Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 7_радіоел_тов.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
2.05 Mб
Скачать

7.8. Комбінована радіоелектронна апаратура

Сучасну комбіновану апаратуру поділяють на відео- і аудіо-апаратуру, стаціонарну та переносну.

Стаціонарна комбінована аудіоапаратура представлена музичними центрами, які відрізняються шириною передньої панелі (без врахування ширини колонок): міді-системи з шириною передньої панелі 31-48 см; міні-системи до ЗО см; мікросистеми - 15-20 см.

Міді-системи на ринку України представлені моделями фірм АПУА, Ш, 8АМ8ШС, 8НАКР, КЕТТОГОСЮ, РЮМЕЕК, РНІПР5, 8(ЖУ, .ГУС. Міді-системи можуть бути двох-, чотирьох-, п'яти- та моно блочними. Найчастіше до їх складу входять підсилювач, еквалайзер, тюнер, касетна дека та програвач компакт-дисків, акустична система. Деякі моделі фірми РКЖЕЕК, РНІІЛР8, 8ОИУ, Ш? додатково мають програвач вінілових платівок.

Міні-системи на ринку України представлені моделями фірм АІАУА, БАЕАУОО, ШТАСНІ, ГУС, КЕМАУООВ, РНІІЛР8, 8АМ8ШС, 8НАКР, 8(ЖУ, ТЕСНМС8, ТН0М8<Ж До їх складу входять такі ж апарати, як і в міді-системах, але без програвачів вінілових платівок.

Мікросистеми на ринку України представлені моделями фірм АІ¥А, ІУС, 8АМ8ШЮ, 8НАКР, КЕЖУОСЮ, РКЖЕЕК, РНІІЛР8, 8(Ж¥, ТНОМ8СЖ. У порівнянні з міді- та міні-системами до їх складу додатково можуть входити програвачі міні-дисків.

Магнітоли другої групи не мають програвана СВ. Основними вироб­никами магнітол є фірми 8<Ж¥, РНІІЛР8, АША, ГУС, РАКА80МС.

Стаціонарна комбінована відеоапаратура на ринку України представлена моноблоками, до складу яких входять телевізор і відео-магнітофон, які об'єднані в один корпус. Моноблоки на ринку України представлені фірмами 8ОКУ, РНІІЛР8, 8НАКР, РАКА80ШС, Ш, РІМАІ, БАЕ^/ОО, АША.

Багато закордонних фірм випускають так звані відеодвійки -комплекти, що складаються з телевізора і відеомагнітофона, погоджених між собою за вхідними параметрами.

У невеликих кількостях до ринку України надходять відео-трійки - це відеодвійка з додатковою відеокамерою.

До комбінованої радіоелектронної апаратури відносяться також комплекси побутової радіоелектронної апаратури, які складаються з окремих пристроїв, об'єднаних в одну систему (наприклад: тюнера, магнітофонної деки, електропрогравача СО, еквалайзера, підсилювача звукової частоти, акустичних систем). Апаратура, яка складається з незалежних модулів, дозволяє легко замінювати і нарощувати функції шляхом використання різних наборів. До модулів комплексу висувають загальні вимоги, від виконання яких залежить якість усього комплексу. Так, усі джерела звука повинні пропускати практично однакові смуги відтворюваних частот. Максимальна глибина регулювання за допомогою еквалайзера повинна бути не менше нерівномірності амплітудно-частотної характеристики (АЧХ) акустичних систем. Підбір модулів для комплексу повинен проводитися з асортименту виробів однієї групи складності.

Прикладом комплексів побутової радіоелектронної апаратури може бути домашній кінотеатр, до складу якого входять телевізор з розгорткою 100 Гц, з великим розміром екрана по діагоналі, формату 16:9, зі стереозвуком, найчастіше з БУБ-програвачем.

7.9. Умови експлуатації та контроль якості побутової радіоелектронної апаратури

  • кліматичні, пов'язані в основному зі станом атмосфери, - температурою і її циклічністю; вологістю; атмосферним тиском; сонячною радіацією домішками у повітрі (пил, солі, промислові гази); біологічними факторами (грибкова цвіль) тощо;

  • механічні, що зв'язані з вібраційними й ударними навантаженнями і звуковим тиском.

Розглянемо вплив різних факторів на працездатність радіоелектронної апаратури.

Надійність роботи радіоелектронної апаратури і їх елементів залежить від температури навколишнього середовища. Підвищення чи зниження температури від номінального значення майже завжди викликає погіршання роботи апаратури, пов'язаних зі зміною фізико-хімічних і механічних властивостей матеріалів, з яких вона виготовлена. Тепловий вплив також є причиною погіршання електричних властивостей радіоапаратури внаслідок зміни електричного опору резисторів, опору ізоляції діелектриків, ємності конденсаторів тощо. При підвищенні температури деякі види пластмас розм'якшуються, а вологонепроникні покриття погіршують свої властивості. Тепловий вплив призводить також до прискореного старіння матеріалів.

Надійність роботи радіоелектронної апаратури також залежить від стану навколишньої атмосфери й у першу чергу - від вологи. Зі збільшенням вологи різко знижуються ізоляційні властивості. Найбільше впливають кліматичні умови (підвищена вологість, грибкова цвіль, сонячна радіація) на параметри радіоелектронної апаратури, що експлуатуються у тропічних умовах. Так, утворення і розвиток грибків знижує ізоляцію матеріалів, сприяє створенню провідного шару на поверхні ізоляції, викликає хімічне розкладення органічних матеріалів і корозію металів, що призводить до псування і виходу з ладу апаратури. Інтенсивне сонячне опромінення також сприяє окисненню або хімічному розкладенню деяких органічних матеріалів.

Залежно від діапазону зміни основних кліматичних факторів радіоелектронна апаратура може експлуатуватися в нормальних, складних та тяжких умовах. Для побутової радіоелектронної апаратури нормальними є умови закритих приміщень: температура від -10°...+25°С, відносна вологість до 80%, атмосферний тиск ±20...780ммрт. ст.

Механічні впливи. Механічні навантаження можуть мати складний комплексний характер при різному їхньому з'єднанні. Так, стаціонарна апаратура піддається короткочасним ударним наванта­женням і вібрації тільки під час упакування і транспортування.

На радіоелектронну апаратуру, що встановлюється на автомобілях вібрація й ударні навантаження впливають під час роботи. Руйнування чи швидке зношування конструкції викликають не довгострокові діючі малі навантаження, а великі перевантаження, хоча вони і діють короткочасно. Тому найбільш небезпечним випадком впливу вібрації є збіг власної частоти коливань окремих частин апаратури з коливаннями зовнішнього джерела вібрації. Сумарна амплітуда коливань буває при цьому настільки велика, що може відбутися руйнування конструкції. Тому в конструкцію радіоелектронної апаратури вводяться спеціальні пристрої для зм'якшення динамічних навантажень чи змін їхнього характеру.

Враховуючи вищезазначене, основними вимогами до якості радіоелектронної апаратури, насамперед, є їх електрична, механічна, термічна та екологічна безпека.

Електрична безпека радіоелектронних апаратів характе­ризується безпечною потужністю іонізуючого та неіонізуючого випромінювань (не більше 36 пА, або 0,5 мР/с) і відсутністю витоку електроенергії при короткому замиканні або роз'єднані деталей. Найголовнішим показником електричної безпеки радіоелектронної апаратури є температура розм'якшення ізолюючого матеріалу, що повинна бути не меншою 150°С. Доступні до споживача частини апарата не повинні знаходитися під небезпечною напругою.

Під час оцінення електричної безпеки побутової радіо­електронної апаратури враховується також вплив електричних та електромагнітних полів на роботу інших апаратів (чи не викликають перешкод) та на здоров'я людини. Якщо апарат не показує такий - вплив, то він вважається екологічно безпечним.

Усі радіоелектронні апарати повинні пройти випробування на електричну безпеку через підключення до них змінного або постійного струму (залежно від умов експлуатації) тривалістю 60 с. Апарат задовольняє вимоги електричної безпеки, якщо опір ізоляції після дії струму не змінився, а в самому апараті не було коронарного розряду.

Механічна безпека побутових радіоелектронних апаратів тісно пов'язана з механічною міцністю цих приладів. Достатня міцність апарата дозволяє йому витримувати умови нормальної експлуатації. Руйнування радіо- телеапаратури під час падіння може призвести до короткого замикання електричної мережі, що, у свою чергу, - до пожежі. Залежно від виду апаратури механічна безпека визначається під час випробування на ударну міцність, вібраційну стійкість, механічне руйнування апарату або його частин.

Під час випробовування на ударну міцність радіоелектронний апарат встановлюють на горизонтальну підставку, яку потім кидаюті з висоти 50 см на дерев'яну підлогу. Після закінчення випро бовування в апараті не повинно бути пошкоджень. При випробо вуванні на вібраційну стійкість апарат закріплюють на вібростенді що має вертикальний режим коливань. Після випробовування ; визначеному діапазоні частот та амплітуді коливань в апараті н повинні бути порушені або послаблені кріплення, що може призвесті до небезпечної ситуації. При випробовуванні ударом апарат закріп люють на жорсткій опорі. По зовнішній поверхні апарата, включаючи ручки керування і кнопки перемикання, завдають удари молотко пружинної дії. Після таких ударів апарат повинен витримати випробовування на електричну міцність.

Міцність кінескопа телевізорів визначають ударом по йог поверхні кулькою діаметром 40 мм, яка виготовлена із загартоване сталі. Закріплена на шнурі кулька відводиться на натягнутому шнурі таким чином, щоб відстань по горизонталі між кулькою і точкоі удару становила 210 см для кінескопів з розміром діагоналі більше 40 см та 170 см - для решти кінескопів. Після випробовувань кінескоп повинен залишатися без ушкоджень.

Головними характеристиками термічної безпеки радії електронних апаратів є вогнестійкість і стійкість до теплового удар З метою контролю на вогнестійкість деталі, наприклад, друкова плати телевізора, випробовують вертикальним полум'ям, що йоі створює пальник Бунзена. Якщо зразок витримує середній ч; горіння — 5 с, то вогнестійкість вважається задовільною.

Тепловий удар виникає у телевізорах після вибуху кінескот характеризується багаторазовою зміною температури вирої (швидким нагріванням і наступним різким охолодженням). Для кін скопів випробовування термоударом є обов'язковим. З цією метою балон кінескопа наносять сітку подряпин, а потім це місце охолс жують кілька разів рідким азотом до появи тріщин. Результат ві жають позитивним, якщо при руйнуванні кінескопа жоден оскол вагою більше двох грамів не вилетів за край бар'єра, що встановлен на підлозі на відстані 50 см від кінескопа.

Проблема підвищення безпеки є складовою частиною пробле підвищення конкурентоспроможності радіоелектронних товарів ринку, що віддзеркалює всі аспекти життя суспільства і незмін знаходиться в центрі уваги керівництва та ділових кіл усіх країн світу. Певних заходів з підвищення безпеки радіоелектронних апара вживають і в Україні, але до сьогодні бракує кардинальних заходів принципового характеру. З цієї причини кожен радіоелектронний пристрій українського виробництва у період сертифікації підлягає повному переліку випробовувань на безпеку.

Сертифікація товарів закордонних фірм, які зарекомендували себе на світовому та українському ринках як виробники продукції високої якості, здійснюється за полегшеними схемами, що основані на використанні доказів відповідності (невідповідності) продукції вимогам декларації.

Оцінка якості побутової радіоелектронної апаратури у торгівлі обмежується перевіркою наявності супроводжувальних документів, комплектності, цілісності упакування, оцінкою зовнішнього вигляду, а також опробовуванням, проелуховувапням та визначенням якості звучання і працездатності всіх вузлів та механізмів. Порушеннн хоча б одного із цих пунктів дає основу для пред'явлення претензій постачальнику продукції. Об'єктивна оцінка основних параметрів побутової радіоелектронної апаратури можлива тільки в умовах спеціалізованих лабораторій.

Під час контролю упакування апаратури перевіряють її цілісність та відсутність слідів розпакування. Перевіряючи документацію, звертають уваг;' на збігання номера на корпусі з номером у паспорті та гарантійних талонах. Також перевіряють, чи проставлено в паспорті дату випуску апаратури, штамп ВТК та цілісність пломби.

Комплектність перевіряють згідно з переліком, який є у паспорті на апаратуру.

Оцінюючи зовнішній вигляд радіоелектронної апаратури звертають увагу на стан корпуса, задньої стінки, клавіш та ручок керування. Необхідно переконатися в цілісності корпуса, відсутності на поверхні корпуса подряпин, задирок, розтікання лаку, слідів корозії, вм'ятин та інших дефектів, які погіршують зовнішній вигляд. Панелі повинні мати чіткі написи та умовні позначки.

Під час контролю працездатності встановлююсь, чи функціонують всі блоки апарата та органолептично оцінюють якість їх роботи. Цей етап здійснюють послідовно, як описано в інструкції на конкретний вид побутової радіоелектронної апаратури. Хід усіх механізмів повинен бути рівномірним, без шумів, заклинення пробуксовувань.

Перевіряючи якість комбінованих радіоелектронних виробів, перевіряють також працездатність усіх компонентів, що входять до їх складу.

Питання для самоконтролю

  1. За якими ознаками класифікують комплектуючі вироби?

  2. Наведіть приклади пасивних комплектуючих виробів.

  3. Які вироби відносять до радіодеталей?

  4. Яке основне призначення резисторів?

  5. За якими ознаками класифікують резистори?

  6. У чому полягає різниця між регулюючими і підстроювальними резисторами?

  7. Який опір зазначено на корпусі резистора?

  8. У яких одиницях вимірюють номінальний опір, номінальну потужність розсіювання, ТКО резистора?

  9. Яке призначення та основна властивість конденсаторів?

  1. Які основні параметри якості конденсатора?

  2. Як впливає вид діелектрика на використання конденсатора?

  3. Які вироби відносяться до моточних радіодеталей?

13.Які конструктивні особливості котушок індуктивності?

14.Як впливає на індуктивність кількість витків і діаметр котушки?

  1. Що спрняс підвищенню добротності котушки індуктивності?

  2. Яке призначення дроселів?

  1. Які конструктивні особливості та основне призначення трансформаторів?

18.Які відмітні особливості та призначення автотрансформаторів і стабілізаторів?

19.Як називають електромагнітній пристрій, призначений для пере­міщення електричного випромінення телевізійної трубки кінескопа?

  1. До якої групи комплектуючих виробів відносяться кінескопи?

  2. У чому полягають особливості принципу дії радіоламп? 22.Які хімічні елементи відносяться до напівпровідників? 23.Які напівпровідники відносяться до типу "р" і типу "п"? 24. Як класифікують діоди за призначенням?

25.Як називають діоди, які використовують залежність ємності р-п

переходу від зворотної напруги? 26. У чому полягає відмітна особливість транзисторів порівняно з

діодами?

  1. Які основні переваги напівпровідникових виробів порівняно з радіолампами?

  2. Які є основні напрями розвитку мікроелектроніці?

  3. У чому полягають особливості модульного і мікромодульного збирання апаратури?

  4. Що таке інтегрована мікросхема?

  5. Як називають мікросхеми, які містять більше 102 елементів?

  6. Яку ступінь інтеграції мають великі інтегральні схеми?

  7. Наведіть приклади використання аналогових і цифрових ІМС.

  8. У чому полягають особливості мікропроцесорів порівняно з ІМС?

  9. Які два основних види хімічних джерел струму використовують для живлення побутової радіотехніки?

  10. Які прилади відносяться до електроакустичних?

  11. Які переваги має електретні мікрофони порівняно з електро­ динамічними?

  12. Як поділяють акустичні системи залежно від особливостей конструкції?

  13. Порівняйте властивості малогабаритних та стаціонарних акустичних систем.

  14. Які переваги мають сабвуферно-сотелітні системи порівняно з малогабаритними акустичними системами?

  15. Які акустичні системи є найбільш перспективними залежно від акустичного оформлення?

  16. Які пристрої відносяться до електроакустичних перетворювачів ?

  17. Які основні напрямки розвитку мініатюризації та мікромініатю­ ризації ПРЕА?

  18. Як впливає модульна конструкція на властивості ПРЕА?

  19. Як класифікують інтегровані мікросхеми?

  20. Які особливості виготовлення плівкових, гібридних, напівпровід­ никових, суміщених та великих інтегрованих мікросхем?

  21. Що таке радіомовлення?

  22. Який діапазон частот мають звукові коливання?

  23. Які основні процеси відбуваються при радіопередачі?

  24. Яке основне призначення мікрофона?

  25. Які основні процеси відбуваються в модуляторі?

  26. Що таке модуляція?

  27. Де використовують амплітудну модуляцію?

  28. Які переваги має частотна модуляція порівняно з амплітудною?

Які основні особливості передачі стереофонічних радіопередач?

  1. Які Ви знаєте діапазони частот?

  2. Які переваги має УКХ-діапазон?

  3. Які особливості радіоприймача прямого підсилення?

  4. Що таке детектування?

  5. За якою схемою збирається сучасна радіоапаратура?

  6. Які особливості супергетеродинної схеми?

  7. Яка головна перевага супергетеродинного приймача?

  8. Які особливості структурної схеми радіоприймача з УКХ- діапазоном?

  9. Які особливості схеми стереофонічних радіоприймачів?

  10. Які Ви знаєте показники функціональних властивйстей радіоприй­ мачів і в яких одиницях вони вимірюються?

  11. Які є показники ергономічних та естетичних властивостей радіо­ приймальної апаратури?

67. Якими показниками характеризується надійність радіоапаратури? 68.3а якими ознаками класифікують асортимент радіоприймальної

апаратури?

  1. Чим відрізняється тюнер від радіоприймача, магнітола від магніторадіоли?

  2. Які основні напрями вдосконалення радіоприймачів?

  3. Які основні фізичні процеси покладено в основу телебачення?

  4. За допомогою якого пристрою здійснюється перетворення оптич­ ного зображення в електричні сигнали?

  5. Які передавальні трубки використовують для студійних передач?

  6. У чому полягає принцип дії передавальної трубки?

  7. Як називається електричний сигнал, який утворюється у переда­ вальній трубці телевізійних камер і несе інформацію про зображення?

76. Які особливості зору людини використовують в телебаченні? 77.3 чого складається повний телевізійний сигнал?

  1. Які ви знаєте параметри телебачення?

  2. Що таке принцип сумісності і які умови цього принципу?

  3. Які фізіологічні особливості сприйняття кольорової інформації використано при побудові системи кольорового телебачення?

  4. Чому передача інформації про колір здійснюється за допомогою кольороподіл сигналів?

  5. Що таке колориметричне кодування?

  6. Які основні складові повного кольорового телевізійного сигналу?

84. Що таке система кольорового телебачення і яка система прийнята в Україні?

  1. Який основний недолік системи кольорового телебачення МТ8С і У в якій системі усунений цей недолік ?

  2. Що таке стандарт телебачення?

87.Які особливості та переваги супутникового телебачення?

  1. Які основні переваги і як ви оцінюєте перспективи кабельного телебачення?

  2. Які є основні системи кабельного телебачення?

  3. Яке основне призначення телевізійного приймача?

91. У чому полягає принцип дії кінескопа чорно-білого зображення? 92.3 яких елементів складається прожектор кінескопа?

93.Як поділяються кінескопи залежно від розташування електрон­них прожекторів?

94. Назвати основні відмінності кінескопів кольорового зображення? 95.Які недоліки маскових кінескопів?

  1. Які основні особливості компланарних кінескопів?

  2. Які основні параметри кінескопів?

  3. Які є основні показники споживних властивостей телевізорів?

  4. Чи пов'язані показники яскравості та контрасту між собою? Обґрунтуйте, відповідь.

  1. Що визначає розмір зображення телевізора і в яких одиницях він вимірюється?

  2. Навести приклади специфічних параметрів якості кольорового зображення телевізорів?

  3. Навести приклади сервісних функцій, які використовують у сучасних телевізорах?

103.Які основні ознаки класифікації телевізорів?

104.Які основні напрями розвитку телебачення і вдосконалення

телевізорів? 105.У чому полягають основні напрями вдосконалення маскових

кінескопів?

106.Які переваги мають 100-герцеві та проекційні телевізори?

107.Які особливості принципу дії плазмових панелей?

108. У чому полягає основна відмінність плазмових панелей і

плазмових телевізорів?

109.Які переваги плазмових телевізорів?

110. У чому полягає особливості структурної схеми тракту цифрового телебачення?

  1. Які основні переваги має цифрове телебачення порівняно з аналоговим?

  2. Наведіть приклади систем інтерактивного телебачення і як ви оцінюєте їх перспективи?

113.На які групи за призначенням поділяється апаратура для запису і відтворення звука та зображення?

  1. У чому полягає основний принцип механічного запису звука?

  2. Чим відрізняється електрофон від електропрогравача?

  3. На скільки груп складності поділяється електрофони і електро­ програвачі?

117. У чому полягає основний принцип оптичного способу запису? 118.Яке основне призначення компакт-дисків?

119.Які основні ознаки класифікації та параметри програвачів

компакт-дисків?

120. Які види апаратури відносяться до апаратури для магнітного

запису і відтворення звука?

121.У чому полягають основні принципи магнітного запису і відіпо-

рення звукової інформації?

122.Які основні показники споживних нластииостей аудіомигні-

тофонів і в яких одиницях вони вимірюються?

123. Як класифікують магнітофони?

124.Які види апаратури відносяться до апаратури для відеозапису і

відтворення звука та зображення?

125.Що таке формат відеозапису?

126. У чому полягає особливість формату УН8?

127.Які є різновиди формату УН8?

128.Які є аналогові відеоформати?

129.Які є цифрові відеоформати і в чому їх особливість?

130.Яке основне призначення відеомагнітофона?

131. Які основні принципи запису відеосигналу?

132.Які основні ознаки та параметри відеомагнітофонів?

133.Які переваги мають 6-головкові відеомагнітофони?

134. Які характеристики відеомагнітофона впливають на його споживану потужність, габаритні розміри і масу?

135.Яке основне призначення відеокамер?

136.Які основні принципи побудови відеокамер?

137. Що являє собою ССБ- матриця і яке її основне призначення?

138.Які основні ознаки та параметри відеокамер?

139.Яке основне призначення і як поділяються носії інформації?

  1. Які основні матеріали використовують для магнітних стрічок?

  2. Який тип магнітної стрічки має найвищі експлуатаційні харак­ теристики?

  3. Які ознаки класифікації і основні параметри аудіокасет?

143.Що таке "типова" стрічка і які особливості оцінки відносних параметрів магнітних стрічок?

  1. Які ознаки класифікації і основні параметри відеокасет?

  2. Які правила експлуатації та зберігання відеокасет?

  3. Які основні особливості та переваги дискових носіїв інформації?

  4. Наведіть приклади комбінованої радіоелектронної апаратури ?

  1. На які групи поділяється комбінована радіоелектронна апара­ тура?

  1. Яка основна ознака класифікації стаціонарної комбінованої аудіоапаратури?

150.3 яких блоків складаються міді-, міні- та мікросистеми?

  1. Які види апаратури входять до складу магнітоли?

  2. Як впливають умови експлуатації на основні параметри побутової радіоелектронної апаратури?

153.Які вимоги до якості радіоелектронної апаратури?

154. Які особливості оцінки якості радіоелектронної апаратури у торгівлі?