Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стеценко С. Г. Медичне право України (правові з...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

3.3. Способи вдосконалення

адміністративно-правового

забезпечення стандартизації

у сфері охорони здоров'я в Україні

Аналізуючи реформування в системі охорони здоров'я України ос­танніх 15—17 років, можна дійти висновків про причини, що гальмують поступальний розвиток медичної галузі. Розвиток, що здатен забезпе­чити справді людиноцентристську ідеологію вітчизняної охорони здо­ров'я, оскільки медицина існує для людини, забезпечення її прав, свобод і законних інтересів у зазначеній сфері. Враховуючи особливий харак­тер медичної діяльності, об'єктом якої є людина з певними проблс мами (скаргами), досить важливо з боку держави (компетентних дер­жавних органів) розробити механізми, які зможуть забезпечити реалі зацію на практиці конституційного принципу безоплатності медичної допомоги, її доступності та якості.

Серед проблем, що на нашу думку, гальмують поступальний pot виток медичної галузі, зокрема обов'язкового медичного страхувати та стандартизації, доцільно виокремити:

- відсутність державної стратегії медичного законодавства, коли по ряд з іншими законопроектами чільне місце зайняли би проекти обо* в'язкового медичного страхування (як зазначено у другому розділі монографії, незалежно від конкретних авторів, головне - сам припини державної уваги);

174

- неготовність значної частини медичних працівників управлінсь­кого складу до роботи в умовах обов'язкового медичного страхування, коли суттєво змінюється управлінська парадигма медичної галузі;

— неготовність значної частини медичних працівників практичної ланки працювати в умовах запровадження медичних стандартів, що об'єктивно здатні сприяти захистові як пацієнтів, так і медичних пра­цівників;

- плинність кадрів управлінської ланки системи охорони здоров 'я, що певною мірою ускладнює комплексний поступальний розвиток реформ медичної галузі.

Хоча цей перелік не є вичерпним, розуміння основних проблем може стати спонукальним чинником визначення способів їх подо­лання та напрямів руху вперед. «Незважаючи на суттєві позитивні зміни і поступ у розробленні і прийнятті нових законів, підзаконних актів та в оновленні діючого законодавства про охорону здоров'я, все ж відзначаємо і те, що нормативно-правова база у сфері медичної дія­льності ще не повною мірою відповідає сучасним потребам, містить прогалини і недоліки, певні з яких мають принциповий характер. Чинне законодавство України про охорону здоров'я (як загального, так і спеціального спрямування) не здатне належним чином врегу­льовувати відносини у цій сфері, не містить необхідного уніфікованого понятійного апарату, який би консолідував фактичні і юридичні уяв­лення учасників відносин в охороні здоров'я, що призводить до неаде­кватного формування юридичної практики за «медичними» справами [251, с 96-98].

В. М. Гирін та співавтори задаються риторичним питанням: «час вводити страхову медицину чи не час» і самі ж зазначають: «з нашого погляду відповідь повинна бути однозначна - не тільки треба вводити, бо ми вже втрачаємо час». Нескінченні посилання на економічні труд­нощі не можуть бути виправданням [51, с 39]. Справді, стан української економіки поступово покращується, але можливо не так швидко, як би іого хотілось ідеологам реформування охорони здоров'я на засадах «ідеального підходу» (тобто такого, коли спершу готується економіка держави в цілому, а вже потім безпосередньо проводяться реформи в охороні здоров'я). Але практика показує, що чекати саме такого стану недоцільно принаймні з двох причин:

І) немає критеріїв «готовності» стану економіки до запроваджен­ня обов'язкового медичного страхування;

2) обов'язкове медичне страхування - це скоріше організаційно-|ипансові технології, а не самі фінанси. Це - розумний розподіл наяв-

Ініїх фінансів і неупереджений контроль за їх розподілом.

175

Пропонуємо такі загальні напрями вдосконалення адміністративно-правового забезпечення стандартизації в системі обов'язкового медич­ного страхування в Україні.

1. Побудова організаційних структур стандартизації на різних рів­нях управління та безпосереднього надання медичної допомоги.

2. Державне замовлення на проведення в системі Академії медич­них наук України, профільних вищих навчальних закладів Міністерст­ва освіти та науки України та Міністерства охорони здоров'я Украї­ни комплексних наукових досліджень, присвячених проблематиці стан­дартизації та запровадження обов'язкового медичного страхування в Україні.

3. Створення класифікатора медичних послуг, що сприятиме якіс­ній роботі з медичної стандартизації, оскільки стане зрозумілим, до чого, крім хвороб, «прив'язуватися» під час розроблення медичних стандартів.

4. Раціоналізація мережі медичних закладів для оптимального Ъ завантаження та надання можливості отримання якісної (передусії первинної) медичної допомоги сільським жителям.

5. Підвищення доступності медичної допомоги незалежно від міс ця проживання, матеріального чи соціального статусу тощо.

6. Фінансове забезпечення стандартів для уможливлення їх реаль­ного застосування у практиці надання медичної допомоги.

7. Освітні програми для студентів медичних вищих навчальню закладів, післядипломну підготовку, курси підвищення кваліфікації, метою викладання на належному рівні питань стандартизації.

Стисло зупиняючись на зазначених напрямах удосконалення, не­обхідно зазначити таке.

Побудова організаційних структур стандартизації на різних рів нях управління та безпосереднього надання медичної допомоги мас передбачати потребу у створенні департаменту (управління, відділу стандартизації у складі Міністерства охорони здоров'я України. У По­ложенні про нього необхідно зазначити наявність контрольних not новажень щодо розроблення, матеріально-технічного і кадрового за­безпечення та безпосереднього впровадження стандартів у межг функціонування медичних закладів незалежно від форм власності На рівні областей, Автономної Республіки Крим, міст Києва та Сева­стополя мають бути створені відповідні відділи стандартизації у склад управлінь охорони здоров'я обласних державних адміністрацій. І, на­самкінець, варто було б в організаційно-штатній структурі конкретних лікувально-профілактичних закладів передбачити посади штатная (чи позаштатних) спеціалістів із питань стандартизації. Ця вертикальні

176

інтегрована система могла би слугувати надійною основою запрова­дження в Україні ідеології стандартизації, яка своєю чергою, стиму­лювала би прийняття Верховною Радою України нормативно-пра­вового акта, що регулює суспільні відносини у сфері обов'язкового медичного страхування.

П. Воробйов та співавтори в межах тенденцій у роботі технічних комітетів зі стандартизації у сфері охорони здоров'я (з певною мірою умовності вони можуть бути сприйняті як варіант організаційних стан-дартизаційних структур) населення пропонують таке:

- розроблення та використання протоколів, алгоритмів у повсяк­денній медичній практиці;

- підвищення уваги до розроблення стандартів для фармацевтич­ного забезпечення та організаційних технологій;

- створення та інтеграцію складних уніфікованих систем щодо опрацювання та передання медичної інформації;

- тенденції до централізації керівництва процесом розроблення національних стандартів тощо [47, с 7].

Державне замовлення на проведення комплексних наукових до­сліджень, присвячених проблематиці стандартизації та запроваджен­ню обов'язкового медичного страхування в Україні. Варто вказати, що доцільніше проводити їх у системі Академії медичних наук України, профільних вищих навчальних закладів Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України. Чому? Потужний науковий потенціал, напрацьовані методики дослідження, кадровий потенціал паралельно з належним фінансуванням здатні максимально забезпечити отримання якісних результатів. Головне з позицій адміні­стративно-правового забезпечення цього процесу - максимально точно сформулювати завдання, керуючись державною стратегією розвитку стандартизації у сфері охорони здоров'я громадян.

Створення класифікатора медичних послуг, який сприятиме якіс­ній роботі з медичної стандартизації. Це завдання дозволить створити предметну основу процесу стандартизації. Стане більш зрозуміло, за якими хворобами (патологічними станами) необхідно розробляти стан­дарти. Як приклад доцільно навести Російську Федерацію, де станом на 2003 р. спромоглися прийняти 50 стандартів, ще 500 мали вигляд проектів, а за прогнозами їх буде прийнято 5000 [186, с 22]. Загальна кількість стандартів, яку необхідно буде запровадити в Україні, на-нагато простіше окреслюється, коли відома орієнтовна кількість ме-ui чних послуг, що надаються в лікувально-профілактичних закла­дах нашої держави. Та й сама процедура класифікації медичних по-слуг суттєво сприятиме впорядкуванню системи надання медичної

177

допомоги, визначенню вартості медичних послуг, оснащенню ліку­вально-профілактичних закладів виходячи з тих захворювань, які лі­куватимуться на цьому організаційному рівні надання медичної до­помоги.

У цілому створення якісного класифікатора медичних послуг має уможливити структурування стандартів медичної допомоги, а саме:

- протоколів лікування хворих із різними захворюваннями;

- технологій виконання тих чи інших медичних процедур;

- послідовність проведення лабораторно-інстументальних дослі­джень.

Адміністративно-правовий спосіб забезпечення створення класи­фікатора медичних послуг сприятиме створенню поля інформаційної взаємодії учасників лікувально-діагностичного процесу. За умов уп­ровадження обов'язкового медичного страхування до цих учасників буде додано фонди обов'язкового медичного страхування, страхові медичні організації, експертів якості медичної допомоги.

Раціоналізація мережі медичних закладів з метою оптимального їх завантаження та надання можливості отримання якісної (перед­усім первинної) медичної допомоги сільським жителям. «Підтримка впровадження реформ у медичній галузі - не самодостатній процес. Його необхідно спрямовувати настійливо, постійно, з чітким розумінням правових, суспільних і політичних наслідків реформи, яка виходитиме за межі медичної діяльності» [127, с 65]. Без усякого сумніву, скоро­чення одних медичних закладів, відновлення фельдшерсько-акушер­ських пунктів у сільській місцевості не може бути всіма сприйнято однозначно. Але ж ці реформи назріли. Потрібно адекватно оцінюва­ти конституційну норму про недопустимість скорочення медичню закладів, тому на адміністративно-правовому рівні необхідно прова дити змістовну модернізацію. її сутність полягає у збільшенні кілько сті лікувальних закладів, де надається первинна медична допомога (за статистикою саме тут отримують послуги понад 50% усіх пацієн тів), і поступовому зменшенні кількості закладів охорони здоров'я де мають місце незавантажені лікарняні ліжка. І це будуть соціальне справедливі кроки, що в кінцевому підсумку спрямовані на забезпе­чення прав, свобод і законних інтересів громадян у сфері охорон? здоров'я.

М. В. Шевченко та співавтори зазначають, що перехід до загально­обов'язкового соціального медичного страхування є досить тривалим процесом, оскільки, крім іншого, він потребує раціональної побудови мережі закладів охорони здоров'я і планування чисельності медично­го персоналу відповідно до обсягів надання медичної допомоги [283,

178

с 235]. Слід погодитися, що кадрові, організаційні, фінансові та інші питання, пов'язані зі скороченням ліжкового фонду лікарень і роз­ширенням амбулаторно-поліклінічної мережі потребують певного ча­су. У кінцевому варіанті це - позитивні зміни.

Підвищення доступності медичної допомоги незалежно від міс­ця проживання, матеріального чи соціального статусу тощо. Цей напрям, що забезпечується насамперед адміністративно-правовими способами та методами, має реально сприяти реалізації прав людини на отримання медичної допомоги, на доступ до медичної допомоги. Можна скільки завгодно подейкувати стосовно сучасних способів лікування складних захворювань, зростання тривалості життя та під­вищення його якості (враховуючи, що саме по собі це також дуже важливо), але виходячи із суспільних інтересів, забезпечення прав окремо взятої людини, реальна доступність медичної допомоги зна­чить набагато більше. Система стандартизації буде втілюватись у життя набагато ефективніше, оскільки самі стандарти стануть більш дієвими, тобто такими, що реально мають місце на практиці незалеж­но від розміщення лікувально-профілактичної установи.

Цікавими є дослідження, спрямовані на вивчення забезпеченості населення медичними кадрами, які проведені Ю. Мельником та спів­авторами. Вивчивши динаміку забезпеченості протягом 1988-1997 pp., автори доходять висновку про можливість умовного поділу території України на п'ять груп за рівнем забезпеченості областей медичними навчальними закладами, переважним характером їхнього економіч­ного розвитку (промисловий чи аграрний), кількістю санаторно-ку­рортних закладів, рівнем радіаційного забруднення території в ре­зультаті аварії на ЧАЕС. Отримані результати свідчать про те, що, за авторськими спостереженнями, рівень забезпеченості населення України в цілому лікарями та середніми медичними працівниками за останні 10 років поступово підвищувався, крім 1997 р. [146, с 166]. Погодитися з таким висновком не дозволяє така обставина. У цілому готуючи більше лікарів і середніх медичних працівників, держава, не маючи інституту обов'язкового розподілу випускників, переважно збільшує кількість медиків у містах. Сільські жителі не відчувають на собі такої «статистики». Держава має за допомоги фінансових і ад­міністративно-правових методів стимулювати працевлаштування випускників медичних навчальних закладів у сільській місцево­сті, забезпечуючи цим доступність медичної допомоги сільським жителям.

В. Якубовяк, експерт Всесвітньої організації охорони здоров'я, аналізуючи міжнародний досвід стандартизації в охороні здоров'я,

179

вказує, що основними цілями розроблення стандартів в охороні здо­ров'я є:

- охорона та поліпшення здоров'я населення;

- захист прав людини (пацієнта);

- поліпшення якості життя суспільства за рахунок покращення діяльності служб охорони здоров'я;

- розроблення законів у галузі охорони здоров'я;

- забезпечення соціального прогресу [245, с 135].

Із відзначених експертом цілей прямо чи опосередковано проб­лематики доступності медичної допомоги стосуються: покращення здоров'я населення, захист прав пацієнта, покращення якості життя суспільства та забезпечення соціального прогресу. Отже, забезпечуючи доступність медичної допомоги, насамперед у сільській місцевості, держава за допомоги адміністративно-правових методів сприяє розвит­кові стандартизації в охороні здоров'я. І навпаки, з розвитком стандар­тизації, покращується доступність медичної допомоги.

Шостий напрям удосконалення адміністративно-правового забез­печення стандартизації в системі обов'язкового медичного страхування в Україні - це фінансове забезпечення стандартів для можливого їх застосування у практиці надання медичної допомоги. Необхідно наголосити, що без належного фінансового забезпечення реалізація стандартів буде малоймовірною. Ідеться не про фінансування галузі взагалі, не про відсоток валового внутрішнього продукту, що виділяє­ться на галузь (хоча це безумовно важливо), а про необхідність забезпе­чення фінансування кожного конкретного стандарту. Для лікування гострого респіраторного захворювання, згідно зі стандартом лікування цього захворювання, необхідно провести лабораторно-інструментальні дослідження, діагностичні процедури, призначення певних ліків то­що. Все це коштує певних грошових сум. Ураховуючи конституційно визначену безоплатність надання медичної допомоги в державних і комунальних закладах охорони здоров'я, саме держава та органи міс­цевого самоврядування повинні фінансувати заходи, передбачені ста­ндартом. Немає фінансування кожного стандарту - немає виконання самого стандарту - немає забезпечення стандартизації в галузі охоро­ни здоров'я.

У межах забезпечення фінансових складових стандартизації варті) зупинитися також на проблемах стратегії ціноутворення стосовно ме­дичних стандартів. У приватному секторі ціну складають ринкові ме­ханізми за принципом «попит - пропозиція». У державному секторі саме адміністративне право за допомогою відповідних механізмів млі регулювати загальні правила того, що має враховуватись у про цеп

180

складання ціни на медичний стандарт. Л. Шкварчук, фахівець із ці­ноутворення, відзначає, що під державним регулюванням цін розумі­ють діяльність держави, спрямовану на встановлення та збереження такого рівня цій, яким забезпечував би рентабельну діяльність суб'єк­тів господарювання, паритет цін різних галузей народного господар­ства, реальність заробітної плати, стійкість валюти та інші економічні параметри в державі, тобто це - комплекс заходів щодо активізації всіх ціноутворкжальпих заходів [289, с 81]. З певною мірою умовно­сті такий підхід можна використовувати і в сфері медичної стан­дартизації. Визначальний фактор - адекватність закладення коштів у вартість медичної послуги та врахування інфляційних процесів, що, на жаль, відбуваються в державі останніми роками. На підтвердження наявності зв'язку стандартизації, ціноутворення на медичні стандарти та запобігання інфляції доцільно навести думку 3. Надюка, який, зок­рема, виходячи зі специфіки системи охорони здоров'я, основними цілями державного регулювання ціноутворення вважає такі:

- забезпечення рівних економічних умов для лікувально-профі­лактичних закладів усіх форм власності і приватнопрактикуючих фізичних осіб та забезпечення їхньої економічної самостійності;

- забезпечення соціального захисту населення з диференційова­ним підходом до ціноутворення на медичні послуги й товари для де­кретованих верств населення;

-заходи щодо попередження інфляційного зростання цін, які елі­мінували би причини його виникнення (наприклад, цілеспрямоване та вчасне проведення профілактичних заходів для запобігання захво­рюваності населення та зростання попиту на послуги лікувально-профілактичних закладів під час епідемій інфекційних хвороб) [163, с 187]. Особливо необхідно відзначити заходи щодо попередження ін­фляційного зростання цін, адже, здавалося б, це не справа охорони здо­ров'я. Проте аргументи, наведені автором, свідчать про можливість впливу медичної складової на проблематику антиінфляційних заходів. Одним із основних завдань, що стоять перед державою на ринку медичних послуг, є захист прав споживача цих послуг, тобто пацієн­та. Тому адміністративно-правові заходи мають бути спрямовані на вироблення адекватних алгоритмів ціноутворення на медичні стандар­ти, щоби кінцеві ціни на такий специфічний вид послуг були оптималь­ними і реально забезпечували можливість втілення в життя ідеології стандартизації.

Освітні програми, спрямовані на студентів медичних вищих навчальних закладів, післядипломну підготовку, курси підвищення кваліфікації, де на належному рівні викладались би питання стан*

181

дартизації. Зважаючи на те, що саме медичні працівники у своїй більшості є суб'єктами діяльності з медичної стандартизації (вони долучаються до складання медичних стандартів, відповідно їх і реалі­зують на практиці, здійснюють експертні функції у певних випадках), постає потреба в удосконаленні освітніх програм із метою якісного відображення в них питань медичної стандартизації та обов'язкового медичного страхування.

Передусім зупинімося на принципах. Вони, як відомо, є висхід­ними засадами, тобто тим, на чому надалі базується регулювання. К. М. Левківський виокремлює такі принципи побудови системи стан­дартів вищої освіти:

- цілеспрямованість, що виявляється в послідовній реалізації ви­мог законодавства;

- прогностичність - здатність індивіда проводити діяльність, яка може виникати в майбутньому;

- технологічність - неперервність і послідовність реалізації ета­пів розроблення нормативної та навчально-методичної документації, за якою результати робіт на попередньому етапі є похідними даними для роботи надалі;

- діагностичність - забезпечення можливості вимірів досягнення та ефективності, сформульованих в освітньо-кваліфікаційній характе­ристиці та реалізованих на основі освітньо-професійної програми ці­лей освітньої та професійної підготовки [121, с 4].

Наведені принципи цікаві з декількох позицій. По-перше, йдеться про освіту і стандарти. У цьому випадку, коли шукаємо адміністра­тивно-правові способи вдосконалення освітніх програм стосовно медич­ної стандартизації, це важливо, оскільки охоплюються два аспекти досліджуваної проблеми. По-друге, медична освіта - частина освіти взагалі, тому принципи регулювання освіти значно впливають на ме­дичну освіту. Стосовно відображення в медичній освіті питань стан­дартизації та обов'язкового медичного страхування вважаємо, що цей процес має ґрунтуватися на таких принципах.

Системність — викладення питань стандартизації та обов'язкового медичного страхування має стосуватись усіх категорій медичних праців­ників: для студентів - у межах медичних інститутів (академій, універ­ситетів) під час отримання вищої освіти; для дипломованих лікарів - у ме­жах підвищення кваліфікації чи перепідготовки; для осіб, що перебувають в аспірантурі, інтернатурі, ординатурі,- відповідно під час навчання.

Методологічна єдність застосування у процесі викладання єди­них методик подання матеріалу, які ґрунтувались би на розробках про­відних учених та освітян, зведених до підручників і навчальних по-»

182

сібників. Для ці.кіч ......іі.іні і гворити робочу групу у складі пред­ставників департамент) (управління! відділу) стандартизації Мініс­терства охорони ідоров ч N країни, Міністерства освіти і науки Укра­їни, Держсікькти і.ш іарту, Академії медичних наук України. Метою діяльності робочої [Групи ' гане розроблення уніфікованих програм із медичної стандартизації в умовах обов'язкового медичного страху­вання. У разі затвердження вони стануть основою для розроблення підручників і посібників. Абсолютно правильною є позиція Н. Дупака, який стверджує, що об'єктами стандартизації в педагогічній системі можуть бути: вимоїн до рівня професійної підготовки випускників професійного закладу, вимоги до змісту окремих навчальних предме­тів чи циклу предметів, вимоги до змісту освіти в цілому. Якщо всі ці вимоги кваліфіковано стандартизувати, тобто ввести загальну «мову спілкування», то підготовка відбувалась би в оптимальному режимі. Державний стандарт освіти повинен стати соціальною гарантією чле­нам суспільства, їхній конкурентоспроможності на вітчизняному і сві­товому ринках праці [66, с 138]. У розглядуваному випадку методо­логічна єдність слугуватиме тим же цілям.

Орієнтація на кращі світові зразки та їх урахування під час складання навчальних планів на досвіді досягнень інших країн. М. Білинська правильно зазначає, що «необхідно орієнтуватися також на міжнародний медичний ринок, на глобальні стандарти медичної освіти. Глобальні стандарти будуть глобальними мінімальними ви­могами до навчальних програм» [24, с 365]. Багато країн Європи живуть в умовах обов'язкового медичного страхування і відповідно активно застосовують принципи та підходи медичної стандартизації, що актуалізує використання напрацьованого досвіду в українській прак­тиці. Така стратегія не є випадковою, адже на сьогодні ми є свідками інтернаціоналізації багатьох аспектів життя суспільства, а отже, меди­цина - не виняток. Універсальні підходи до діагностики та лікування захворювань людини, медична техніка, що випускається міжнародни­ми корпораціями та застосовується в усьому світі, багато інших факто­рів свідчать про доцільність реалізації на практиці цих принципів.

Викладання в межах медичного права. Саме такий підхід краще обрати, ніж «дробити» висвітлення стандартизації та обов'язкового медичного страхування в межах:

а) соціальної гігієни та організації охорони здоров'я;

б) окремих клінічних дисциплін (терапії, хірургії тощо) за профі­лем стандартів.

Відповідно до першого підходу не буде можливості якісно проде­монструвати зв'язок медичних стандартів із правовою складовою, адже

183

це вельми важливий чинник. Другий же підхід призведе до певної «розпорошеності» знань студентів (лікарів у підвищенні кваліфіка­ції), оскільки специфіка клінічних предметів імовірно впливатиме на специфіку викладення проблем медичних стандартів. Оскільки ме­дична стандартизація є єдиною системою розроблення, впровадження та контролю, а також єдиною ідеологією та стратегією, варто орієн­туватися на одного з фундаторів медичного права С. Стеценка, який, оцінюючи загальну характеристику предмета медичного права, від­значив, що він складається достатньою мірою об'єктивно, незалежно від волі та свідомості окремо взятої людини чи групи людей. Така об'єктивність пов'язана з потребами всього суспільства, яке зацікав­лене в якісному та адекватному регулюванні взаємовідносин, що скла­даються у сфері медичної діяльності [252, с 18]. Обов'язкове медич­не страхування, медична стандартизація як явище спрямовані саме на людину, на забезпечення її прав, свобод і законних інтересів. Саме тому ми звертаємо увагу на людиноцентристське спрямування запро­вадження цих явищ, що в межах медичного права зробити ще більш

доцільно.

Взагалі проблематика обов'язкового медичного страхування, зва­жаючи на нагальну потребу (і досі не прийнято визначального зако­ну), безумовно має бути предметом уваги медичної освіти. Це важ­ливо як для керівного складу охорони здоров'я (де пропонується готу­вати не традиційних головних лікарів, а менеджерів охорони здоров'я), так і для безпосередніх практикуючих лікарів. «Медичні кадри -головний ресурс системи охорони здоров'я, здатний набагато підви­щити ефективність діяльності галузі і досягати найкращих клінічних результатів» [28, с 96]. Ефективність діяльності галузі охорони здо­ров'я - багатокомпонентне явище, яке залежить також і від рівня за­доволеності пацієнтів якістю надання їм медичної допомоги. А якість, як було відзначено, завжди вища там, де застосовують медичні стан­дарти.

Підсумовуючи викладене, слід відзначити, що державна ідеологія у справі запровадження медичних стандартів передусім має ґрунтува­тися на якісному застосуванні адміністративно-правових механізмів. У разі якісної реалізації вказаних вище напрямів удосконалення адмі­ністративно-правового забезпечення стандартизації в системі обов'яз­кового медичного страхування в Україні є всі підстави говорити про успішне втілення в життя ідеї медичних стандартів. Чільна постать медичної діяльності - людина, пересічний громадянин, тільки виграг від того, що його лікуватимуть за правилами, складеними кращими фахівцями своєї галузі відповідно до медичних стандартів.

184

Іімсновки

1. Пропоновано міч оінін'я (ковим медичним страхуванням розуміти складову частину системи тгальнообов'язкового державного соціаль­ного страхування, яка забезпечує соціальний захист людини через опла­ту витрат на медичне обслуговування за рахунок обов'язкових внесків (платежів) роботодавців, робітників та у визначених законом випад­ках — органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

2. Принципи організації охорони здоров'я в умовах медичного страхування необхідно розділити на дві групи: загальні та спеціальні. Загальні принципи: законність; загальнодоступність; наукова обґрун­тованість; спеціальні: спрямованість на реалізацію права на здоров'я та його охорону; пріоритетність первинної медичної допомоги; дер­жавні гарантії безоплатності мінімуму медичних послуг; страхування професійної відповідальності медичних працівників; забезпечення фінансової стабільності (багатоканальність фінансування).

3. Пропонуючи доповнювальне та розширювальне добровільне ме­дичне страхування як додаткові елементи соціального забезпечення з бо­ку держави за безпосередньої участі страхових медичних компаній та приватних медичних установ, наведімо такі аргументи:

- доцільно легалізувати платні механізми в медичній галузі, надав­ши їм більш цивілізованих форм;

- конкуренція ще нікому не завадила;

- розширення вибору для людини;

- зменшення соціального тягаря для держави.

4. Медичні стандарти - це розроблені компетентним органом, при­йняті чи затверджені в установленому законодавством порядку правила надання медичних послуг, організації та управління охороною здоров'я, здійснення допоміжних заходів, спрямованих на забезпечення медич­ної допомоги, метою яких є забезпечення прав, свобод і законних ін­тересів пацієнтів та об'єктивізацію лікувально-діагностичного процесу.

5. Основне питання, що потребує вирішення,- хто саме повинен розробляти медичні стандарти. Аналіз існуючих думок науковців, чин­ного законодавства і практики інших країн дозволив виокремити най­більш типові варіанти. Згідно з ними, суб'єктами розроблення медич­них стандартів можуть бути:

а) загальнодержавні структури стандартизації, які розробляють нормативи, правила, еталони до більшості технологій, процесів, про­цедур, послуг тощо (в Україні цей орган називається Держспожив-стандартом);

185

б) медичні структури системи центрального органу виконавчої влади, що здійснює державне регулювання у сфері охорони здоров'я (в Україні — Міністерство охорони здоров'я України);

в) окремі лікувально-профілактичні заклади з метою їх утілення в життя на клінічних базах тільки цих закладів;

г) наукові організації, які фінансуються державою та є незалежни­ми від центрального органу виконавчої влади, який здійснює держав­не регулювання у сфері охорони здоров'я (в Україні - Академія ме­дичних наук України);

д) професіональні медичні асоціації та інші професійні громадські організації.

6. Етапи прийняття (затвердження) медичних стандартів:

- складання щорічного плану медичної стандартизації;

- визначення установ чи окремих фахівців, які залучатимуться до процесу створення кожного конкретного стандарту;

- розроблення проекту медичного стандарту;

- оприлюднення проекту в засобах масової інформації та на офі­ційному сайті Міністерства охорони здоров'я України;

- отримання та опрацювання пропозицій, зауважень і доповнень, що надійшли від зацікавлених сторін на проект медичного стандарту;

- підготування кінцевого варіанта проекту;

- підготування фахівцями департаменту (управління) стандартизації проекту наказу Міністерства охорони здоров'я України про затвер­дження медичного стандарту;

- погодження проекту наказу із заступниками міністра охорони здоров'я України;

- затвердження стандарту наказом Міністерства охорони здоров'я України;

- реєстрація наказу в Міністерстві юстиції України.

7. Необхідно вирізняти два тлумачення сутності медико-правових стандартів: широке та вузьке. Згідно із широким тлумаченням, до ме­дико-правових стандартів належать усі медичні стандарти, прийняті чи затверджені в установленому законом порядку. Це - медичні стан­дарти, врегульовані та забезпечені силою права. Тобто, формально всі офіційні медичні стандарти є медико-правовими. Проте з позицій ад­міністративно-правового забезпечення впровадження в Україні обо­в'язкового медичного страхування, втілення в життя і практику охо­рони здоров'я нових якісних медичних технологій більш доцільним видається аналіз вузького змісту медичних стандартів. Згідно з ним, під медичними стандартами слід розуміти систему правового оцінювання результатів надання медичної допомоги, що ґрунтується на сучасних

186

досягненпяч п.і\і и .........Ю( особливості стану здоров'я пацієнта,

діагностичнії и і кадрошІИ потенціали лікувальної установи, особли­вості патологічні......-пі-, і пінвідношення запланованих і отриманих

результатні j\ih\ п.іим і

8. 3-помїж проб Н V) що гальмують поступальний розвиток медич­ної галузі, зокремл обов'язкового медичного страхування та стандар­тизації, доцільно виокремити:

- відсутнії-м. державної стратегії медичного законодавства, відпо­відно до якої поряд З ІНШИМИ законопроектами чільне місце зайняли би проекти обов'язкового медичного страхування (як автори зазначали у другому розділі монографії, незалежно від конкретних авторів, голов­не - сам принцип державної уваги);

- неготовность значної частини медичних працівників управлін­ського складу до роботи в умовах обов'язкового медичного страхування, де суттєво змінюється управлінська парадигма медичної галузі;

- неготовність значної частини медичних працівників практичної ланки працювати в умовах упровадження медичних стандартів, що об'єктивно здатні сприяти захистові як пацієнтів, так і медичних пра­цівників;

- плинність кадрів управлінської ланки системи охорони здоров'я, що певною мірою ускладнює комплексний поступальний розвиток реформ медичної галузі.

9. Необхідно адекватно оцінювати конституційну норму про не­допустимість скорочення медичних закладів, тому на адміністратив­но-правовому рівні треба брати до уваги змістовну модернізацію ме­режі лікувальних закладів. її сутність полягає у збільшенні кількості лікувальних закладів, у яких надається первинна медична допомога (за статистикою саме тут отримують послуги понад 50% усіх пацієн­тів), та поступовому зменшенні кількості закладів охорони здоров'я, де порожні лікарняні ліжка. І це будуть соціально справедливі кроки, які в кінцевому підсумку сприятимуть забезпеченню прав, свобод і законних інтересів громадян у сфері охорони здоров'я.

Список літератури

1. Авер 'янов В. Б. Нова доктрина українського адміністративного права: кон­цептуальні позиції / В. Б. Авер'янов // Право України. - 2006. - № 5. - С. 11-17.

2. Аверьянов В. Б. Обновление украинской административно-правовой доктрины на основе принципа верховенства права / В. Б. Аверьянов // Право­ведение. - 2007. - № 1. - С. 31-42

3. Аврутин Ю. Е. Государство и право. Теория и пракика: Учеб. пособие для студентов вузов, обучающихся по специальности «Юриспруденция» (030501) / Ю. Е. Аврутин. - М.: ЮНИТИ-ДАНА, Закон и право, 2007. - 479 с.

4. Агарков В. І. Сучасні макроорганізаційні особливості страхової системи охорони здоров'я / В. І. Агарков, О. О. Семикоз // Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров'я України. - 2006. - № 2. - С. 68-75

5. Агиевец С. В. Медицинское право: Учеб. пособие / С. В. Агиевец // Гродно: ГрГУ, 2003. - 167 с.

6. Агиевец С. В. Теоретические проблемы правового регулирования меди­цинской помощи: Монография / С. В. Агиевец. - Гродно: ГрГУ, 2002. - 168 с.

7. Адаменко А. М. Организационные и экономические аспекты управле­ния крупным многопрофильным стационаром / А. М. Адаменко, О. А. Тимо­феева // Медицинская практика. - 2004. - № 2. - С. 44—50.

8. Азаров А. В. Обеспечение и защита прав граждан при оказании медицин­ской помощи / А. В. Азаров. - М.: ГЭОТАР-Медиа, 2007. - 192 с.

9. Айвазова М. В. Добровольное медицинское страхование как перспек­тивный путь «дофинансирования» здравоохранения. Основные проблемы формирования ОМС-дополняющих программ добровольного медицинского страхования / М. В. Айвазова // Актуальные проблемы правового регулиро­вания медицинской деятельности: Материалы 2-й Всероссийской научно-прак­тической конференции, М., 26 марта 2004 г. / [Под общ. ред. С. Г. Стеценко]. -М.: Издательская группа «Юрист», 2003. - С. 336-338.

10. Аналитический обзор по защите прав пациента в промышленно раз­витых странах / Е. П. Жиляева, Е. В. Жилинская и др. - М., 1997. - 112 с.

11. Андреев Ю. Н. Платные медицинские услуги. Правовое регулирование и медицинская практика / Ю. Н. Андреев. - М., 2007. - 254 с.

12. Андреева О. Контроль, который важен для всех. ОМС: состояние, проб­лемы, перспективы / О. Андреева // Медицинская газета. - 2003. - № 19. - С. 6.

13. Андрусенко Н. Загальнообов'язкове державне соціальне медичне стра­хування не повинно лягти тягарем на фонд оплати праці / Н. Андрусенко // Ваше здоров'я. - 2007. - № 3. - С. 7.

14. Андрущенко В. Л. Фінансова думка Заходу у XX столітті: (Теоретич­на концептуалізація і наукова проблематика державних фінансів) / В. Анд­рущенко. - Л.: Каменяр, 2000. - 303 с

15. Андрущенко Л. В. Державно-правове регулювання страхування у сфері зовнішньоекономічної діяльності: Автореф. дис. ... канд. юрид. наук: спец. 12.00.07 «Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право» / Л. В. Андрущенко. - К., 2008. - 20 с

188

16. .ІнО/'і І /.' ( [рахування в Україні: від зародження до сього­дення /Л, П All і|'\.....іко І Ішді-'ітоукраїнський правовий часопис. - 2007. -

№2,,тС. 200 !0

17. Aihiihii vHKO І Чи можна управляти здоров'ям? / Г. Апанасенко // Дзер-калотижня, 2005 'і грудня. С. 15.

1<S. Ардашвва И А, Прачебпая тайна как непременное условие гражданско-правового договора па оказание медицинской помощи / Н. А. Ардашева // Актуальные прооисмы юриспруденции. -Тюмень, 1996.-Вып. 1.-С. 119-121.

19. Ардашева II. А. Проблемы гражданско-правового обеспечения прав личности її доі опоре на оказание медицинской помощи / Н. А. Ардашева. -Тюмень: СофтДизайн, 1996.- 143 с.

20. Банчук О. А. Проблема розмежування публічного і приватного права у правовій думці України XIX - початку XX століття: дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.01 /О. А. Банчук.-К., 2007.-213 с.

21. Банчук О. А. Проблема розмежування публічного і приватного права у правовій думці України XIX - початку XX століття: автореф. дис. ... канд. юрид. наук: спец. 12.00.01 «Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень» / О. А. Банчук. - К., 2007. - 20 с

22. Бевеликова Н. М. О правовом статусе публичных медицинских учрежде­ний / Н. М. Бевеликова // Журнал российского права. - 2008. - № 9. - С. 28-36.

23. Беске Ф. Здравоохранение Германии. Система — Достижения — Пер­спективы развития: с нем. / Ф. Беске, И. Халлауер // [Науч. ред. О. П. Ще-пин]. - М.: ООО «Лабпресс», 2000. - 288 с.

24. Билинская М. Н. Стандартизация высшего медицинского образования на Украине: шаги интеграции в Европейское сообщество / М. Н. Билинская // Актуальные проблемы правового регулирования медицинской деятельности: Материалы 2-й Всерос. науч.-практ. конф. (Москва, 26 марта 2004 г.) / Под общ. ред. д. ю. н. С. Г. Стеценко. - М.: Издат. группа «Юрист», 2004. - 376 с.

25. Битяк Ю. П. Стандартизация как процесс установления и примене­ния общеобязательных правил / Ю. П. Битяк // Проблемы законности. - X., 1995.-Вып. 29.-С. 72-76.

26. Банчук О. А. Публічне і приватне право: історія українських вчень та сучасність / О. А. Банчук - К.: Конус-Ю, 2008. - 184 с

27. Богомаз В. М. Оцінка лікарями проблем забезпечення якості медич­ної допомоги / В. М. Богомаз // Вісн. Укр. мед. стоматологічної академії. -2007. -Т. 7, № 1-2.- С 315-319.

28. Богомаз В. М. Проблеми підготовки лікарів до надання страхових ме­дичних послуг / В. М. Богомаз, Н. М. Лелюх // Вісн. соц. гігієни та орга­нізації охорони здоров'я України. - 2007. - № 1. - С. 96-101.

29. Бондарук М. І. Соціальне страхування в Україні: правові аспекти ста­новлення та розвитку / М. І. Бондарук // Чернівці: Рута, 2002. - 347 с

30. Болотіна Н. Б. Право соціального захисту: становлення і розвиток в Україні / Н. Б. Болотіна. - К.: Знання, 2005. - 381 с

31. Бореикий В. М. Правовые основы медицинского страхования / В. М. Бо-рецкий, В. И. Ермыкин // Актуальные проблемы правового регулирования медицинской деятельности: Материалы 1-й Всероссийской научно-практиче-

189

ской конференции, М., 16 мая 2003 г / [Под общ. ред. С. Г. Стеценко]. - ML: Издательская группа «Юрист», 2003. - С. 318-319.

32. Буздуган Я. Правове регулювання фінансового забезпечення вітчиз­няної охорони здоров'я / Я. Буздуган // Право України. - 2006. - № 7. -С 103-107.

33. Буздуган Я. М. Правові та організаційні основи фінансового забез­печення охорони здоров'я в Україні: дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.07 / Я. М. Буздуган Київський національний ун-т ім. Тараса Шевченка. - К., 2009. - 227 с

34. Букин В. Е. Рынок добровольного медицинского страхования России. Современное состояние и перспективы развития / В. Е. Букин // Медицин­ская практика. - 2003. - № 1. - С. 13-16.

35. Булеца С. Б. Деякі аспекти поняття права на охорону здоров'я, ме­дичну допомогу та біоетику в Україні, Словаччині та Угорщині / С. Б. Буле­ца // Медичне право України: проблеми становлення та розвитку: Матеріали І Всеукраїнської конференції, 19—20 квітня 2007 р. - Л.: ЛОБФ «Медицина і право», 2007. - С 38^4.

36. Вагнер В. Д. Роль и место протоколов ведения больных в системе кон­троля качества медицинской помощи / В. Д. Вагнер // Проблемы стандарти­зации в здравоохранении. - 2007. - № 6. - С. 11-12.

37. Василишин Р. Й. Технології розрахунку собівартості і цін медичних процедур та нозологічної одиниці. Алгоритми визначення коефіцієнтів пе­рерозподілу накладних витрат у закладах охорони здоров'я - основа для ство­рення медико-економічних стандартів / Р. И. Василишин // Укр. мед. часопис. -2006. - № 6 (56). - С 28-34.

38. Вауліпа О. Сімейним лікарем ти можеш і не стати, але сільським побути мусиш / О. Вауліна // Голос України. - 2005. - 26 березня. - С. 1,4.

39. Великий тлумачний словник сучасної української мови [уклад. В. Т. Бу­сел]. - К. : Ірпінь: ВТФ «Перун», 2003. - 1440 с.

40. Венедіктова І. Публічні послуги в медичній сфері / І. Венедіктова // Медичне право. - 2009. - № 1. - С. 7-14.

41. Виноградов А. 3. Деликтоспособность страховой медицинской органи­зации в условиях обязательного медицинского страхования / А. 3. Виногра­дов, Е. А. Виноградова // Актуальные проблемы правового регулирования медицинской деятельности: Материалы 2-й Всероссийской научно-практиче­ской конференции, М., 26 марта 2004 г. / [Под общ. ред. С. Г. Стеценко]. -М.: Издательская группа «Юрист», 2003. - С. 341-343.

42. Висновок Головного науково-експертного управління Верховної Ради України на проект Закону України «Про загальнообов'язкове соці­альне медичне страхування» (№ 3155 від 09.02.2007 p.). - Режим доступу: www.rada.gov.ua.

43. Вишняков Н. И. Доступность медицинской помощи в США: мифы и реалии / Н. И. Вишняков, Z. A. Bauer // Экономика здравоохранения. - 2008. №3.-С. 41-44.

44. Вінник О. М. Господарське право: Курс лекцій / О. М. Вінник. - К.:

Атіка, 2004. - 624 с. 190

45. Парши.,,, II К.п. ж править дефекты системы? Роль стандартизации в решении проблем ідравоохранения / П. Воробьев //Медицинская газета. -2003.- 28 февраля і

46. Воробье» II I Качество медицинской помощи: проблемы оценки, кон­троля и управления /И. Л. Воробьев // Проблемы стандартизации в здраво-охранеі...... .410/. N" 10. С. 6-14.

47. Воробьев II А. Стандартизация в здравоохранении на современном этапе / П. Л. Воробьев, Л. И. Вялков, В. В. Бальчевский // Проблемы стандар­тизации и здравоохранении. - 2007. - № 5. - С. 3-9.

48. Воронова У/ К. Фінансове право України: Підручник / Л. К. Воронова. -К.: Прецедент; Моя книга, 2006. -448 с.

49. Галай В. О. Захист прав пацієнтів у правозахисному механізмі в Ук­раїні / В. О. Галай // Медичне право України: проблеми становлення та роз­витку: Матеріали І Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Львів 19-20 квітня 2007 р.) / Л.: ЛОБФ «Медицина і право», 2007. - С 67-72.

50. Герасименко Н. Ф., Григорьев И. Ю., Александрова О. Ю., Андрее­ва О. В. Обязательное медицинское страхование: что нужно знать медицин­скому работнику. - М. : МЦФЭР, 2003. - 269 с.

51. Гирін В. М. З досвіду надання в Україні медичної допомоги на стра­хових засадах / В. М. Гирін, Б. П. Криштопа, І. С. Зозуля // Стратегія реалі­зації державних гарантій надання медичної допомоги населенню України на засадах медичного страхування: 36. наук. пр. за матеріалами наук.-практ. конф. (Ірпінь, 25-26 грудня 2001 p.). - Ірпінь, 2001. - С. 39^5.

52. Гладун 3. С. Адміністративно-правова природа медичних норма­тивів, правил і норм / 3. С. Гладун // Львів, мед. часопис. - 2006. - № 1. -С 207-212.

53. Гладун 3. С. Адміністративно-правовий механізм державного регу­лювання відносин у сфері охорони здоров'я / 3. С. Гладун // Львів, мед. часо­пис. - 2006. - № 3^. - С 129-135.

54. Государство и экономика: правовые основы взаимодействия. (На при­мере Украины и России) / [Под общ. ред. Г. Н. Муртазаевой, А. И. Гречаного]. -К.: Геопринт, 2006. - 640 с.

55. Григорьев Ю. И. Охрана здоровья населения в системе российского социального права / Ю. И. Григорьев // Актуальные проблемы правового ре­гулирования медицинской деятельности: Материалы 1-й Всерос. науч.-практ. конф. Москва, 16 мая 2003 г. / Под общ. ред. д. ю. н. С. Г. Стеценко. - М.: Издат. группа «Юрист», 2003. - С. 119-120.

56. Гринаш В. М., Фуртак 1. І, Ходор О. Є. Щодо запровадження медико-економічної категорії «медична послуга» в контексті удосконалення управ­ління у сфері охорони здоров'я України // Медичне право України: проблеми управління та фінансування охорони здоров'я: Матеріали 111 Всеукраїнської науково-практичної конференції з медичного права (23-24 квітня 2009 p., м. Львів). - Л.: ЛОБФ «Медицина і право», 2009. - С 67-68.

57. Губар О. Є. Медичне страхування в фінансовому забезпеченні соці­альних гарантій населенню: Автореф. дис. ... канд. екон. наук / Націо­нальний науковий центр «Інститут аграрної економіки». - К., 2004. - 20 с

191

58. Губар О. Є. Соціальне страхування у забезпеченні суспільного доб­робуту / О. Є. Губар // Фінанси України. - 2002. - № 8. - С 130-136.

59. Гук А. П. Проблеми забезпечення якості медичної допомоги в Ук­раїні / А. її. Гук // Главный врач. - 2005. - № 11. - С. 22-25.

60. Гуменюк 1. О. Правові основи становлення соціального страхування в Україні: автореф. дис. ... канд. юрид. наук: спец. 12.00.05 «трудове право; право соціального забезпечення» /1. О. Гуменюк. - X., 2001. - 19 с

61. Дигесты Юстиниана: Избранные фрагменты / [Пер. и прим. М. С. Пе­ретерского]; Отв. ред. Е. А. Скригшлев. - М.: Наука, 1986. - 156 с.

62. Дані офіційного сайту Державного комітету України з питань техніч­ного регулювання та споживчої політики. - Режим доступу: www.dssu.gov.ua.

63. Дешко Л. До питання про визначення охорони здоров'я в законодав­стві України / Л. Дешко // Підприємництво, господарство і право. - 2007. -

№ 4. - С 65-68.

64. Добровольное медицинское страхование в странах Европейского союза / Э. Моссиалос, С. Томпсон / Пер. с англ. - М: Издательство «Весь мир», 2006. -

224 с.

65. Дорохин С. В. Деление права на публичное и частное: конституцион­но-правовой аспект / С. В. Дорохин. - М.: Волтерс Клувер, 2008, - 136 с.

66. Дупак Н. В. Проблеми стандартизації у професійній освіті на сучас­ному етапі соціально-економічного розвитку / Н. В. Дупак // Наук, записки Рівнен. держ. гуманіт. ун-ту. - [Вип. 27. Оновлення змісту, форм та методів навчання і виховання в закладах освіти]. - Рівне, 2003. - С. 136-139.

67. Дьяконова О. Г. Взаимодействие страховых медицинских организа­ций и лечебных учреждений в сфере добровольного медицинского страхова­ния / О. Г. Дьяконова // Проблемы совершенствования законодательства Российской Федерации о здравоохранении: Материалы научно-практической конференции, М., 20 ноября 2006 г. - М.: ИД «Юриспруденция», 2007. -

С. 78-89.

68. Едина Н. К. Правовые проблемы оказания медицинских услуг /

Н. К. Едина. - Самара: ООО «Офорт», 2006. - 195 с.

69. Елкин М. А. Система правового регулирования страхования в Рос­сийской Федерации (финансово-правовой аспект): дис. ... канд. юрид. наук.: 12.00.14 / М. А. Елкин. - М., 2003. - 178 с.

70. Ермолаев В. К. Общетеоретические и гражданско-правовые основы медицинского обслуживания граждан в Российской Федерации: дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.03 / В. К. Ермолаев. - М., 1997. - 219 с.

71. Євтушеико Т. II. Моделювання системи управління медичним стра­хуванням: автореф. дис. ... канд.. екон. наук: спец. 08.03.02 / Т. П. Євту-шенко. — Донецьк, 2002. — 16 с.

72. Жііляева Е. II. Роль государства в современном здравоохранении Фран­ции / Е. П. Жиляева // Проблемы социальной гигиены, здравоохранения и истории медицины. - 2006. - № 1. - С. 51-54.

73. Журавель В. И. Украинской системе здравоохранения - украинская стратегия реформирования // Стратегія реалізації державних гарантій надан­ня медичної допомоги населенню України на засадах медичного страхуваи

ня: Збірник м ріалами науково-практичної конференції

(25-26 ґрудіш р........... її......і. 'ооі. С 83-87.

74. Журенії а />' / Чорномаї В //., Арійчук Є. К. Добровільне медичне страхування нд.....щ.........інші як альтернативна система медичної допо­моги // Стратсі іч і" і п шці) ісржавних гарантій надання медичної допомоги населенню України нп ішідпх мс.чпчпого страхування: Збірник наукових праць за Матеріалами нвуконо прак гйчної конференції (25-26 грудня 2001 року). -Ірпінь, 2001. С 71

75. Загальна гоорія держави і права: Підручник для студентів юридичних спеціальної-1 о і і вищих навчальних закладів / [М. В. Цвік, В. Д. Ткаченко, Л. Л. Богачоїкі і.і ні | За ред. М. В. Цвіка, В. Д. Ткаченка, О. В. Петришина. -X.: Право, 200 ' 432 с.

76. Законопроект № 3155 від 09.02.2007 р. «Про загальнообов'язкове дер­жавне соціальне медичне страхування» (внесений Сухим Я. М., Денисо-вою Л. Л., Шевчуком С. В., Мельничуком М. В.). - Режим доступу до зако­нопроекту: www.rada.gov.ua.

77. Законопроект № 3155-1 від 12.02.2007 р. «Про загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування» (внесений Бульбою С. С, Григо­рович Л. С, Карпуком В. Г., Стасів Л. В.). - Режим доступу до законопроек­ту: www.rada.gov.ua.

78. Залетов О. М., Слюсаренко О. О. Основи страхового права України. Навчальний посібник / За ред. д. є. н. Б. М. Данилишина. - К.: Міжнародна агенція «BeeZone», 2003. - 384 с.

79. Засыпкин М. Ю. Управленческие решения в экспертной работе стра­ховых медицинских компаний / М. Ю. Засыпкин, В. П. Миляков, Г. Р. Бульхина // Здравоохранение. - 2006. - № 12. - С. 65-68.

80. Заяць Н. Держава та охорона здоров'я / Н. Заяць // Право України. -2000. -№ 10. -С. 21-23,40.

81. Здоровье и здравоохранение в Нидерландах / Под ред. А. Й. П. Шрий-верса. - К.: Сфера, 1998. - 324 с.

82. Золотницкий В. Сокращеніе естественнаго права, выбранное изъ раз-ныхъ Авторовъ для пользы россійскаго Общества. - СПб., 1764. - 148 с.

83. Зюков О. Л. Сучасні підходи до визначення змісту поняття «Якість медичної допомоги» / О. Л. Зюков // Охорона здоров'я України. - 2007. -№ 3-4 (27-28). - С 54-59.

84. Игнатюк Н. А. Государственно-частное партнерство в сфере здравоох­ранения / Н. А. Игнатюк // Проблемы совершенствования законодательства Рос­сийской Федерации о здравоохранении: Материалы научно-практической кон­ференции. М., 20 ноября 2006 г. - М.: ИД «Юриспруденция», 2007. - С. 61-65.

85. ИерингР. Цель в праве / Р. Иеринг. - СПб., 1881.-239 с.

86. Кадыров Ф. Н. Может ли бюджетное финансирование медицинских уч­реждений уменьшаться на величину доходов, полученных от оказания платных услуг? / Ф. Н. Кадыров // Менеджер здравоохранения. - 2004. - № 3. - С. 46-49.

87. Каликова Г. А. Проблемы правового регулирования медицинского страхования и медицинских услуг: автореф. дис. ... канд. юрид. наук: спец. 12.00.03/Г. А. Каликова. - Алма-Ата, 1992.-22 с.

192

193

88. Капітульська С. Микола Поліщук: «Медичну галузь очікують ради­кальні зміни» / С. Капітульська // Ваше здоров'я. - 2005. - № 16. - С. 4.

89. Карсшишев Д. Концептуальні засади інноваційних перетворень сис­теми охорони здоров'я в Україні / Д. Карамишев // Вісн. держ. служби. -2006. -№ 3.- С 27-30.

90. Карамишев Д. В. Концепція інноваційних перетворень системи охо­рони здоров'я в Україні / Д. В. Карамишев // Медицина сьогодні і завтра. -2006.- № 1.-С. 109-115.

91. Карамишев Д. В. Основні принципи функціонування системи охорони здоровя в контексті загальнолюдських цінностей соціальної держави / Д. В. Карамишев, Н. М. Удовиченко // Медичне право України: правовий статус пацієнтів в Україні та його законодавче забезпечення (Генезис. Розвиток, проблеми і перспективи вдосконалення): Матеріали II Всеукраїнської науково-практичної конференції (17-18 квітня 2008 р. м. Львів). - Л.: Вид-во ЛОБФ «Медицина і право», 2008. - С. 130-132.

92. Карасева М. В. Финансовое право: Учеб. пособ. / М. В. Карасева, Ю. А. Крохина; Под ред. М. В. Карасевой. - М.: Норма, 2001. - 280 с

93. Карповъ Ф. Объ отношеніи законовъ Государственнаго Благоустройства и Благочинія къ законамъ Гражданскимъ // Опыты въ сочинешяхъ студентовъ Им-ператорскаго Харьковскаго Университета. - Т. 1. - X., 1846. - С. 321 - 344.

94. Кеижетаев Т. Р. Технические, санитарные, гигиенические нормы и право граждан на здоровую окружающую среду / Т. Р. Кенжетаев // Сов. го­сударство и право. - 1990. - № 11. - С. 79-83.

95. Ковалевский М. А. Конституционные принципы обязательного медицин­ского страхования / М. А. Ковалевский. - М.: Федер. фонд ОМС, 2000. - 120 с.

96. Ковалевский М. А. Правовое значение профессиональных стандартов медицинской деятельности при возложении гражданско-правовой ответствен­ности за причинение вреда жизни и здоровью пациента / М. А. Ковалевский // Кодекс info. - 2001. - № 6. - С. 23-35.

97. Ковалевский М. А. Правовое регулирование обязательного государ­ственного страхования жизни и здоровья военнослужащих и приравненных к ним лиц / М. А. Ковалевский. - СПб.: Издательский дом С.-Петерб. гос. ун­та, 2003. - 228 с.

98. Ковалевский М. А. Правовые проблемы оказания платной медицин­ской помощи / М. А. Ковалевский // Вестник ОМС. - 2002. - № 5. - С. 22-63.

99. Ковальчук А. Т. Финансовое право в рыночных системах (теоретиче­ское исследование в практическом контексте) / А. Т. Ковальчук. - К.: Парла­ментское изд-во, 2008. - 506 с.

100. Козьминых Е. В. «Бесплатные» медицинские услуги как форма возмездных отношений // Российская юстиция. - 2002. - № 12. - С. 27-28

101. Колоколов Г. Р. Медицинское обслуживание: частные клиники, льго­ты, лекарства, рецепты, ответственность / Г. Р. Колоколов // Сам себе адво­кат. - 2007. - № 31. - М.: Юрайт-Издат, 2007. - 173 с.

102. Комаров Ю. М. Врач общей практики - это во благо или во вред населению? / Ю. М. Комаров // Вестник государственного социального сіра ховання. - 2008. - №. 10. - С. 16-19.

194

103. Комщнш Ю • 'р1 .шп ілцпя медицинского страхования в России и за рубежом Iм М Комаров Пестик государственного социального стра­хования ЮО і Ml 9 ( 16 !3.

104. Коні тіші\ ціннії правові засади становлення української державності / В. Я. Твцій Ю М Годика 0 І . Данильян та ін.; За ред. В. Я. Тація, Ю. М. То-дики. ,\ Право 'шп t.'.Sc.

105. Концептуальные и правовые основы страхования профессиональ­ной ответственно! пі медицинских работников / [Под ред. акад. О. П. Щеии-на]. -М.: 1998.

106. Корі ірсий Л'. М. Международное хозяйственное право (1924 г.) // Корец-кий В. М I Ьбранные груды: В 2 кн. /Редкол.: В. Н. Денисов (гл. ред.); АН УССР. Ин-т государе і на п прана. -К.: Наукова думка, 1989. -Кн. 1. - С. 124—145.

107. Косаренко //. Н. Страховое право: курс лекций / Н. Н. Косаренко. -М.: Флинта, МПСИ, 2008. - 312 с.

108. Костщький В. В. Зарубіжний досвід медичного страхування: соціаль­но-економічні та політико-правові проблеми / В. В. Костицький // Стратегія реалізації державних гарантій надання медичної допомоги населенню України на засадах медичного страхування: 36. наук. пр. за матеріалами на-ук.-практ. конф. (Ірпінь, 25-26 грудня 2001 p.). - Ірпінь, 2001. - С. 115-118.

109. Кризгта Н. П. Державна політика України в галузі охорони здоров'я: механізми формування та реалізації : Автореф. дис. ... доктора наук з дер­жавного управління : спец. 25.00.02 «Механізм державного управління» / Н. П. Кризина. - К., 2008. - 36 с

110. Кричевский Н. А., Куксин А. Г. Государственное регулирование социального страхования. - 3-е изд. - М.: Издательско-торговая корпора­ция «Дашков и К», 2008. - 138 с.

111. Кряжков А. В. Публичный інтерес: понятие, виды, защита / А. В. Кряж-ков // Государство и право. - 1999. - № 10. - С. 92-98.

112. Кульчицька О. Державні органи як суб'єкти права соціального за­безпечення / О. Кульчицька // Вісник Львівського університету. - 2005. -Вип. 41.-С. 244-250.

113. Куидієв Ю. З висоти - стрімголов, або чому реформи охорони здоров'я є неефективними? / Ю. Кундієв // Дзеркало тижня. - 2008. - № і. — С 15.

114. Курбатов А. Я. Сочетание частных и публичных интересов при правовом регулированиии предпринимательской деятельности. / А. Я. Курба­тов.-М., 2001.-214 с.

115. Кутузов Г. М. Проблема самофінансування охорони здоров'я / Г. М. Кутузов, М. I. Заярський, Г. В. Горбунова // Вісн. соц. гігієни та орга­нізації охорони здоров'я України. - 2000. - № 1. - С. 84-86.

116. Кутузов И. Н. Методология разработки программ личного меди­цинского страхования / И. Н. Кутузов, Н. И. Заярский // Главный врач. -2007.-№ 2.-С. 17-47.

117. Кучеренко В. 3. Основные направления модернизации рынка меди­цинского страхования / В. 3. Кучеренко, А. Г. Соколов, С. А. Мартынчик // Эко­номика здравоохранения. - 2008. - № 2. - С. 5-10.

195

118. Кучеренко В. 3., СоколовА. Г., Мартынчик С. А. Риск - менеджмент ме­дицинского страхования // Экономика здравоохранения. - 2008. - № 1. - С. 5-15.

119. Лазоришинець В. В. Стандарти надання медичної допомоги насе­ленню України / В. В. Лазоришинець // Журн. АМН України. - 2005. -Т. 11, № 1.-С. 6-Ю.

120. Ласиця Т. С Можливість підвищення ефективності лікування хворих на бронхіальну астму за рахунок упровадження стандартів якості / Т. С Ласиця // Вісн. соціальної гігієни та організації охорони здоров'я Ук­раїни. - 2000. - № 1. - С 64-67.

121. Левківський К. М. Вища освіта на шляху стандартизації / К. М. Лев-ківський// Проблеми трудової і професійної підготовки. - Слов'янськ, 1998. -Вип. 2. - С 4-7.

122. Леонтьев В. Негосударственный сектор здравоохранения: социально-экономические и медико-правовые аспекты / В. Леонтьев, Ю. Шиленко, А. Без­руков // Мед. газета. - 1998. - № 70. - С. 8-9.

123. Лехан В. Методичні підходи до розробки медичних стандартів / В. Лехан, А. Гук. - К.: Сфера, 2000. - 24 с

124. Лехан В. М. Рекомендації Уряду України щодо плану дій для по­ліпшення діяльності і~алузі охорони здоров'я / В. М. Лехан, В. М. Рудий // Глав, врач. - 2006. - № 2. - С. 45-47.

125. Линденбратен А. Л. Современные очерки об общественном здоро­вье и здравоохранении / Под ред. О. П. Щепина. - М.: Медицина, 2003. - 64 с.

126. Лисицын Ю. П. Медицинское страхование: новое — хорошо забытое старое / Ю. П. Лисицын // Мед. газета. - 2002. - 29 мая. - С. 15.

127. Лівак П. Перспективи впровадження загальнообов'язкового ме­дичного страхування в Україні / П. Лівак, О. Рогова // Підприємництво, гос­подарство і право. - 2008. - № 1. - С. 62-66.

128. Ліщишіта О. М. Належна практика створення медичних стандартів як основа для належної клінічної практики / О. М. Ліщишина, А. В. Степа-ненко // Укр. мед. часопис. - 2006. - № 3 (53). - С 21-27.

129. Лопатенков Г. Я. Медицинское страхование и платные услуги / Г. Я. Лопатенков. - СПб.: БХВ-Петербург, 2005. - 160 с.

130. Лощихін О. М. Економічна функція сучасної держави. Теоретико-пра-вові аспекти: Монографія / О. М. Лощихін. - К.: ТОВ «Видавництво «Юри­дична думка», 2008. - 368 с

131. Люшер Ф. Конституционная защита прав и свобод личности / Пер. с франц. /Ф. Люшер.-М., 1993. -214 с

132. Ляхоцький В. П., Євсеєв В. І., Сергієнко В. /., СахарчукІ. М., Оснач Г. /і. Страхова медицина в Україні: історія та сучасність / Національний медичний ун-т ім. О. О. Богомольця; Міжнародний фонд ім. Пантелеймона Куліша. - К.; Універитетське видавництво «Пульсари», 2003. - 82 с

133. Малагардіс А., Рудий В., Ліннакко Е., Драгоміріспіяну А., Шевченко М Реформування системи охорони здоров'я в Україні: досвід проекту ЄС «Фі­нансування та управління у сфері охорони здоров'я в Україні» / Проект ('( «Фінансування та управління у сфері охорони здоров'я в Україні». Посібник № 2. Вимоги до розробки стратегічного плану запровадження загально

196

обов'язкової о державного соціального медичного страхування в Україні. -К.: СПД Шмельков М. Ю., 2006.- 72 с

134. Мапеина М. Н. Личные неимущественные права граждан: понятие, осуществление, защита / М. Н. Малеина. - М.: МЗ Пресс, 2000. - 244 с.

135. Малеина М. Н. Человек и медицина в современном праве: Учебное и практическое пособие / М. Н. Малеина. - М.: Изд-во «БЕК», 1995. - 272 с.

136. Малининъ М. И. Къ вопросу объ основныхъ принципахъ граждан-скаго права и гражданскаго уложенія / М. И. Малининъ. - Одесса, 1882. - 21 с.

137. Мамедов А. А. Адекватность публично-правовых принципов регулиро­вания страхования в России историческому типу государства / А. А. Мамедов // Известия высших учебных заведений. Правоведение. - 2004. - № 2. - С. 210-217.

138. Мамедов А. А. Финансовые правоотношения в сфере страхования / А. А. Мамедов //Юрист. -2003.- № 12.-С. 14-18.

139. Манжула А. Адміністративно-правове положення місцевих орга­нів влади / А. Манжула // Підприємництво, господарство і право. - 2007. - № 2. -С. 69-74.

140. Мар'єнко Л. Деякі аспекти впровадження страхової медицини / Л. Мар'єнко // Національне страхове медичне забезпечення України: Матеріа­ли І наук.-практ. конф. (Львів, 11 березня 1995 р. / Львівська обласна рада на­родних депутатів). - Л., 1995. - С 36-37.

141. Матейкович М. С. Публичное управление в России: пути совер­шенствования / М. С. Матейкович // Журнал российского права. - 2008. -№5.-С. 118-125.

142. Матюха М. М. Страхові послуги: Навч. посіб. Для дистанційного навчання / М. М. Матюха // К.: Університет «Україна», 2007. - 345 с.

143. Мачусъкип В. Історико-правові аспекти виникнення страхування: Русь­ка Правда і Жалувана грамота містам / В. Мачуський // Юридична Україна. -2007. -№10.- С 10-16.

144. Мачуський В. В. Правові основи страхування: Навч. посіб. / В. В. Ма­чуський - К.: КНЕУ, 2003. - 302 с

145. Мельник П. В. Фінансові важелі забезпечення охорони здоров'я / П. В. Мельник // Стратегія реалізації державних гарантій надання медичної допо­моги населенню України на засадах медичного страхування: 36. наук. пр. за мате­ріалами наук.-практ. конф. (Ірпінь, 25-26 грудня 2001 p.). - Ірпінь, 2001.- С. 7-Ю.

146. Мельник Ю. В. Забезпечення населення України медичними кадра­ми, підготовка та регламентація їх медичної освіти і діяльності / Ю. В. Мельник, Г. М. Москалець, І. І. Фещенко // Вісн. соц. гігієни та організації охорони здоров'я України. - 1999. - № 1. - С 158-167.

147. Мен Е. Юридическая природа страхового договора по законода­тельству РСФСР / Е. Мен // Вест. гос. страхования. - 1923. - № 7-8. - С. 24-30.

148. Минак В. А. К вопросу о бизнесе в медицинских организациях не­которых регионов Украины / В. А. Минак, А. И. Сердюк, Н. В. Просоленко, Г. В. Яковлев // Актуальные проблемы правового регулирования медицин­ской деятельности: Материалы 2-й Всероссийской научно-практической конференции. Москва, 26 марта 2004 г. / Под общ. ред. д. ю. н. С. Г. Стецен-ко. - М.: Издательская группа «Юрист», 2004. - С. 261-262.

197

149. Миняшик Г. М. Роль стандартизации в отечественном здравоохра­нении / Г. М. Миняйлик // Проблемы стандартизации в здравоохранении. -2008. -№ 1.- С. 5-14.

150. Миронов А. А., Таранов А. М, Чепда А. А. Медицинское страхова­ние. - М: Наука, 1994. - 312 с.

151. Мшиуков В. В. Организация платных медицинских услуг /В. В. Ми-шуков // Здравоохранение РФ. - 2002. - № 1. - С. 19-20.

152. Мониторинг удовлетворенности застрахованных медицинскими услугами в системе ОМС: Учеб.-метод, пособие для слушателей циклов усо­вершенствования, студ., асп., экспертов ТФОМС и СМО, организаторов здравоохранения. - М.: Федер. фонд ОМС, 2006. - 304 с.

153. Моссиалос Э. Финансирование здравоохранения в Европе: сопостав­ление альтернатив / Э. Моссиалос, А. Диксон // Главный врач. - 2005. -№ 11.-С. 33-50.

154. Моссиалос Э. Добровольное медицинское страхование в странах Евро­пейского Союза / Э. Моссиалос, С. Томпсон. - М.: Изд-во «Весь Мир», 2006. - 224 с.

155. Мохов А. А. Сочетание частных и публичных интересов при право­вом регулировании медицинской деятельности / А. А. Мохов. - СПб.: Изда­тельство «Юридический центр Пресс», 2003. - 208 с.

156. Мунтян С. О., Капшук О. Г., Кишковський Є. І. Перспективи добро­вільного медичного страхування на залізничному транспорті // Медичні пер­спективи. - 2007. - Т. 12, №2.-С 152-154.

157. Муравьева М. Р. Исторические аспекты правового регулирования страховой деятельности в России / М. Р. Муравьева // Актуальные проблемы правового регулирования медицинской деятельности: Материалы 1-й Всерос. науч.-практ. конф. (Москва, 16 мая 2003 г.) / Под общ. ред. д. ю. н. С. Г. Сте-ценко. - М.: Изд. группа «Юрист», 2003. - С. 321-323.

158. Муравьева М. Р. История законодательства в области медицинско­го страхования граждан за рубежом // М. Р. Муравьева / Медицина и право. -2002 // Сборник материалов международной научно-практической конферен­ции / Под ред. проф. Ю. И. Григорьева. - Москва: Тула, 2002. - С. 84-88.

159. Муромцев С. Гражданское право Древнего Рима / С. Муромцев. -М., 1883.

160. Мыльникова И. Стандартизация в здравоохранении: в поисках здра­вого смысла / И. Мыльникова // Качество медицинской помощи. - 1998. - № 3. -С. 6-8.

161. Нагайчук Н. Г. Добровільне медичне страхування-інвестицїї в людський капітал / Н. Г. Нагайчук // Теорія і практика сучасної економіки. -Черкаси, 2004. - С 270-272.

162. Надточій Б. О. Роль соціального страхування в умовах соціальної держави та ринкової економіки / Б. О. Надточій // Социально-экономические аспекты промышленной политики (Социальная политика и человеческое развитие). -Сб. научных трудов. -Т. 2. -Донецк, 2003.- С. 515-516.

163. Надюк 3. О. Державне регулювання ринку медичних послуг в Україні: Монографія / 3. О. Надюк; передмова проф. В. М. Огаренка. - Запоріжжя, 2008.-296 с

198

К) І ІІг,,г піт, А Исюрія россійскихь гражданских> законовъ. Г. 1. СПб., 1851 і it і

165. ІІсрії і чип і Общая теория права и государства: Учебник для вузов/П. С Hep.....1111 М: Норма, 2004. - 552 с.

166. //(■■пні І І Фінансова діяльність держави та фінансове право в су­часний період, їх поті і ія / Л. А. Нечай//Право України. 2000.-№ 1.-С. 57-60.

167. Напни глумі.....11 її словник української мови в чотирьох томах [ук­лад.: В. В. Яременко, О. М.Сліпушко]. - Т. 3. - К.: Аконіт, 2001. - 927 с

168. Нолькен А М. Закон о страховании рабочих: Практическое руково­дство /Л. М. Нолькен//СПб., 1913.-С. 9.

169. Порскни Л/. С. Финансовые проблемы больничного комплекса в Германии / М. С. Норехян // Проблемы социальной гигиены, здравоохране­ния и истории медицины. - 2006. - № 6. - С. 50-54.

170. Норманд Ч. Финансирование страхования путем социального медицин­ского страхования / Ч. Норманд, Р. Буссе // Главный врач. — 2005. — № 2. — С. 63—77.

171. О развитии стандартизации медицинской помощи в системе обяза­тельного медицинского страхования Волгоградской области / [С. В. Карпен­ко, Т. В. Самарина, В. В. Ивашева и др.] // Проблемы стандартизации в здра­воохранении. - 2007. - № 11. - С. 45-47.

172. Обязательное медицинское страхование: что нужно знать медицинс­кому работнику / [Н. Ф. Герасименко, И. Ю. Григорьев, О. Ю. Александрова,

0. В. Андреева]. - М. : МЦФЭР, 2003. - 269 с.

173. Ойгензихт В. А. Нетипичные договорные отношения в гражданском праве: Учеб. пособие / В. А. Ойгензихт. - Душанбе: Изд-во Тадж. ун-та, 1989. -128 с.

174. Окунський А. Р. Медичне страхування в Україні: проблеми і перс­пективи / А. Р. Окунський // Медичне право України: проблеми становлення та розвитку: Матеріали І Всеукр. наук.-практ. конф. (Львів, 19-20 квітня 2007 p.). -Л.: ЛОБФ «Медицина і право», 2007. - С 203-209.

175. Орну М. Основы публичного права / М. Ориу. - М., 1929. - 410 с

176. Основи адміністративного судочинства та адміністративного права / Навч. посібник / За заг. ред. Р. О. Куйбіди, В. І. Шишкіна. - К.: Старий світ, 2006. - 576 с

177. Основи демократії. Права людини та їх забезпечення в умовах суспільних змін: Навч. посіб. / О. В. Філонов, В. М. Суботін, В. В. Пашутін,

1. Я. Тодоров. - К.: Знання, 2006. - 215 с

178. Основи законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від 14.01.1998 р. № 16/98-ВР // Відомості Верховної Ради України. - 1998. -№ 23. - Ст. 121.

179. Основи законодавства України про охорону здоров'я // Відомості Верховної Ради України. - 1993. - № 4. - Ст. 19.

180. Основні шляхи подальшого розвитку системи охорони здоров'я в Україні: Спільний звіт / [За ред. В. М. Лехан, В. М. Рудого]. - К.: Вид-во Раєвського, 2005. - 168 с.

181. Отечественное законодательство ХІ-ХХ веков / Под ред. проф. О. И. Чистякова. - М.: Юристъ, 1999. - Ч. І (ХІ-Х1Х вв.). - 464 с; Ч. II (XX в.). -352 с.

199

182. Отчет о деятельности Федерального фонда обязательного медицин­скою страхования за 2004 год // Вест. ОМС. - 2005. - № 3. - С. 12-24.

183. Памятники русского права. — Вып. 1. - Памятники права Киевско­го государства. - М.: Госюриздат, 1952. - 287 с.

184. Пашков В. Державний сектор надання медичних послуг та забезпе­чення медичною допомогою / В. Пашков // Підприємництво, господарство і право. - 2006. ~ №12. - С 14-17.

185. Пашков В. Публічні інтереси у галузі обігу лікарських засобів / В. Паш­ков // Підприємництво, господарство і право. - 2004, - №7. - С. 60-63.

186. Перспективы использования стандартов медицинской помощи: ор­ганизационно-экономические аспекты / [В. В. Стожаров, С. Ф. Багненко, Н. И. Вишняков, Е. Н. Пенюгина] // Экономика здравоохранения. - 2008. -

№1.-С. 16-23.

187. Пилгтенко П. Д. Право соціального забезпечення: Підруч. для студ. вищих навч. закладів / П. Д. Пилипенко, В. Я. Бурак, С. М. Синчук та ін.; За ред. П. Д. Пилипенка. - [2-ге вид., перероб. і доп.]. - К.: Видавничий дім «Ін

Юре», 2008. - 504 с.

188. Писаренко Н. Б. Правовые основы стандартизации // Проблемы совер­шенствования украинского законодательства и повышение эффективности пра­воприменительной деятельности. - X., 1997. - С. 29-33.

189. Питання Державного комітету України з питань технічного регулюван­ня та споживчої політики: Указ Президента України від 18 березня 2003 р. № 225/2003 // Офіційний вісник України. - 2003. - № 12. - Ст. 529.

190. Питання проведення обов'язкового державного страхування за деякими видами: Постанова Кабінету Міністрів України від 28 листопада 2007 р. № 1372 // Офіційний вісник України. - 2007. - № 91. - Ст. 3337.

191. Платоновъ И. В. Вступительныя понятія въ ученія о благоуст­ройства и благочиніи государственномъ. - X., 1856. - 143 с.

192. Поліщук М. Яка ж система фінансування медичної допомоги най­краща для України // Матеріали Ювілейного VIII з'їзду Всеукраїнського лі­карського товариства. - Івано-Франківськ, 2007. - С. 27-28.

193. Положение о Народном Комиссариате Здравоохранения от 18 июля 1918 г. // Собрание Узаконений и Распоряжений РКП. - 1918. - № 52. - Ст. 590.

194. Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії: За­кон України від 5 жовтня 2000 р. № 2017-111 // Офіційний вісник України. -2000. - № 44. - Ст. 1876.

195. Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування: Закон Украї­ни від 9 липня 2003 р. № 1058-1V // Відомості Верховної Ради України. -2003. -№ 49-51.-Ст. 376.

196. Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в дер­жавних закладах охорони здоров'я та вищих медичних закладах освіти: По­станова Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 р. № 1138 // Урядо­вий кур'єр. - 1996. - 26 вересня.

197. Про затвердження Положення про Міністерство охорони здоров'я Ук­раїни: Постанова Кабінету Міністрів України від 2 листопада 2006 р. № 1542 // Офіційний вісник України. - 2006. - 45. - Ст. 3000.

200

19Х. Про і.пп'|.і 11111 ■ і громадянам гарантованої

держаною пс inn її і її. ■ і і. іп їм, , 01'И Постанова Кабінету Міністрів

України від І І пишім !(К)2 р • ' І Іфіційнпй вісник України. — 2002. — № 28. ст. 1324

199. ///.,і '„пи. |і.......і 111>..11. імп ритміку страхового ринку України на

2001-200 1 римі І її.і і.т..1.1 Міністрів України від 2 лютого 2001 р.

987/Офіційний ВІсНиі ' ч....... 2001. №6.-Ст. 222.

200. ///></ КоМЦЄПЦІЮ рочиитку охорони здоров'я населення України: Указ Президента України ВІ і / і рудня 2000 р. № 1313/2000 // Офіційний вісник України. !000 V' 19 Ст. 2116.

201. При стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповід­ності: Закон України від І грудня 2005 р. № 3164-IV // Офіційний вісник України. 2005. №'52 Ст. 3246.

202. Про стандартизацію і сертифікацію: Декрет Кабінету Міністрів Украї­ни від 10 іранця 1993 р. № 46-93 // Урядовий кур'єр. - 1993. - 22 травня.

203. Про стандартизацію: Закон України від 17 травня 2001 р. № 2408-Ш // Офіційний вісник України. - 2001. - № 24. - Ст. 1057.

204. Про створення мережі закладів з організації надання медичної до­помоги «Асістанс-Україна»: Постанова Кабінету Міністрів України від 04 груд­ня 1998 р. № 1926 // Офіційний вісник України. - 1998. - № 49. - Ст. 29.

205. Про страхування: Закон України від 7 березня 1996 р. № 85/96 - ВР // Відомості Верховної Ради України. - 1996. - № 18. - Ст. 78.

206. Про схвалення Декларації цілей та завдань бюджету на 2010 рік (Бюджетної декларації): Постанова Кабінету Міністрів України від 25 лю­того 2009 р. № 151 // Офіційний вісник України. - 2009. - № 15. - Ст. 477.

207. Програма національного стратегічного планування розвитку систе­ми медичних стандартів в Україні / [За ред. Г. Росс, А. Степаненко, О. Новіч-кова, В. Парій] // Укр. мед. часопис. - 2006. - № 6 (56). - С. 15-26.

208. Публичные услуги и право: Науч.-практ. пособие / [О. В. Гутников, В. Н. Зенков, Н. А. Игнатюк и др.]; Под ред. Ю. А. Тихомирова. - М.: Норма, 2007.-416 с.

209. Радиш Я. Ф. Категорійно-понятійний апарат медичного права / Я. Ф. Радиш // Лікарська справа. - 2007. - № 1/2. - С. 78-83.

210. Радиш Я. Ф. Медичне страхування / Я. Ф. Радиш // Навч. посіб. -Вид-во НАДУ, 2005. - 88 с.

211. Райхер В. К. Общественно-исторические типы страхования / В. К. Райхер. -М.: Л., 1947.

212. Рассолова Т. М. Страховое право: Учеб. пособие для студентов вузов, обучающихся по специальности «Юриспруденция» и направлению «Экономика» (специализация «Страхование») / Т. М. Рассолова. - М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2008. - 367 с.

213. Ренненкампфъ Н. К. Юридическая енциклопедія / Н. К. Реннен-кампфъ. -К., 1907.-295 с.

214. Реформування системи охорони здоров'я в Україні: досвід проекту ЄС «Фінансування та управління у сфері охорони здоров'я в Україні» / А. Ма-лагардіс, В. Рудий, Е. Ліннакко та ін.; Проект ЄС «Фінансування та управ-

201

ління у сфері охорони здоров'я в Україні». [Посібник № 2. Вимоги до роз­робки стратегічного плану запровадження загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування в Україні]. - К.: СПД Шмельков М. Ю., 2006. - 72 с

215. Рішення Конституційного Суду України від 25 листопада 1998 р. № 15-рп/98 у справі за конституційним поданням 66 народних депутатів Ук­раїни щодо відповідності Конституції України (конституційності) Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних закладах охорони здоров'я та вищих медичних за­кладах освіти» (справа про платні медичні послуги) // Офіційний вісник Ук­раїни. - 1998. - № 50. - Ст. 119.

216. Розенберг Д. Н. Етапи становлення та перспективи медичного стра­хування в Україні: навч.-методична розробка / Д. Н. Розенберг - К.: НМУ ім. О. О. Богомольця, 1998. - 15 с

217. Роль и перспективы использования стандартов медицинских техно­логий в решении проблемы острой черепно-мозговой травмы / Е. Г. Педа-ченко, А. Н. Морозов и соавт. // Бюлетень української асоціації нейро­хірургів. - 1999. - № 1. - С. 83-87.

218. Российское законодательство Х-ХХ веков. - Т. 5: Законодательство периода расцвета абсолютизма / Ред. тома Е. И. Индова. - М., 1987. - 346 с.

219. Рубан В. П. Страховая медицина: вчера, сегодня, завтра / В. П. Ру­бан, Е. Ф. Архангельская // Здравоохранение РФ. - 2002. - № 2. - С. 24-27.

220. Рудень В. В. Основи страхової медицини та її чільні принципи. Ме­тодична розробка лекції / В. В. Рудень. - Л., 1998. - 26 с

221. Рудий В. Медичне страхування - не панацея / В. Рудий, М. Поліщук // Дзеркало тижня. - 2002. - № 48 (423).

222. Рудий В. М. Можливості змін в системі охорони здоров'я і закладів охорони здоров'я / В. М. Рудий, Ю. М. Вітренко, Л. М. Підгорна // Главный врач. - 2005. - № 12. - С. 40-46.

223. Рыбаков С. И. Развитие страхового рынка России в условиях гло­бализации: дис. ... канд. экон. наук. - М., 2006. - 180 с.

224. Савицкая А. Н. Право на охрану здоровья и его гражданско-пра­вовая защита / А. Н. Савицкая // Вестник Львовского ун-та. - Вып. 18. -Право. - 1979.-С. 39-48.

225. Савченко В. М. Вопросы стандартизации в медицине и в клиниче­ской пульмонологии / В. М. Савченко // Актуальные вопросы курортологии, фи­зиотерапии и медицинской реабилитации. -Ялта, 2001. - Т. 12. - С. 113-121.

226. Сакоян Д. Правове регулювання розроблення державних стандартіи України / Д. Сакоян // Право України. - 2007. - № 9. - С 27-31.

227. Салим ова Т. А. История управления качеством: Учебное пособие / Т. А. Салимова, Н. Ш. Ватолкина. - М.: КНОРУС, 2005. - 256 с.

228. Сальников В. П. Регламентация медицинской деятельности в Рос­сии (историко-правовое исследование). Научное издание / В. П. Сальников, С. Г. Стеценко. - СПб.: Фонд «Университет». 2002. - 144 с.

229. Самойлова С. С Правовой режим медицинской услуги / С. С. Самой­лова // Медицина и право // Сборник материалов Международной научно-

202

практической конференции / Под ред. проф. И' II Григорьева, Москва:

Тула, 2002. - С. 116-117.

230. Семенов В. Ю., Гришин В. В. Ольїі реформирования здравоохране­ния? зарубежных странах. - М.: «Федеральный фондОМС», 1997.-256 с.

231. Семеняка В. В. Страхування у сфері КОСМІЧНОЇ діяльності: теоре-тико-правові засади / В. В. Семеняка. К.: НД «Академперіодика», 2008. -240 с.

232. Сенютпа I. Я. Право людини на охорону здоров'я та його законо­давче забезпечення в Україні (Загальнотеоретичне дослідження): дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.01 / І. Я Семюта.- Л., 2006. - 217 с

233. Серебренников А. В. Государственное управление в области здраво­охранения: автореф. дис. ... канд. юрид. наук: спец. 12.00.14 «Адміністративне право, фінансове право, інформаційне право» / А. В. Серебренников. - Моск­ва, 2008. - 30 с.

234. Серебровский В. И. Очерки советского страхового права / Избранные труды по наследственному и страховому праву / В. И. Серебровский. - М.: Статут (в серии «классика российской цивилистики»), 1997. - 367 с.

235. Сивий Р. Б. Приватне право в системі права України: поняття, критерії виокремлення, структура): дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.01 / Р. Б. Сивий. -Л., 2006.-231 с

236. Синиця В. В. Питання надання платних послуг закладами охорони здо­ров'я / В. В. Синиця // Медичне право України: правовий статус пацієнтів в Ук­раїні та його законодавче забезпечення (генезис. Розвиток, проблеми і пер­спективи вдосконалення): Матеріали II Всеукраїнської науково-практичної конференції (17-18 квітня 2008 р. м. Львів). - Л.: Вид-во ЛОБФ «Медицина і право», 2008. - 352 с - С. 295-299.

237. Сироткина А. А. Договор медицинских услуг: особенности право­вого регулирования / А. А. Сироткина. - М., 2004. - 210 с.

238. Скобелев Ю. Ю. Проблема платних медицинских услуг в контексте Российской Конституции / Ю. Ю. Скобелев // Медицина и право // Сборник материалов международной научно-практической конференции / Под ред. проф. Ю. И. Григорьева. -Москва: Тула, 2002. - С. 119-121.

239. Скрітнюк О. В. Демократія: Україна і світовий вимір (концепції, моделі та суспільна практика). - К.: Логос, 2006. - 368 с

240. Современные технологии в управлении медицинским страхова­нием и лечебным процессом / Т. П. Евтушенко, В. В. Кизим, Ю. Г. Лысенко, К. Н. Маншилин. - Донецк : Апекс, 2005. - 224 с.

241. Солдатенко О. Перспективи реалізації конституційного права гро­мадян на охорону здоров'я через медичне страхування / О. Солдатенко // Право України. - 2009. - № 3. - С 54-58.

242. Социальное страхование в решениях Европейского суда по правам человека: материалы и комментарии / О. В. Андреева, М. А. Ковалевский, С. М. Ковалевский, Е. В. Соснова. - М.: ФОМС, 2002. - 208 с.

243. Срібний С. М. Особливості добровільного медичного страхування в Україні / С. М. Срібний // Стратегія реалізації державних гарантій надання медичної допомоги населенню України на засадах медичного страхування:

203

36. наук. пр. за меатеріалами наук.-практ. конф. (Ірпінь, 25-26 грудня 2001 p.). - Ірпінь, 2001. - С. 217-220.

244. Стандартизация І [Э. А. Бабаян, М. Я.Каабан, В. Я. Максимов и др.] // Большая медицинская энциклопедия: В 30 т. / Гл. ред. Б. В. Пет­ровский. - [3-е изд.]. - М.: Сов. энцикл., 1985. - Т. 24. - С. 196-203.

245. Стандартизагцш в здравоохранении. Лекции. Архив журнала «Проб­лемы стандартизации в здравоохранении» 1999 — 2005 гг. / [Под ред. акад.

A. И. Вялкова и проф. П. А. Воробьева]. - М.: Ньюдиамед, 2007. - 432 с.

246. Стандартизація як метод оптимізації діяльності служби медико-соціальної експертизи / [В. В. Марунич, А. В. Іпатов, О. В. Сергієні та ін.] // Вісн. соц. гігієни та організації охорони здоров'я України. — 2007. — № 2. — С 39-43.

247. Степаненко А. В. Стандартизація в охороні здоров'я як механізм гарантування забезпечення якісною і ефективною медичною допомогою на­селення України / А. В. Степаненко // Стратегія реалізації державних гарантій надання медичної допомоги населенню України на засадах медичного стра­хування.-Ірпінь, 2001. - С 221-224.

248. Стеценко С. Г. Адміністративне право України: Навч. посіб. - К.: Атіка, 2007. - 624 с

249. Стеценко С. Г. Адміністративне право України: Навчальний по­сібник / С. Г. Стеценко. - Вид. 2-ге, перероб. та доп. - К.: Атіка, 2009. -640 с.

250. Стеценко С. Г. Державне управління в галузі охорони здоров'я: фор­мулювання принципів / С. Г. Стеценко // Українське адміністративне право: сучасний стан і перспективи реформування: матеріали IV Нац. Наук.-теореі. конф. / Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених (Сімферополь, 2005 р.): Спец. рип.; У 2 ч. - Ч. 2. - С 176-179.

251. Стеценко С. Г. Законодавче забезпечення охорони здоров'я в Україні: сучасний стан та перспективи розвитку / С. Г. Стеценко, І. Я. Се-нюта // Право України. - 2007. - № 6. - С 96-100.

252. Стеценко С. Г. Медицинское право: Учебник / С. Г. Стеценко. - СПб.: Юридический центр Пресс, 2004. - 576 с.

253. Стеценко С. Г. Медичне право України: Підруч. / С. Г. Стеценко,

B. Ю. Стеценко, I. Я. Сенюта; За заг. ред. д. ю. н., проф. С. Г. Стеценка. - К.: Всеукр. асоціація видавців «Правова єдність», 2008. - 507 с.

254. Стеценко С. Г. Очерки медицинского права / С. Г. Стеценко, А. Н. Пищита, Н. Г. Гончаров. - М.: ЦКБ РАН, 2004. - 170 с.

255. Стег/енко С. Г. Право и медицина: проблемы соотношения: Mono графия / С. Г. Стеценко. - М.: Международный университет (в Москве), 2002. - 250 с.

256. Страхова медицина в Україні: історія та сучасність / [В. П. Ляхоці. кий, В. І. Євсеєв, В. І. Сергієнко та ін.]; Нац. мед. ун-т ім. О. О. Богомолі, ця; Міжнар. фонд ім. Пантелеймона Куліша. - К.: Унів. вид-во «Пульсари», 2003.-82 с.

257. Судебные иски американцев против врачей (Обзор литературы) // Качество медицинской помощи. - 1999. - № 1. - С. 33-36.

258. Суховерхий В. Л. Граждански пр.пинии- регулирование отношений по здравоохранению / В. Л. Сухонермш Сов ГО( И право. 1975. —№ 6.— С. 104-108.

259. Сыстерова А. А. Стандартизация как один из способов управления ка­чеством медицинской помощи / А. А. ('ы< Серова ; Здравоохранение. - 2006. -№ 11.-С. 39-41.

260. Татарников М. А. Отношение медицинских работников к реформе здравоохранения и обязательному медицинскому страхованию / М. А. Татар­ников, К. Ю. Лакунин//Вест. ОМС. 2002. №3. - С. 15-16.

261. ТеліпкоВ. Е. Універсальна теорія держави і права: Підручник/В. Е. Те-ліпкр. - К.: Б1НОВАТОР, 2007. 5 12 с (( срія «Правознавець»).

262. Телішевська М. Г. Проблеми впровадження системи соціального медичного страхування в Україні / М. Г. Телішевська, О. Б. Олексюк // Ме­дичне право України: проблеми становлення та розвитку: матеріали І Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Львів, 19-20 квітня 2007 p.). -Львів: ЛОБФ «Медицина і право», 2007. - С 308-311.

263. Теория государства и права: Учебник / [О. П. Егоршина, Д. И. Игнатен-ко, А. Г. Индык]; Под ред. докт. юрид. наук, проф., засл. деятеля науки РФ Р. А. Ромашова. - СПб.: Издательство Р. Асланова «Юридический центр Пресс», 2005. - 630 с.

264. Теорія держави і права. Академічний курс: Підручник / [О. В. Зайчук, А. П. Заєць, В. С. Журавський та ін.]; За ред. О. В. Зайчука, Н. М. Оніщенко. -К.: Юрінком Інтер, 2006. - 688 с.

265. Терешко X. Я. Медицинское страхование: теоретико-правовые аспек­ты / X. Я. Терешко // Научные труды III Всероссийского съезда (Национально­го конгресса) по медицинскому праву. Россия, Москва, 30-31 мая 2007 г. - М.: НАМП, 2007. - С. 279-283.

266. Титенко Л. В. Стандарти надання медичної допомоги - одна із складових створення та існування медичного страхування / Л. В. Титенко // Стратегія реалізації державних гарантій надання медичної допомоги насе­ленню України на засадах медичного страхування. - Ірпінь, 2001. - С. 228-232.

267. Тихомиров А. В. Организационные начала публичного регулирова­ния рынка медицинских услуг. - М.: Статут, 2001. - 256 с.

268. Тэгай N. Д., Азаров А. В. Обязательное медицинское страхование в здравоохранении. Лечебно-профилактические учреждения. Страховые орга­низации. Территориальные фонды ОМС. - М.: Международный центр фи­нансово-экономического развития, 1997. - 208 с.

269. Україна: поступ у XXI століття. Стратегія економічної та соціальної політики на 2000-2004 pp.: Послання Президента України до Верховної Ради України // Урядовий кур'єр. - 2000. - 28 січня.

270. Управление кадровым потенциалом учреждений здравоохранения (социально-гигиенические, социально-психологические и организационно-методические аспекты) / [Под ред. А. М.Таранова]. - М.: Федер. фонд ОМС, 2005. - 232 с.

271. Хай Г. А. Гарантирует ли соблюдение медико-технологических стан­дартов качество медицинской помощи / Г. А. Хай // Бюл. НИИ соц. гигиены,

204

205

экономики и управления здравоохранением им. Н. А. Семашко. - 1996. -Вып. 3. - С. 96-99.

272. Хисамутдинов Р. А. Медицинское страхование в России: анализ структуры и содержания закона о медицинском страховании Республики Башкортостан, проблемы и подходы решения / Р. А. Хисамутдинов // Акту­альные проблемы правового регулирования медицинской деятельности: Ма­териалы 1-й Всерос. науч.-практ. конф. (Москва, 16 мая 2003 г.) / Под общ. ред. д. ю. н. С. Г. Стеценко. - М.: Издат. группа «Юрист», 2003. - С. 324-327.

273. Цветков В. В. Демократія і державне управління: теорія, методоло­гія, практика: Монографія. - К.: ТОВ «Видавництво «Юридична думка»», 2007. - 336 с

274. Цивільний кодекс України / Верховна Рада України - Офіц. вид. -К.: Відомості Верховної Ради України. - 2004. - № 40-41, 42. - Ст. 442.

275. Цыпкин С. Д. Финансово-правовые институты, их роль в совершен­ствовании финансовой деятельности государства / С. Д. Цыпкин. - М.: Изд-во МГУ им. М. В. Ломоносова, 1983. - 79 с.

276. Чапичадзе Я. Характеристика и соотношение форм страхования в Украине / Я. Чапичадзе // Підприємництво, господарство і право. - 2006. -№7.-С. 99-103.

277. Чеботарьова Г. В. Перспективи розвитку медичного страхування в Україні / Г. В. Чеботарьова // Перший Всеукраїнський конгрес з медичного права і соціальної політики, (м. Київ, 14-15 квітня 2007 р.) - К.: Вид. дім «Авіцена», 2007. - С 53-54.

278. Чесноков П. Е. Научные основы взаимоотношений территориально­го фонда обязательного медицинского страхования и органов управления здравоохранением на региональном уровне / П. Е. Чесноков. - Воронеж: Изд-во ВГТУ, 2001. - 195 с.

279. Чиркни В. Е. Об изучении основ публичного управления / В. Е. Чиркин // Конституционное и муниципальное право. - 2005. - № 3. - С. 6-9.

280. Шамшурина Н. Г. Обоснование системы контрактных отношений между лечебным учреждением и пациентом / Н. Г. Шамшурина, В. Э. Тан-ковский // Бюллетень НИИ социальной гигиены, экономики и управления здравоохранением им. Н. А. Семашко. - 1999. - Вып. 1. - С. 75-78.

281. Шамшурина Н. Г. Практическая экономика здравоохранения России / Н. Г. Шамшурина. - М.: Междунар. ун-т, 2001. - 262 с.

282. Шанин И. А. Теоретические основы стандартизации в медицинском профилактике / И. А. Шанин. - Новосибирск: Наука, 1985. - 168 с.

283. Шевченко М. В. Організаційно-економічні передумови забезпечен­ня медичною допомогою населення України на засадах медичного страхувань ня / М. В. Шевченко, В. М. Проценко, О. Р. Ситенко // Стратегія реалізації державних гарантій надання медичної допомоги населенню України на засадах медичного страхування: 36. наук. пр. за матеріалами наук.-практ. конф. (Ірпінь, 25-26 грудня 2001 p.). - Ірпінь, 2001. - С 233-235.

284. Шевчук С. В. Концептуальні засади впровадження соціального мс дичного страхування в Україні / С. В. Шевчук // Стратегія реалізації держав них гарантій надання медичної допо.моги населенню України на засадах ме-

дичного страхування: 36. наук. пр. за матеріалами наук.-практ. конф. (25-26 грудня 2001 p.). - Ірпінь, 2001. - С 3-6.

285. Шершеневич Г. Ф. Курс торгового права: В 2 т. / Г. Ф. Шершене-вич.-М.,2003.-Т. 2.

286. Шітачев К. В. Правовые механизмы обеспечения эффективного взаи­модействия между ветвями власти и системой ОМС по вопросам оказания гражданам гарантированного объема медицинской помощи / К. В. Шипачев // Медицина и право: Сб. материалов межд. науч.-практ. конф. / Под ред. проф. Ю. И. Григорьева. - Москва: Тула, 2002. - С. 160-162.

287. Ширипов Д. В. Страховое право: Учебное пособие. - М.: Издатель-ско-торговая корпорация «Дашков и К», 2009. - 248 с.

288. Шкарпова О. Північний поліс: медичне страхування поки що не користується попитом серед українців - дорого й сердито / О. Шкарпова, І. Звягінцева // Контракти. - 2007.- 24 вересня (№ 39). - С 30-33.

289. Шкварчук Л. О. Ціноутворення: Підручник / Л. О. Шкварчук - К.: Кондор, 2006. - 460 с

290. Экономика здравоохранения: Учеб. пособие / [Под ред. И. М. Шей-мана]. - М.: ТЕИС, 2001. - 324 с.

291. Юрах В. М. Фінансово-правові засади страхування в Україні: дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.07 / В. М. Юрах. - Одеса, 2008. - 210 с.

292. Юрій С. Соціальне страхування : Підручник / С. Юрій, М. Шавари-на, Н. Шаманська. - К.: Кондор, 2004. - 464 с.

293. Яковчук М. Ю. Адміністративно-правове регулювання страхової діяльності в Україні: автореф. дис. ... канд. юрид. наук : спец. 12.00.07 «адмі­ністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право» / М. Ю. Яков­чук. - Ірпінь, 2009. - 21 с

294. Янова С. Ю. Социальное страхование в системе социальной защи­ты населения: организационный и финансовый механизм: автореф. дис. ... докт. екон. наук. - СПб., 2001. - 39 с.

295. Яновский А. Врачу - застрахуйся сам! / А. Яновский // Мед. вестник. -1999. -№2.-С. 10.

296. Ярославцева Е. Медицинское страхование и потребительский рынок / Е. Ярославцева // Врач. - 1997. - № 1. - С. 32-33.

297. Ящищак О. Р. Місце медичного страхування в системі фінансових послуг України / О. Р. Ящищак // Медичне право України: проблеми становлен­ня та розвитку: Матеріали І Всеукраїнської конференції, 19-20 квітня 2007 р. -Л.: ЛОБФ «Медицина і право», 2007. - С 343-350.

298. Gregorie R. The French Civil Service / R. Gregorie. - Brussels, 1974. -P. 15-22.

299. Petrazhycky L. Die Lehre von Einkommen / L. Petrazhycky. - Berlin, 1892. Петражицкій Л. І. Предисловіе и введеніе въ науку политики права / Л. І. Петражицкій // Университетскіе известія. - К., 1896. - № 8, август. -С. I-XCIX.

300. Savigny С. V. Sistem des heut rom / С V. Savigny. - Rechts. B. I., 1840.-P. 21-28.

206

Наукове видання

Медичне право України

(правові засади забезпечення медичного страхування)

Стеценко Семен Григорович,

Стеценко Валентина Юріївна,

Шатковський Ярослав Миколайович

Головний редактор Редактор Коректор

Художнє оформлення Комп'ютерна верстка

Гайдук Н. М. ГолуОовська Л. В. Сікорська Л. Л. Остапенко В. С Губенко В. С

Підписано до друку 17.VI 2010 р. Формат 60x84/16. Папір офсетний. Гарнітура Тип Тайме.

Друк офсетний. Умови, друк. арк. 12,09. Наклад 500 прим. Зам. № 10-29.

Оригінал-макет виготовлений ТОВ «Атіка»,

04060 Київ-60, вул. М. Бсрлипського, 9. Свідоцтво про видавничу діяльність і розповсюдження видавничої продукції:

Серія ДК № 216 від 11 .X 2000 p.,

видане Державним комітетом інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України Надруковано ТОВ ВПФ «МЕГА», м. Київ, вул. Толстого 5А/57.