Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspekt_Okhorona_pratsi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
134.66 Кб
Скачать
  1. Які права має працівник на пільги та компенсації за важкі та шкідливі умови праці?

В залежності від виду робіт, професії та тривалості виконуваної роботи працівник може мати право на оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочену тривалість робочого часу, додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці у підвищеному розмірі.

Про зміни виробничих умов та розмірів пільг і компенсацій роботодавець повинен повідомити працівника письмово, не пізніше, як за два місяці до змін.

  1. Як фінансується охорона праці?

Фінансування охорони праці в Україні (згідно Закону України «Про охорону праці», ст. 19) здійснюється роботодавцем.

  1. Види відповідальності за порушення законодавства про ОП.

Дисциплінарна, адміністративна, кримінальна і матеріальна.

  1. В чому полягає концепція допустимого ризику?

Вимоги абсолютної безпеки, які приваблюють своєю гуманністю, врешті обертаються трагедією, бо забезпечити нульовий ризик в діючих системах неможливо.

Економічно розвинені країни відкинули концепцію абсолютної безпеки і прийняли концепцію допустимого ризику, суть якої в прагненні до такої малої небезпеки, яка прийнята суспільством на даний час.

  1. Розкрийте зміст поняття „виробниче середовище”.

Це середовище, де людина здійснює свою трудову діяльність. Основні чинники b.c.: фізичне зусилля (переміщення вантажів певної ваги в робочій зоні, зусилля, пов’язані з утриманням вантажів, натисканням на предмет праці або важіль управління механізмом протягом певного часу); нервове напруження (складність розрахунків, особливості вимоги до якості продукції, складність управління механізмом, апаратом, приладдям, небезпека для життя і здоров’я людей під час виконання робіт, особлива точність виконання);

робоча поза (положення тіла людини і його органів відповідно до засобів виробництва);

монотонність роботи (багаторазове повторення одноманітних, короткочасних варіацій, дій, циклів);

температура, вологість, теплове випромінювання в робочій зоні;

забруднення повітря;

виробничий шум;

вібрація, обертання, поштовхи;

освітленість у робочій зоні.

Всі ці чинники впливають на здоров’я і працездатність людини

  1. Розкрийте зміст поняття „умови праці”.

Це сукупність факторів виробничого середовища і трудового процесу, які впливають на здоров’я і працездатність людини в процесі праці. Виділяють три групи чинників, що впливають на формування умов праці: соціально-економічні фактори, техніко-організаційні фактори, природні фактори.

Виділяють такі елементи умов праці: санітарно-гігієнічні, психофізіологічні, естетичні, соціально-психологічні, технічні.

  1. Розкрийте зміст понять „виробнича санітарія”, „гігієна праці”.

Виробнича санітарія - це система організаційних, гігієнічних і санітарно-технічних заходів та засобів запобігання впливу шкідливих виробничих чинників на працівників.

Гігієна праці - галузь практичної та наукової діяльності, що вивчає стан здоров' я працівників, зумовлений умовами праці, і на цій основі обґрунтовує заходи і засоби щодо збереження і зміцнення здоров’я працівників, профілактики несприятливого впливу умов праці.

  1. Охарактеризуйте шкідливі виробничі фактори.

  2. Що відносять до засобів індивідуального захисту? спецодяг;

захист органів дихання (протигази, респіратори);

спеціальне взуття;

засоби захисту рук;

захист голови;

захист очей;

захист обличчя.

  1. Охарактеризуйте засоби колективного захисту працюючих.

  2. Що таке гранично допустима концентрація (ГДК)?

Гранично допустимі концентрації шкідливих речовин у повітрі робочої зони - це такі концентрації, які при роботі кожного дня протягом 8 годин і всього робочого стажу не можуть викликати у працюючих захворювань або відхилень у стані здоров’я. Якщо концентрація перевищує ГДК, можуть виникати професійні захворювання або отруєння.

  1. В чому полягає електробезпека?

Електробезпека - система організаційних і технічних заходів та засобів, що забезпечують захист людей від шкідливої і небезпечної дії електричного струму, електричної дуги, електричного поля і статичної електрики.

  1. Розкрийте поняття "пожежна безпека об’єкта”.

Це стан об’єкта, за якого виключається можливість виникнення і розвитку пожежі та впливу на людей небезпечних факторів, а також забезпечується захист матеріальних цінностей. Основними напрямками забезпечення пожежної безпеки є усунення умов виникнення пожежі та мінімізація її наслідків.

  1. Правила праці та відпочинку при роботі з ЕОМ.

При 8-годинній денній робочій зміні в залежності від характеру праці встановлюються такі внутрішньо змінні режими праці:- для програмістів із застосуванням ЕОМ треба відпочивати 15 хв. кожну годину; Для операторів - 15 хв. кожні 2 години; для операторів комп. набору - 10 хв. кожну годину. Коли виробничі обставини не дозволяють застосовувати регламентовані перерви, тривалість безперервної роботи не повинна перевищувати 4 години. Жінки з часу встановлення вагітності та в період годування дитини грудьми до виконання всіх робіт, пов’язаних з використанням візуальних дисплейних терміналів, не допускаються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]