Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ctsenariy_prezentatsiyi_Volin_ZVUKOOPERATORU_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
175.62 Кб
Скачать

Vі чудо Літературно-меморіальний Музей-Садиба Лесі Українки у селі Колодяжному.

(Трек№ 24) /Звучить пісня «Лукашева сопілка» (Капітан Інна) /

Уч-Мавка: (на вступ) Волинський край, священний край. Тут весни квітнуть зазвичай,

Співає літо , зими сплять. Діди про вічність гомонять.

Тут Лесині живуть русалки, Тут «греблі рве» цибатий дід.

Тут найсвітліші днів світанки, Калини червоніший цвіт.

(Трек№ 24) Хореографічна композиція «Мавка лісова»

+ Трек№ 25 (плавно голосно на вихід, на текст фоном)

Уч: Леся Українка - Геніальна, високоосвічена жінка, інтелектуалка, філософ, публіцист, людина надзвичайної сили волі написала на Волині близько вісімдесяти творів, які дорогоцінними перлинами увійшли у скарбницю української та світової літератури.

Уч: На основі Волинського фольклору вона створила невмирущу драму-феєрію «Лісова Пісня».

Уч: У Волинсьокму селі Колодяжне, в якому проминули дитячі та юнацькі роки поетеси, з-під її пера виходять перша збірка віршів «На крилах пісень», цикл «Пісні про волю», поеми «Русалка» і «Самсон», драматичний твір «Блакитна троянда».

Уч: Тож не дивно, що саме тут створено Літературно-меморіальний Музей-Садибу Лесі Українки.

Уч: У комплекс музейних споруд входять три будівлі. Перша – це дерев’яний «Білий» будинок або «Лесин домик», який у місячну ніч ніби світиться своїми білими стінами, через що і отримав таку назву, був збудований у кінці 19 ст. Друга - «Сірий» будинок, назва якого пішла від пофарбованих у сірий колір вікон та віконниць. І літературний музей з експозиціями про життя і творчість поетеси, серед яких фотографії родини Косачів, меморіальні речі та прижиттєві видання творів Лесі Українки.

Уч: Саме у Білому будиночку знаходиться рожева кімната, яка була не тільки спальнею, а й робочим кабінетом Лесі Українки.

Уч: А у кутку блакитної кімнати стоїть великий годинник, який показує години смерті поетеси.

Уч: У різний час у цьому будиночку гостювали і працювали Іван Франко, Микола Лисинко, Михайло Старицький та інші діячі української культури.

Уч: Дім Косачів у Колодяжному був своєрідним університетом. Тут велися літературні розмови, співались українські пісні, лунала музика.

Уч: Фашисти у роки війни поглумилися над пам’яттю поетеси: вирубали сад, знищили один будинок, що використовувався під школу, а два інших пошкодили і занедбали так, що після війни їх було знесено і побудовані на тому ж місці будинки-копії.

Уч: На території садиби встановлено пам’ятник видатній українці.

Уч: Минулого року у Луцьку вперше відбувся Фестиваль вистав за п’єсами Лесі Українки, присвячений вшануванню пам’яті видатної української письменниці. Трек№ 26( плавно голосно, на текст фоном… Звучить мелодія пісні «Лукашева сопілка»

Уч: Волинь – край блакитних озер і лісових пущ. Край казкової поліської природи і дзвінкої пісні. Край, що був цілющим джерелом, з якого Леся Українка черпала свою наснагу для творчості, яка завжди спонукатиме прийдешні покоління до мислення, до дії, до творчості. плавно увести)+ Трек№ 27(голосно,на текст фоном)

/Проектна група № VI іде за куліси, а виходить П.Г. № VII/

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]