Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ctsenariy_prezentatsiyi_Volin_ZVUKOOPERATORU_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
175.62 Кб
Скачать

Пролог до «7 чудес»

Учень 6: /дивлячись на екран на якому зображена «7»/ Цифра 7 – дуже символічно…

Учениця 7: Не розумію, ми ж начебто не сьомий клас?

Учень 6: Гарна цифра, така струнка, та й число щасливе, яке символізує завершеність циклу, повноту та усвідомленість. Все те, що вже починає з нами відбуватися, адже попереду останній 7 рік навчання в гімназії «ЕкоНад».

Учениця 7: А ще, з 7 вересня для нас розпочалась активна робота у цьогорічному гімназійному проекті «Люблю та вивчаю тебе, рідний краю». Тож приступаючи до реалізації цього проекту ми поділилися на 7 проектних груп і робота закипіла.

Учень 6: А так як 10-А – це клас з поглибленим вивченням математики, то цифри для нас це один зі шляхів сприйняття дійсності. Тож цілком логічно, що мова сьогодні піде саме про 7 дивовижних місць і об’єктів Волинського краю, жоден з яких не залишить Вас байдужими!

Учениця 7: Досліджуючи Волинську область, ми визначили перелік із двадцяти пам’яток, які претендували на почесне звання дива краю і (Взявши до уваги думку фахівців Експертної ради Волинської Обласної Державної Адміністрації та наших однолітків з Волинських шкіл, які через інтернет - листування висловлювали свої думки.) скоротили його до семи най вражаючих. Трек№12 (вступ фоном на тексті, а куплет голосно, і знову переходить на фон )

Учень 6: Таким чином, за результатами роботи проектних груп до почесного списку «7 чудес Волині» потрапили:

Блок «7 чудес Волині» і чудо м. Володимир-Волинський, Свято-Успенський собор (хіі ст..)

(Трек№12)Мелодія пісні «Україна 4 куплет» + Відео №1

/На сцену виходять учні п.г. ЧудоІ/

Уч: Володимир-Волинський – місто, яке протягом тисячоліть дихає повітрям Святої Київської Русі. Вперше воно згадується в "Повісті временних літ", коли київський князь Володимир Великий пішов у похід на Захід. Тут на землях волинян та бужан він підкорив язичеське місто Ладомир. І в 988 році, назвав його своїм іменем - Володимир.

Уч: Живим свідком багатогранної історії града Володимира є Свято-Успенський собор. Цей храм – єдина на Волині пам’ятка архітектури часів Київської Русі.

Уч: Переважна більшість церков того часу були із дерева, мурованих храмів на Волині були одиниці. На це треба була княжа воля. Тож Свято-Успенський собор збудував у ХІІ столітті правнук Володимира Мономаха Мстислав. Згодом храм став місцем вічного спочинку і цього князя, і багатьох інших волинських князів, єпископів та знаті. Це доводять знайдені гробниці під підлогою та в стінах.

Уч: Впродовж століть Собор був окрасою столиці Галицько-Волинського князівства і ставав свідком варварського нищення міста з боку татаро-монгольської навали (у 13 ст.), окропившись мученицькою кров’ю мешканців, прихистивши їх у своїх стінах. Більше ста років собор перебував у великому занедбанні та оскверненні, слугуючи складським приміщенням та хлівом для худоби.

Уч: І лише у 1900 році відбудований Мстиславів храм було заново освячено. А вже у незалежній Україні Успенський собор знову став кафедральним собором, у якому здійснюються щоденні богослужіння.

Трек№ 13 (куплет голосно, і переходить на фон) Мелодія пісні «Україна 3 куплет» + Відео № 2

Уч: Неначе воїн в обладунку, міцно і спокійно стоїть велична споруда на землі Волинській, але її масивність нас не пригнічує, навпаки, мистецька довершеність архітектурного втілення невідомого архітектора надають силуетові собору легкості і стрункості. У храмі приймали присягу піддані князя, підписувалися і скріплювалися присягою на хресті та Євангелії міждержавні і торгові угоди. Тут писався Волинський літопис, з якого ми дізнаємося про життя предків. Трек№14 (голосно, на тексті фон)

/Проектна група № І іде за куліси, а виходить П.Г. № ІІ/

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]