Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
itr_40.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
201.22 Кб
Скачать

17. Транзитний обіг: сутність та види

Підприємства оптової торгівлі організовують постачання товарів не тільки через склади, а й транзитом, тобто безпосередньо від товаровиробників чи крупно оптового постачальника вищого рівня.

Види транзитного обігу за характером розрахунків:

  • транзитний товарообіг за участю у розрахунках;

  • транзитний товарообіг без участі у розрахунках.

Транзитний товарообіг з участю у розрахунках. Підприємство оптової торгівлі, організовуючи транзитний обіг, самостійно веде розрахунки з підприємством-постачальником за відвантажені товари і стягує їх вартість (разом з надбавкою) з покупців-одержувачів. Підприємство оптової торгівлі в цьому разі є кредитором роздрібних торговельних підприємств, що дуже вигідно останнім в умовах обмеження обігових коштів.

Транзитний товарообіг без участі у розрахунках підприємства оптової торгівлі — вид оптової торгівлі, за якої підприємство-оптовик є організатором процесу товаропросування.

Транзитний товарообіг застосовують переважно під час продажу товарів простого асортименту (цукор, борошно, крупи тощо). Ці товари не потребують сортування і можуть надходити до торговельної мережі у виробничому асортименті. До того ж навіть невеликі торговельні підприємства закуповують їх, як правило, у тому обсязі, який більший від мінімальної норми відвантаження. В умовах обмеження обігових коштів даний метод практично не застосовується.

18. Схема формування первісної ціни товарів (ціни закупівлі)

19. Функції торговельно-посередницьких підприємств

20. Торговельно-посередницька діяльність: сутність та види.

Торговельно-посередницька діяльність — це ініціативна, самостійна діяльність юридичних та фізичних осіб щодо виконання комерційних операцій, пов'язаних з купівлею-продажем товарів та встановленням комерційних зв'язків від імені або за дорученням третьої сторони.

Залежно від функцій, виконуваних посередниками, вирізняються такі види торговельно-посередницької діяльності;

торговельно-посередницька діяльність з перепродажу товарів;

торговельно-посередницька діяльність зі створення умов для здійснення актів купівлі-продажу, організації товарообігу.

21. Незворотна, частково зворотна, зворотна форми консигнації.

Незворотна консигнація — за умовами договору консигнації консигнатор, після завершення строку реалізації, зобов'язаний сплатити консигнанту нереалізовану частину товару за узгодженою ціною.

Частково зворотна консигнація — після завершення строку реалізації консигнатор має право повернути консигнанту частину нереалізованого товару за рахунок останнього, а другу — оплатити за визначеною ціною.

Як правило, у договорі консигнації передбачається можливий обсяг частково зворотної консигнації у відсотках від загального обсягу партії товару.

Зворотна консигнація передбачає, що консигнатор має право повернути консигнанту за рахунок останнього всі товари, нереалізовані впродовж узгодженого в договорі строку. Таку умову включають до угоди з метою запобігання необґрунтованого завищення консигнантом мінімально допустимих цін або загальної суми виручки, що може призвести до зниження конкурентоспроможності товару.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]