі підвиди інвестиційних ризиків зв'язані з можливою втратою капіталу підприємства, вони також включаються в групу найбільш небезпечних фінансових ризиків.

Інфляційний ризик. В умовах інфляційної економіки він виділяється в самостійний вид фінансових ризиків. Цей вид ризику характеризується можливістю знецінення реальної вартості капіталу (у формі фінансових активів підприємства), а також очікуваних доходів від здійснення фінансових операцій в умовах інфляції. Тому що цей вид ризику в сучасних умовах носить постійний характер і супроводжує практично усі фінансові операції підприємства, у фінансовому менеджменті йому приділяється постійна увага,

Процентний ризик. Він складається в непередбаченій зміні процентної ставки на фінансовому ринку (как депозитної, так і кредитної). Причиною виникнення даного виду фінансового ризику (якщо елімінувати раніше розглянуту інфляційну його складову) є: зміна кон'юнктури фінансового ринку під впливом державного регулювання; чи ріст зниження пропозиції вільних грошових ресурсів і інші фактори. Негативні фінансові наслідки цього виду ризику виявляються в емісійній діяльності підприємства (при емісії как акцій, так і облігацій), у його дивідендній політиці, у короткострокових фінансових вкладеннях і некоторых інших фінансових операціях.

Валютний ризик. Цей вид ризику присущ підприємствам ведучим зовнішньоекономічну діяльність (импортирующим сировину. матеріали і напівфабрикати і экспортирующим готову продукцію). Він виявляється в недоодержанні передбачених доходів у результаті безпосереднього впливу зміни обмінного курсу іноземної валюти, використовуваної в зовнішньоекономічних операціях підприємства, на очікувані грошові потоки від цих операцій. Так, імпортуючи сировину і матеріали, підприємство програє від підвищення обмінного курсу відповідної іноземної валюти стосовно національного. Зниження ж цього курсу визначає фінансові втрати підприємства при експорті готової продукції.

Депозитний ризик. Цей ризик відбиває можливість неповернення депозитних внесків (непогашення депозитних сертифікатів). Він зустрічається относительно редко і зв'язаний з неправильною оцінкою і невдалим вибором комерційного банку для здійснення депозитних операцій підприємства. Тем випадки реалізації депозитного ризику зустрічаються не тільки в нашій країні, але й у країнах з розвитий ринковою економікою.

Кредитний ризик. Він має місце у фінансовій діяльності підприємства при наданні їм товарного (комерційного) чи споживчого кредиту покупцям, формою его прояву є ризик чи неплатежу несвоєчасного розрахунку за відпущену підприємством у кредит готову продукцію, а також перевищення розміру розрахункового бюджету по инкассированию боргу.

Податковий ризик. Цей вид фінансового ризику має ряд проявів: імовірність уведення нових видів податків і зборів на здійснення окремих аспектів господарської діяльності: можливість збільшення рівня ставок діючих податків і зборів:

зміна термінів і умов здійснення окремих податкових платежів; імовірність скасування діючих податкових пільг у сфері господарської діяльності підприємства. Будучи для підприємства непередбаченим (про це свідчить сучасна вітчизняна фіскальна політика), він впливає на результати его фінансової діяльності.

0 Структурний ризик. Цей вид ризику генерується неефективним фінансуванням поточних витрат підприємства, що обумовлює високу питому вагу постійних витрат у загальній їхній сумі. Високий койффч^циеит операційного левериджа при несприятливих змінах конъюктуры товарного ринку і зниженні валового обсягу позитивного грошового потоку по операційній діяльності генерує значно більш високі темпи зниження суми чистого грошового потоку по цьому виді діяльності (механізм прояву цього виду ризику докладно розглянутий при викладі питання операційного левериджа).

Криміногенний ризик. У сфері фінансової діяльності підприємств він виявляється у формі оголошення його партнерами фіктивного банкрутства: підробки документів, що забезпечують незаконне присвоєння сторонніми обличчями грошових і інших активів;

розкрадання окремих видів активів власним персоналом і інші. Значні фінансові втрати, що у зв'язку з цим несуть підприємства на сучасному етапі, обумовлюють виділення криміногенного ризику в самостійний вид фінансових ризиків.

Інші види ризиків. Група інших фінансових ризиків досить велика, але по імовірності чи виникнення рівню фінансових утрат вона не настільки значима для підприємств, як розглянуті вище. До них відносяться ризики стихійних лих і інші аналогічні „форс-мажорные ризики", що можуть привести не тільки до втрати доходу, що передбачається, але і частини активів підприємства (основних засобів: запасів товарно-матеріальних цінностей); ризик несвоєчасного здійснення розрахунково-касових операцій (зв'язаний з невдалим вибором обслуговуючого комерційного банку); ризик емісійний і інші.