Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готові питання.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
330.75 Кб
Скачать

30. Виробнича бригада, їх види та передумови створення.

Виробнича бригада — це первинний трудовий колектив під¬приємства, що об'єднує працівників для спільного і найбільш ефективного виконання виробничого завдання на грунті взаємо¬допомоги, загальної зацікавленості і відповідальності за резуль¬тати праці. Трудовий колектив являє собою об'єднання всіх працівників, які здійснюють спільну трудову діяльність на підприємстві. Під організацією праці трудових колективів слід розуміти організацію праці колективів цехів, дільниць, бригад, спеціальних груп працівників, в основі якої лежать поділ і кооперація праці. Серед колективних форм організації праці провідне місце належить виробничій бригаді, де досягається найбільш тісна кооперація працівників, яка притаманна внутрішньодільничній кооперації.

Виробнича бригада є первинним осередком трудового колективу підприємства і низовою ланкою керування працею. Бригада поєднує робітників для спільного і найефективнішого виконання виробничого завдання на основі товариської взаємодопомоги, загальної зацікавленості і відповідальності за результати роботи.Бригада створюється відповідно до наказу (розпорядження) керівника підприємства або керівника виробничої одиниці чи цеху іншого структурного підрозділу. Комплектування новостворюваної бригади здійснюється на основі принципу добровільності. При включенні до складу бригади нових робітників береться до уваги думка бригади.

Виробничу бригаду очолює бригадир.

На посаду бригадира виробничої бригади призначається передовий кваліфікований робітник, що має авторитет у членів бригади.

Бригади можуть бути спеціалізовані і комплексні.

Спеціалізована бригада поєднує, як правило, робочих однієї професії, зайнятих на однорідних технологічних процесах.

Комплексна бригада включає робочих різних професій, що виконують комплекс технологічно різнорідних, але взаємозалежних робіт, що охоплюють повний цикл виробництва продукції чи її завершеної частини. Для забезпечення взаємозамінності і розширення сумісництва професій робітники комплексних бригад, як правило, поряд з роботою за основним фахом (операціями) повинні опанувати додатково однією чи декількома професіями (операціями).

Спеціалізовані і комплексні, бригади можуть бути змінними, якщо всі робітники цих бригад працюють в одну зміну, чи наскрізними, якщо до них входять робітники всіх змін (у деяких галузях легкої і харчової промисловості до наскрізного відносяться бригади, що поєднують робочих однієї зміни, які виконують весь комплекс взаємозалежних робіт з виготовлення продукції).

Залежно від умов виробництва й організації праці великі комплексні і наскрізні бригади можуть складатися з ланок, що очолюються ланковими. Ланки у наскрізній бригаді створюються з робочих однієї зміни. У комплексній бригаді ланки, як правило, створюються з робітників однієї або декількох професій.

Створення бригади повинно здійснюватися на основі попе¬редньої розробки проектів після глибокого аналізу виробничих умов у поєднанні із заходами, що забезпечуватимуть приведення у відповідність з бригадними формами організації праці системи внутрішньовиробничого планування і обліку, організацію виро¬бництва, організації, нормування і оплату праці, інженерно-тех¬нічне забезпечення. Для кожної бригади уточнюється склад ви¬конуваних нею робіт; формуються планово-облікові одиниці, які забезпечують оплату праці за кінцевим результатом (бригадо-комплекти, вузли, машино-комплекти та ін.), розробляються комплексні норми трудових затрат на планово-облікову одиницю з урахуванням переваг бригадної організації праці; визначається порядок її оплати.

Необхідною умовою формування бригади на стадії розробки вказаних проектів є визначення економічної ефективності від впровадження бригадної форми організації праці та можливого підвищення продуктивності праці.

У проведенні роботи з проектування та створення бригад, забезпечення їх необхідними умовами для високопродуктивної праці беруть участь усі служби підприємства відповідно до своїх функцій.