Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СОЦІАЛЬНІ КОМУНІКАЦІЇ З В.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
113.68 Кб
Скачать

Тема № 4 Соціальна комунікативна діяльність

    1. Форми Соціально-комунікативної діяльності

    2. Види СКД

    3. Спілкування як соціально-комунікативна дія :

3.1.Визначення спілкування

3.2. Цільове призначення спілкування.

3.3 Комунікативний аспект спілкування.

3.4.Інтерактивний аспект спілкування.

А.Взаємодія людей: кооперація й конкуренція, конфлікт.

2. Механізми міжособистісної взаємії.

3.Норма, соціальний контроль, соціальна роль.

3.5.Перцептивний аспект спілкування.

А.Поняття перцепції.

Б.Ідентифікація.

В.Емпатія.

Г.Атракція.

Д.Рефлексія.

Е.Стереотипізація.

Ефект ореолу.

    1. Дискурс як соціокомунікативна діяльність

    2. Гра та псевдо гра.

Комунікативна діяльність є основою діяльності людини,виникнення міжособистісних та міжгрупових стосунків. Розвиток суспільних відносин супроводжуються поглибленням відносин спілкування і розгалуженням зв’язків людини з людиною, народу з народом, товариства з суспільством, тобто розвитком процесів соціальної комунікації.

Соціально-комунікативна діяльність-особливий вид соціальної активності, спрямованої на забезпечення глобальної інформаційно-когнітивної взаємодії у людському суспільстві.

Термін, який використовується в декількох контекстах, що досить сильно один від одного відрізняються. Зазвичай він означає здатність до розумового сприйняття і переробки зовнішньої інформації. У психології це поняття посилається на психічні процеси особистості і особливо на вивчення і розуміння так званих «психічних станів» (тобто переконань, бажань і намірів) у термінах обробки інформації. Особливо часто цей термін вживається в контексті вивчення так званого «контекстного знання» (тобто абстрактизації і конкретизації), а також у тих областях, де розглядаються такі поняття як знання, вміння чи навчання.

Термін «когнітивність» також використовується в більш широкому сенсі, позначаючи сам «акт» пізнання або саме знання. У цьому контексті він може бути інтерпретований у культурно-соціальному сенсі як такий, що позначає появу і «становлення» знання і концепцій, пов'язаних з цим знанням.

Наслідування ― одна з давніх форм передачі змістів, що використовується тваринами та птахами. ; Деякі вчені вважали джерелом наслідування стадний інстинкт. Наслідування може бути свідомимм і несвідомим). Свідоме наслідування (имитация) використовується при шкільному навчанні, оволодінні технологіями та майстерністю. Несвідоме наслідування — гловний методи первинної соціалізації дітей дошкільного віку.

У суспільному житті засобами наслідування здійснюється розповсюдження модних новацій популярних ідей. Разом з тим завдяки наслідуванню від покоління до покоління передаються традиції, звичаї та стереотипи поведінки. Недарма в «Поучении Мерикара», памятнике египетской письменности XXII—XXIII вв. до н. э. сказано: «Подражай отцам своим и предкам своим». Можно сказать, что подражание — один из способов існування живої соціальної памяті.

Эрік. Фромм серед специфічних людських соціально-культурных потреб відмічав прагнення до уподоблення, пошуку объекту поклоніння, ототожнення себе з кимось сильнішим розумнішим, та красивішим . Діти копіюють батьків в дорослому віці на слідують кумірів- артистів спортсменів, артистів, воинам. Цю потребу можно назвати потребою у кумиротворчості (отыскать или сотворить себе кумира).

Наслідування — це обєкт-субєктні відноси6и , де активну роль виконує реципіеєт, а коммунікант — пассивний обект для наслідування.

2. Діалог форма комунікативної взаємодії, що засвоєна людьми в процессі антропогенезу при формуванні мови. Участники діалогу відносяться один до одного як до рівноправних суб’єктів, що володіють певними змістами. Між ними формуються суб'єкт суб’єктні відносини, а їх взаємодія має творчий характер.

Незакінчений діалог перетворюється у комунікативний дискурс,

3. Управління — така комунікативна дія, коли коммунікант розглядає реципієнта як засіб досягнення своєї мети , як обєкт управління в цьому випадку між коммунікантом та реципієнтом встановлюються субєкт-обєктні відносини. Управління відрізняється від діалогу тим, что субєкт має право монологу, а реципієнт не може дискутувати з коммунікантом, він може повідомити про свою реакцію по каналу зворотнього звязку.

Управлінський монолог може бути: у формі наказу (коммунікант має владні повноваження, що визнаються реципієнтом); у формі навіювання(суггестии), коли використовується примусова слова за рахунок багато чисельного повторення того ж самого монологу (реклама, пропаганда, проповідь); у формі переконання, що апелює не несвідомиими мотивами, як при навіюванні, а звертається до розуму за допомогою логічно побудованої аргументації.

Особливо важливою формою управлінської комунікативної дії є зараження, що стихійно виникає у великих массах людей. Для зараження є характерними емоційне напруження та агрессивність. Основним джерелом виникнення зараження можуть бути музичні ритми, релігійний екстаз, спортивный азарт, ораторська майстерність..

Наслідування, діалог, управління можуть взаїмодіяти одне з одним та доповнювати одне одного. Так, діалог може стати методом управління наприклад , сократівський діалог побудований таким чином , щоб змусити опонента визнати правоту Сократа; діалог між вчителем та учнем — звичайна форма педагогічної дії . Будь-який змістовний діалог (бессодержательная болтовня не в счет) здійснюється з метою управлінського впливу . Наслідування — це так званий вироджений діалог , де коммуніант практично ігнорує реципієнта , а реципієент здійснює уявний діалог з коммунікантом.

В якості комуні кантів та реципієнтів можуть виступати 3 субєкти , які відносяться до різних рівнів соціальної структури: Індивідуальна особистість (И), соціальна група (Під соціальною группою розуміється багата кількість людей, для ких є харатерним наявність загальних соціальних ознак і які усвідомлюють свою спільність, виражаючи займенником «Ми », напр, ми —сім’я, ми- студенти), массова сукупність (Массова сукупність велика кількість людей що випадково зібралась вулична твопа, массова читацька аудиторія, суспільство в целом. )(М)1. Вони можуть взаїмодіяти одне з одним , напримерінд особ — інд особ, массова сукупністьмассова сукупність, або між собою , наприклад Індивідуальна особистість соціальна група, соціальна групамассова сукупність, соціальна групасоціальна група.

Види коммунікативної діяльності

Мікрокомунікація

У мікрокоммунікації, індивідуальна особистість виступає в якості активного реципієнта (наслідування) чи активного комуні канта (діаалог, управління); в якості комунікативних партнерів можуть виступати чи інший індивід, чи соціальна група, чи масова сукупність (общество в целом). Зміст мікрокомунікації :на міжособистісному рівні : копіювання зразку — засвоєння форм поведінки, вмінь зовнішніх атрибутів вибраного зразку для поведінки;, дружня та ділова бесіда- обмін ідеями, реченнями між співрозмовниками, команда.- вказівка для для підлеглого: На групповому рівні можливим є: референція (те ж саме наслідування, але не окремій людині, а соціальній групі, з якою індивід бажає себе ідентифікувати, наприклад подражание купцов дворянскому сословию или «новых русских» аристокра­там духа; отметим, что встречается,) керівництво коллективом менеджмент, організація, лідерство в групі; на массовому рівні комунікативні дії здійснюються з метою соціалізації засвоєння людиною загально прийнятих у данному суспільстві норм, вірувань та ідеалів , идеалов, чтобы «быть как все», и авторитаризма, (деспотичне управління масами підвладних людей (абсолютизм, тиранія, самодержавна влада— політичні форми авторитаризму).

Мідікоммуникація

Форми мідікоммунікації включають такі соціально-комунікативні явища: мода — Заснована на наслідуванні форма передачі емоційно привабливих для соціальних групп зразків поведінки та ідей у соціальному просторі : переговори Звичайний засіб вирішення конфліктів та досягнення угод між соціальними групами; группова єрархія формується у великих установах або армійських підрозділах у станово-кастових суспільствах, де контакти між группами чітко регламентовані; адаптація до середовища перетворюється у комунікативну проблему для національних діаспор які живуть серед чужеземців, для іновірців , например, мусульман среди христиан; керівництво здійснюється з боку творчих груп, які генерують світоглядні змісти, що визначають основні напрями духовного та інтелектуального розувитку суспільства

Світоглядні змісти — це знання які пояснюють, різні явища, походження людини та всесвіту, сенс людського життя, ідеали, норми та стимули соціальної діяльності. Соціальні групи , які виробляють ці змісти виявляються в центрі духовного життя суспільства. ЦІ центри смещаются по ходу социально-культурной эволюции.

Для археокультури був характерним міфоцентризм, що зберігала каста жреців що володіли езотеричними знаннями Для палеокультури характерен релігіоцентпризм, який регулював основні напрями розвитку мистецтва, літератури. Західноевропейська некультура с XVII століття развивалась под егідою світського знання у основі якого було покладено філософію –а у XIX столітті поступово перейшла до к наукоцентризму. Вчені-фізики, економісти, політологи визначали духовний клімат у демократичних країнах Заходу Иначе дело было в России.

У духовному житті України та Росії XVIII — з першої половини XIX століття сформувалися 2 центри : один ідеологічний центр — православна церква, а інший центр знаходився у Західній Європі, звідки російське дворянство дізнавалось про ідеї Вольтера та Руссо, лібералізм мадам де Сталь и Бенжамена Констана, то утопічний соціалізм А. Сен-Сімона и Ш. Фурье.

Але з пушкінських часів у духовному житті Россії центром духовного життя стала художня література, а талановиті літератори — письменники, поети, критики стали пророками. Друга половина XIX століття— епоха російського літературо-центризму.

Радянські часи — панування політикоцентризму, зміст якого визначався группою коммуністичних ідеологів На основі ленінського принципу партійності була створеня потужна пропагандистська система.