Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СОЦІОЛОГІЯ КНИГИ І ЧИТАННЯ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

Невипадкові методи відбору

Особливу групу складають методи відбору, які не грунтуються на принципі рівної для всіх одиниць вивчення можливості потрапити у вибірку. У багатьох випадках дослідники не можуть забезпечити відповідність вибіркової і генеральної сукупностей по всіх необхідних ознакам. Частіше за все досягти необхідної показності в сформованій сукупності не вдається через обмеженість ресурсів. Іноді круг респондентів обмежений через етичні або психологічні міркування. В цих випадках умови відбору визначаються дослідниками, виходячи з різних міркувань, у тому числі і суб'єктивних. Що веде значення тут придбавають два чинники — чинник доступності і чинник цілеспрямованості. Існує декілька різновидів такого роду відбору.

«Відбір першого стрічного». Дослідник проводить опит тих, хто зустрівся йому випадково на вулиці або в інших багатолюдних місцях (такий метод використовували, наприклад, при вивченні думки жителів Петербургу про бібліотечне обслуговування). При організації такого відбору велике значення мають місце і час проведення опиту, оскільки від цього залежить, з якими категоріями респондентів зіткнеться дослідник. Важливо враховувати також, що в подібних випадках дослідник майже несвідомо керується

18

відчуттями осооистої симпатії і антипатії, міркуваннями зручності і т.п. Прагнучи подолати такого роду чинники, соціологи, наприклад, проводять опити в перукарнях або автобусах дальнього проходження. Останніми роками, до речі, набули поширення опити в залах очікування вокзалів і аеропортів, оскільки передбачається,, що це дає можливість без додаткових витрат взнати думку людей, що проживають в різних регіонах.

«Відбір собі подібних». В цьому випадку дослідник підбирає для опиту або нагляду респондентів з свого оточення. Не важко зрозуміти, що при такому відборі вибіркова сукупність відрізнятиметься від генеральної по ряду істотних ознак. Проте, такий підхід здається нам правомірним при чіткому визначенні сукупності, що вивчається, коли об'єктом дослідження стає певна соціокуяьтурна група. Прикладом може служити дослідження «Сьогоднішня література очима інте л І ге нті в-шести десятий к і в».

Пресові опити ^ це опити, що проводяться за допомогою теле- і радіоанкет, а також анкет, опублікованих у пресі. Останніми роками широке розповсюдження придбали так звані інтерактивні опити, коли телеглядачів або радіослухачів закликають виказати свою думку, набираючи певні номери телефонів. При такого роду опитах рішення про включення у вибірку ухвалюють самі респонденти, що побажали взяти участь в опиті. Одним з перших результатів соціологічного вивчення читачів газет, проведеного в нашій країні в 1960-е рр., став висновок про те, що не можна судити про читацьку аудиторію газети по листах, що приходять в редакцію. По більшості соціально-демографічних характеристик група. Проте набагато частіше в соціологічних обстеженнях застосовуються різні варіанти багатоступінчатого відбору. На кожному ступені відбору може застосовуватися своя одиниця відбору. Наприклад, в проведеному Інститутом книги дослідженні «Книга в сучасному суспільстві» вибірка була сформована таким чином. Загальне число респондентів (16 тисяч) було розподілено по союзних республіках тодішнього СРСР: РРФСР — 3 тисячі, Україна — 1,5 тисячі, Казахстан, Білорусь, Молдавія, Грузія, Вірменія, Азербайджан, Узбекистан — по 1 тисячі, Киргизія, Таджикистан, Туркменія — по 0,5 тисячі, республіки Прибалтики — 3 тисячі опитаних. Були наперед вибрані міста і населені пункти в кожній республіці, а також підприємства і організації в цих містах. Були наперед визначені соціально-демографічні характеристики опитуваних з урахуванням даних статистики по кожному регіону. На промислових підприємствах опитувалися робочі (80 % всіх опитуваних на підприємствах), інженерно-технічні працівники (15 %) і службовці (5 %). В сільській місцевості колгоспники (50 % всіх опитуваних в сільській місцевості) і робітники радгоспів.

Багатоступінчатий відбір часто припускає виділення на кожному ступені різних одиниць відбору. Як такі одиниці можуть виступати сім'я, клас, населений пункт і т.д. Відібрані у вибірку одиниці піддаються суцільному або вибірковому обстеженню. Звична назва такого методу відбір кубла. Вибірка кубла має істотні організаційні переваги, оскільки легше провести відбір і вивчення декількох колективів, що знаходяться в одному місці, ніж декількох сотень значно видалених один від одного респондентів. Наприклад, при з'ясуванні круга читання студентів зручніше опитувати студентські

19

групи, ніж та ж кількість студентів по окремості. Особливий тип кубел пов'язаний з документацією можна, наприклад, виділити як «кубло» осіб, що виявилися на певних сторінках списку виборців і т.д. Часто подібним «кублом» вибирається типова одиниця. Вже згадуване місто Острогожськ Воронежської області був вибрано як «кубло» дослідження «Книга і читання в житті невеликих міст» тому, що по ряду параметрів (чисельність населення в працездатному віці, частка вчаться і ін.) Острогожськ виявився близьким до середнього невеликого міста.