Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspekt_Okhorona_pratsi.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
134.66 Кб
Скачать
  1. Яка мета аналізу травматизму?

Це розробка заходів запобігання нещасним випадкам, у зв’язку з чим потрібно систематично аналізувати й узагальнювати причини травматизму.

  1. Яким закладом визначається ступінь втрати працездатності?

Медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) у відсотках до професійної працездатності, яку мав потерпілий до ушкодження здоров’я.

Розмір відшкодування встановлюється відповідно до ступеня втрати професійної працездатності і середньомісячного заробітку, який він мав до ушкодження здоров’я.

Власник має повністю відшкодувати втрачений потерпілим заробіток у розмірі, що відповідає встановленому медико-соціальною експертною комісією відсотку втрат професійної працездатності потерпілого.

Розмір одноразової допомоги потерпілому встановлюється Законом України «Про охорону праці». У разі смерті потерпілого одноразова допомога його сім’ї повинна бути надана в розмірі, не меншому п’ятирічного заробітку потерпілого і, крім того, не меншому, однорічного заробітку потерпілого на кожного утриманця.

  1. Висновок яких органів є визначальним при природній смерті або самогубстві на підприємстві?

Органів судово-медичної експертизи, органів слідства.

  1. Які органи здійснюють контроль за своєчасністю та об’єктивністю розслідування?

Органи державного управління. Органи державного нагляду за охороною праці, виконавча дирекція ФССНВ.

  1. Хто здійснює громадський контроль за своєчасністю та об’єктивністю розслідування? Профсоюзні спілки.

  2. Які випадки підлягають спеціальному розслідуванню?

Зі смертельними наслідками, групові (двоє й більше) нещасні випадки, випадки з тяжкими наслідками, випадки зникнення працівника під час виконання трудового процесу.

  1. Який орган встановлює ступінь важкості нещасного випадку?

Лікувальний заклад.

  1. Наказом якого органу створюється комісія зі спеціального розслідування?

Наказом керівника територіального Держгірпромнагляду.

  1. Протягом якого терміну проводиться розслідування н/в?

З робочих днів, а спеціального 10 робочих днів.

  1. Протягом якого часу зберігаються акти про нещасний випадок?

На підприємстві і у Фонді соціального страхування від нещасних випадків - 45 років.

  1. Що таке акт за формою НПВ?

Це акт про нещасний випадок, не пов’язаний з виробництвом.

  1. Які основні принципи страхування від нещасних випадків?

Обов’язковість страхування від нещасних випадків і профзахворювань осіб, які працюють на умовах трудового договору; своєчасне та повне відшкодування шкоди страховиком тощо.

  1. Які основні завдання страхування від нещасних випадків?

Проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів; відшкодування матеріальної шкоди застрахованим та членам їх сімей; реабілітація потерпілих від нещасних випадків або профзахворювань.

  1. Хто такий страхувальник, страховик, застрахований?

Страхувальник — це роботодавці, а в окремих випадках застраховані особи.

Страховик - це ФССНВ.

Застрахований - це фізична особа, на користь якої здійснюється страхування.

  1. Хто визначає клас професійного ризику та страховий тариф?

Управління виконавчої дирекції Фонду на підставі Закону України „Про страхові тарифи” Розмір страхових внесків залежить від встановленого для підприємства класу професійного ризику (передбачено 67 класів).

Працівники одного підприємства можуть бути поділені на групи залежно від умов праці та стану техніки безпеки в структурних підрозділах підприємства.

  1. Що таке страхові виплати?

Це грошові суми, які ФССНВ виплачує застрахованому або особам, які мають на це право, у разі настання страхового випадку.

  1. 3 чого складаються страхові виплати?

Допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності, втрачений заробіток або його відповідна частина; одноразова допомога потерпілому, членам його сім’ї або особам, які перебували на його утриманні; пенсія по інвалідності потерпілого; пенсія у зв’язку з втратою годувальника; витрати на медичну і соціальну допомогу.

  1. Який орган визначає ступінь втрати працездатності?

Медико-соціальна експертна комісія (МСЕК).

  1. Який орган може направити потерпілого від н/в на виробництві на МСЕК? Лікувально-профілактичний заклад; роботодавець; профспілка; робочий орган виконавчої дирекції ФССНВ; суд; прокуратура.

  2. Хто має право на страхові виплати у разі смерті потерпілого?

Непрацездатні особи, які перебували на утриманні померлого; дитина померлого, яка народилася протягом не більше як дев’ятимісячного строку після його смерті.

  1. Хто відноситься до непрацездатних осіб?

Діти, які не досягай 18-ти річного віку; діти з 16 до 18 років, які не працюють, або старші за цей вік, але через вади фізичного або розумового розвитку самі неспроможні заробляти; діти, які є учнями, студентами денної форми навчання-до закінчення навчання, але не більше, як до досягнення ними 23 років; жінки, які досягли 55 років, і чоловіки, які досягли 60 років, якщо вони не працюють; інваліди (члени сім’ї); неповнолітні діти, на утримання яких померлий виплачував або був зобов’язаний виплачувати аліменти; непрацездатні діти, які не перебували на утриманні померлого, але мають на це право.

Також мають право дружина (чоловік) або один з батьків померлого чи інший член сім'ї, якщо він не працює та доглядає дітей, братів, сестер або онуків померлого, які не досягли 8-ми річного віку. Чи відшкодовуються витрати на поховання померлого від н/в або профзахворювання?

Так, згідно з порядком визначеним Кабінетом Міністрів України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]