Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
itr_40.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
201.22 Кб
Скачать

34. Лізинг: визначення, об’єкти, функції

Лізинг — це підприємницька діяльність, спрямована на інвестування власних чи залучених фінансових коштів і полягає в наданні лізингодавцем у виключне користування на визначений строк лізингоодержувачу майна, що є власністю лізингодавця або набувається ним у власність за дорученням і погодженням з лізингоодержувачем у відповідного продавця майна, за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів.

Об'єктом лізингу може бути нерухоме і рухоме майно, призначене для використання як основні фонди, не заборонене законом до вільного обігу на ринку і щодо якого немає обмежень про передання його в лізинг (основними фондами виробничого і невиробничого призначення є: будинки, споруди, машини і устаткування, обладнання, інструмент, виробничий інвентар та інше майно тривалого використання, що віднесено законодавством до основних фондів).

Об'єктом лізингу не можуть бути: земельні ділянки, інші природні об'єкти, а також єдині майнові комплекси підприємств та їх відокремлені підрозділи.

Функції лізингу полягають у такому:

  • забезпечує оновлення та модернізацію основних фондів завдяки залученню додаткових інвестицій;

  • поліпшує матеріально-технічне забезпечення виробництва сучасними засобами праці;

  • розширює можливості виробників зі збуту машин та устаткування;

  • є інструментом активного маркетингу;

  • сприяє ефективнішому використанню основних фондів, підвищенню конкурентоспроможності підприємства.

35. Зворотний лізинг та пайовий лізинг

Зворотний лізинг — це договір лізингу, який передбачає набуття лізингодавцем майна у власника і передання цього майна йому у лізинг.

Схема взаємозв’язків за зворотним лізингом

Після завершення строку договору лізингу товаровиробник має право викупити лізингове майно і таким чином відновити право власності на нього.

Пайовий лізинг — це здійснення лізингу за участі суб'єктів лізингу на основі укладання багатостороннього договору та залучення одного або кількох кредиторів, які беруть участь у здійсненні лізингу, інвестуючи свої кошти. Сума інвестованих кредиторами коштів не може перевищувати 80 % вартості набутого для лізингу майна. Характерною особливістю такого лізингу є надання лізингодавцеві права залучати до фінансування купівлі майна для лізингу кошти інших кредиторів (банків, страхових і пенсійних фондів тощо). Даний вид фінансування купівлі майна для лізингу дає можливість лізинговій компанії здійснювати великі і дорогі лізингові проекти, розширювати лізингову діяльність.

36. Характерні риси фінансового лізингу

37. Характерні риси оперативного лізингу

38. Види можливих комунікацій продавців та покупців під час персонального продажу

Відомо п'ять видів можливих комунікацій продавців та покупців:

  • торговий агент — покупець, коли торговий агент проводить бесіду сам на сам з кожним окремим потенційним або фактичним покупцем;

  • торговий агент — група покупців, коли торговий агент проводить торгові презентації для групи покупців;

  • служба продажу товарів підприємства — групи покупців, коли керівник служби продажу, торговий агент і інженер з експлуатації проводять торгову презентацію товару з демонстрацією його в дії;

  • виробнича нарада, коли торговий агент організовує зустріч керівництва підприємства з одним або кількома клієнтами;

  • торговий семінар, який проводить група спеціалістів виробника з потенційними або фактичними клієнтами для ознайомлення їх із новими досягненнями даного виробника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]