Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Zagalni_vidomosti_pro_pidpriyemstvo.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
273.92 Кб
Скачать

1 Загальні відомості про підприємство

1.1 Коротка історія

Роком установи Маріупольського металургійного комбінату імені Ільіча вважається 1897 рік, коли в Маріуполі був змонтований і 1 лютого видав першу продукцію трубний цех Никополь-маріупольського гірничо-металургійного суспільства. Одночасно зводилися дві домни, нові мартени, прокатні стани, літейний, механічний і інші допоміжні і ремонтні цехи. На повну потужність завод став працювати в 1899 році.

Розташування заводу в місті Маріуполі було вигідним із-за географічного положення, яке забезпечувало близькість сировинних і паливних ресурсів, наявність морського торгівельного порту, робочої сили селян з найближчих сіл. Завод розширювався і на початок двадцятого століття став найбільшим металургійним підприємством на півдні Росії. Остаточно відновлений після першої світової і цивільної воєн в 1927 році, завод почав розвиватися як багатопрофільне машинобудівне підприємство. Розширювалися потужності виробництв, що діяли. Будувалися нові підрозділи: новотрубний, толстолістової, лісто-обробній цех, цілий ряд інших цехів. 1 липня 1933 року пущений цех холодного плющення. У грудні 1933 року пущений другий маннесмановський (трубопрокатний) цех. У 1941 році підприємство переходить на випуск оборонних видів продукції, у тому числі броні для танка Т-34, виробництво якого було освоєне на заводі перед Великою Вітчизняною війною. Під час війни найбільш коштовне устаткування демонтувало і відправлено на заводи Уралу і Сибіру, а доменні і мартенівські печі виведені з буд. Після звільнення Маріуполя, до кінця 1944 року, на заводі було відновлено 70 % виробничих потужностей, і ільічевци відновили постачання броньовій сталі на фронт. 15 червня 1944 року в буд вступив трубозварювальний цех. До кінця 1944 року відновлено три мартенівські печі, термічний цех, киснева станція, парокотельная, шлакокирпічний цех. В цей час була проведена реконструкція доменних печей №№ 1 і 2, побудована третя, четверта і п'ята доменні печі, мартенівський цех з найбільшими в світі печами, киснево-конверторний цех, обжімной цех-слябінг 1150, цехи з безперервними широкосмуговими станами 1700 гарячіше і холодного плющення, найбільша в Європі аглофабріка (1966 - 1 черга, 1968 - 2-я), комплекс цехів допоміжного виробництва. У 1983 році першу продукцію — штріпс для виробництва труб великого діаметру — дав толстолістової цех 3000, один з найсучасніших в Європі. Дуже хотілося дізнатися про повернення обор.с Уралу зокрема з Синарського Трубного заводу в кінці 1943 початку 1944г.для відновлення заводу ім. Куйбишева в Маріуполі. І долі нач. Ешелону Бобіне І.М. Потужний імпульс розвитку комбінат отримав в останнє десятиліття. За засоби комбінату були побудовані трубоелектросварочний і вапняно-обпалювальний цехи, дві машини безперервного литва заготовок, установка комплексного доведення стали і енергокорпус в конверторному цеху,

проведена модернізація і реконструкція устаткування в більшості базових цехів. Важлива подія в історії комбінату відбулася 2 листопада 2000 року парламент України прийняв Закон «О особливостях приватизації ОАО „ММК імені Ільіча“», згідно з яким колектив отримав право вважати себе власником свого підприємства. У 2007 році була здана в експлуатацію МНЛЗ № 3. У 2010г ММК ім. Ільіча штучно збанкротив і проданий Р. Ахметову.

1.2 Продукція, яка випускається підприємством

Основною продукцією ПАО Маріупольського металургійного комбінат імені Ілліча́ являється плоский прокат і труби з вуглецевих, низьколегованих і легованих сталей різного призначення, у тому числі:

- гарячекатані плити і товсті листи з моно- і біметала, призначені для виготовлення труб магістральних трубопроводів, морських суден, посудин працюючих під тиском, мостових конструкцій, інших металоконструкцій відповідального призначення; - гарячекатані товсті і тонкі листи і смуги, в т.ч. труєні; - холоднокатані, в т.ч. оцинковані (єдине виробництво в Україні) тонкі стрічки, листи і смуги, в т.ч. для холодного штампування, виготовлення профнастила та ін. - труби товстостінні, в т.ч. нафтового сортаменту(обсадні і бурильні); - труби водо- і газопровідні зварні тонкостінні круглого перерізу і конструкційні прямокутного перерізу; - балони для різних стислих газів, в т.ч. автомобільні та ін.

Комбінат також має технічну можливість робити напівфабрикати :

- агломерат, що виготовляється із залізорудної сировини для виробництва чавуну; - литі заготівлі і катані сляби; - інші види напівфабрикатів, які за погодженням можуть реалізовуватися як товарна.

1.3 Цех

Центральна лабораторія створена більше 50 років тому. В ті роки доля ручної праці на підприємствах чорної металургії СРСР складала більше 40 відсотків. Полегшення ручної праці за рахунок автоматизації і механізації виробничих процесів - основне завдання ЦЛАМ. Власне і сьогодні у інженерів центральної лабораторії роботи в достатку, тільки тепер пропоновані ними розробки дозволяють підвищити продуктивність праці і якість продукції, що випускається, відкривають нові перспективи технічного розвитку комбінату. У останнє десятиліття діяльність ЦЛАМ спрямована на швидку і ефективну допомогу виробничим цехам в рішенні їх проблем з позиції сучасних досягнень науки і техніки і, в першу чергу, на зниження собівартості вироблюваної продукції. Основне завдання ЦЛАМ - створення одиничного і часом унікального устаткування - машин, механізмів, установок і пристроїв з автоматичним і напівавтоматичним управлінням, засобів автоматизації і механізації технологічних процесів в основних і допоміжних цехах комбінату. У 2011 році основними завданнями, поставленими керівництвом підприємства перед колективом лабораторії, є: реалізація інвестиційних програм, спрямованих на забезпечення економії матеріальних ресурсів при виробництві основних видів продукції; створення устаткування для випуску нових видів продукції, а також забезпечення надійної роботи діючих агрегатів. У рамках цієї роботи ЦЛАМ, спільно з основними цехами комбінату, успішно здійснюється впровадження установок дозованого введення феросплавів в ківш на мартенівських печах №№ 3, 4, 5; установки зважування залишків стали в ККЦ; установок для прокрутки якорів електромашин в ЦХП і ЛПЦ-1700. За п'ять місяців цього року фахівцями лабораторії було впроваджено 19 заходів із загальною сумою освоєних коштів більш ніж 1,5 мільйона гривень.

1.3.1 Структура цеху

2 Вивчення роботи ІТР

2.1 Дублювання роботи майстра

Старший майстер забов’язаний:

  • Забезпечувати безперебійну роботу на дільниці;

  • Організовувати виконання плану по механічній обробці запчастин, відповідно до об’емів і термінів, вказаних в номенклатурі;

  • Оперативно керувати під порядковим персоналом;

  • Забезпечити виконання аварійних замовлень, не включених в змінно-добові завдання;

  • Здійснювати контроль за виконанням плану по виготовленню запчастин і деталей;

  • Перевіряти якість виконаних робіт;

  • Здійснювати контроль за наявність заділу по заготівлях і незавершеному виробництві;

  • Аналізувати об’єми і якість виконаних ділянками робіт;

  • Підвищувати свої технічні знання, шляхом самостійного вивчення правил, норм, інструкцій, ГОСТів та інших нормативних документів з охорони праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]