Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 5-6, МЕВ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
193.54 Кб
Скачать

6.2. Види валютних ринків і сучасні особливості функціонування валютного ринку

На сучасному етапі валютний ринок виглядає як сукупність національних, регіональних і світових ринків.

Під національними валютними ринками розуміють сукупність операцій, здійснюваних стосовно національної валюти банками, розташованими на території даної країни по валютному обслуговуванню резидентів і нерезидентів у даній країні. У залежності від ступеня лібералізації внутрішнього валютного законодавства національний валютний ринок може існувати у формі офіційного, напівофіційного, «чорного». Кожен національний валютний ринок має свої особливості, що робить його унікальним, не схожим на інші.

Під впливом інтернаціоналізації світової економіки, розвитку міжнародного ринку позичкових капіталів, удосконалювання засобів комунікацій формуються міжнародні (регіональні і світові) валютні ринки, що мають ряд відмінностей від національних валютних ринків. На таких ринках відсутні валютні обмеження, здійснюється величезне число угод на значні обсяги, беруть участь суб'єкти всіх країн світового господарства. Міжнародні розрахунки здійснюються в безготівковій формі.

У залежності від ступеня організованості розрізняють валютні ринки:

  • організовані чи біржові;

  • неорганізовані чи міжбанківські.

На організованих валютних ринках більш 1/2 усіх валютних операцій здійснюється на валютних біржах, що виступають як некомерційні підприємства і головні задачі ставлять мобілізацію тимчасово вільних валютних ресурсів і організацію торгів. Такі ринки склалися в багатьох країнах, що розвиваються. У більшості ПРС (Японія, Франція й ін.) роль валютних бірж полягає у встановленні валютних курсів і фіксації довідкових курсів валют.

Неорганізований валютний ринок включає всі позабіржові валютні операції, що відбуваються в більшому ступені безпосередньо між банками, і тому він називається міжбанківським. У ПРС близько 90% валютних операцій здійснюється на даному валютному ринку.

З погляду здійснення угод валютні ринки бувають:

  • спот (ринок негайного постачання валюти);

  • форвард (терміновий).

Одним з найбільших валютних ринків виступає ринок спот, чи ринок негайного постачання валюти (протягом 2 робочих днів).

Економічні агенти також можуть скористатися послугами термінового (форвардного) валютного ринку. Якщо учаснику валютного ринку буде потрібно купити іноземну валюту через визначений період часу, він може укласти так називаний терміновий контракт на покупку цієї валюти.

До термінових валютних контрактів відносяться форвардні контракти, ф'ючерсні контракти і валютні опціони. Як форвардний, так і ф'ючерсний контракт являють собою угода між двома сторонами про обмін фіксованої кількості валюти на визначену дату в майбутньому по заздалегідь обговореному (терміновому) валютному курсу. Обидва контракти обов'язкові до виконання. Розходження між ними полягає в тому, що форвардний контракт полягає поза біржею, а ф'ючерсний контракт здобувається і продається тільки на валютній біржі з дотриманням визначених правил за допомогою відкритої пропозиції ціни валюти голосом.

Валютний опціон — це контракт, що надає право (але не зобов'язання) одному з учасників угоди чи купити продати визначена кількість іноземної валюти за фіксованою ціною протягом деякого періоду часу. Покупець опціону виплачує премію його продавцю замість на його зобов'язання реалізувати вищевказане право.

Терміновий валютний курс складається з курсу спот на момент висновку угоди і чи премії дисконту, тобто чи надбавки знижки, у залежності від процентних ставок у даний момент. Валюта з більш високою процентною ставкою буде продаватися на форвардному ринку з дисконтом стосовно валюти з більш низькою процентною ставкою. І навпаки, валюта з більш низькою процентною ставкою буде продаватися на форвардному ринку з премією стосовно валюти з більш високою процентною ставкою. У міжнародній практиці поряд з різницею в процентних ставках використовується відсоток по депозитах на міжбанківському лондонському ринку, тобто ставка ЛИБОР.

Терміновий валютний ринок дозволяє як страхувати валютні ризики, так і спекулювати валютою.

Світовий валютний ринок на сучасному етапі свого розвитку придбав деякі особливості:

  • спостерігається ріст інтернаціоналізації валютних ринків країн;

  • операції відбуваються безупинно протягом доби, поперемінно у всіх частинах світла, починаючи на Сході (Токіо, Сянган і ін.), далі переходячи в Європу (Лондон, Париж, Цюріх, Франкфурт-на-Майне, Москва й ін.) і потім – в Америку (Нью-Йорк, Вашингтон);

  • уніфікується техніка валютних операцій, міжнародних розрахунків і кредитів;

  • швидко розвивається терміновий сектор валютного ринку (форвард);

  • росте обсяг валютних операцій з метою страхування від валютних ризиків (хеджировання);

  • широко застосовуються електронні засоби зв'язку.

Сучасні валютні ринки є по-справжньому світовими, що робить їх важливою складовою частиною МЭО.