Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СОЦІОЛОГІЯ КНИГИ І ЧИТАННЯ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

Невипадкові методи відбору

Особливу групу складають методи відбору, які не грунтуються на принципі рівної для всіх одиниць вивчення можливості потрапити у вибірку. У багатьох випадках дослідники не можуть забезпечити відповідність вибіркової і генеральної сукупностей по всіх необхідних ознакам. Частіше за все досягти необхідної показності в сформованій сукупності не вдається через обмеженість ресурсів. Іноді круг респондентів обмежений через етичні або психологічні міркування. В цих випадках умови відбору визначаються дослідниками, виходячи з різних міркувань, у тому числі і суб'єктивних. Що веде значення тут придбавають два чинники — чинник доступності і чинник цілеспрямованості. Існує декілька різновидів такого роду відбору.

«Відбір першого стрічного». Дослідник проводить опит тих, хто зустрівся йому випадково на вулиці або в інших багатолюдних місцях (такий метод використовували, наприклад, при вивченні думки жителів Петербургу про бібліотечне обслуговування). При організації такого відбору велике значення мають місце і час проведення опиту, оскільки від цього залежить, з якими категоріями респондентів зіткнеться дослідник. Важливо враховувати також, що в подібних випадках дослідник майже несвідомо керується

18

сучасному суспільстві» вибірка була сформована таким чином. Загальне число респондентів (16 тисяч) було розподілено по союзним республікам тодішнього СРСР: РРФСР — 3 тисячі, Україна — 1,5 тисячі, Казахстан, Білорусь, Молдавія, Грузія, Вірменія, Азербайджан, Узбекистан — по І тисячі, Киргизія, Таджикистан, Туркменія — по 0,5 тисячі, республіки Прибалтики — 3 тисячі опитаних. Були наперед вибрані міста і населені пункти в кожній республіці, а також підприємства і організації в цих містах. Були наперед визначені соціально-демографічні характеристики опитуваних з урахуванням даних статистики по кожному регіону. На промислових підприємствах оптувалися робочі (80 % всіх опитуваних на підприємствах), інженерно-технічні працівники (15%) і службовці (5%). В сільській місцевості колгоспники (50 % всіх опитуваних в сільській місцевості) і робітники радгоспів.

Багатоступінчатий відбір часто припускає виділення на кожному ступені різних одиниць відбору. Як такі одиниці можуть виступати сім'я, клас, населений пункт і т.д. Відібрані у вибірку одиниці піддаються суцільному або вибірковому обстеженню. Звична назва такого методу відбір кубла. Вибірка кубла має істотні організаційні переваги, оскільки легше провести відбір і вивчення декількох колективів, що знаходяться в одному місці, ніж декількох сотень значно видалених один від одного респондентів. Наприклад, при з'ясуванні круга читання студентів зручніше опитувати студентські групи, ніж та ж кількість студентів по окремості. Особливий тип кубел пов'язаний з документацією можна, наприклад, виділити як «кубло» осіб, що виявилися на певних сторінках списку виборців і т.д. Часто подібним «кублом» вибирається типова одиниця. Вже згадуване місто Острогожськ Воронежської області був вибрано як «кубло» дослідження «Книга і читання в житті невеликих міст» тому, що по ряду параметрів (чисельність населення в працездатному віці, частка вчаться і ін.) Острогожськ виявився близьким до середнього невеликого міста.