Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_do_lab_robit_Zemlevporyadkuvannya.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи

1 Ознайомитися із виданим картографічним матеріалом.

2 Визначити на картi землекористувань:

а) рiллю;

б) багаторiчнi насадження;

в) перелоги;

г) сiнокоси з їх рiзновидами;

д) пасовища з їх рiзновидами;

е) лiсовi площi;

є) деревно-чагарниковi насадження;

ж) болота; з) землi, зайнятi пiд водою;

и) землi, зайнятi пiд дорогами, прогонами, будiвлями, дворами, вулицями, площами та iншi землi.

3 Обчислити площі угідь та скласти експлікацію за зразком, наведеним в таблиці 4.1

Аналіз результатів роботи. Висновки

Проаналізувавши одержані значення площ різних видів земельних угідь можна зробити висновок про переважне використання земель окремого сільськогосподарського підприємства та населеного пункту в цілому.

41

Контрольні запитання

1 Якi землi вiдносять до: а) рiллi; б) багаторiчних насаджень; в) перелогiв; г) сiнокосiв; д) пасовищ; е) лiсових площ; є) деревно-чагарникових насаджень ?

2 Якi сiнокоси називають: а) заливними; б) суходiльними; в) заболоченими?

3 На якi групи дiлять сiнокоси за господарським станом?

4 Якi пасовища називають: а) суходiльними; б) заболоченими?

5 На якi групи дiлять пасовища за господарським станом?

6 Якi угiддя вiдносять до несiльськогосподарських?

Таблиця 4.1 – Експлікація земель за видами угідь

Ч ч

Угіддя

Площа, га

1

рілля

30,00

2

багаторічні насадження

0,25

3

перелоги

0,15

4

сінокоси

2,10

5

пасовища

3,15

6

деревно-чагарникові насадження

0,10

7

ліс

13,50

8

водойми

7,01

9

дороги

1,00

Всього

57,26

42

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА 5

Тема: Реєстрація земель. Кількісний облік земель

Мета: Засвоїти методику державної реєстрації землеволодінь, землекористувань та об’єктів нерухомості

Вихідні дані: Топографічна карта масштабу 1:10000 з вказаними межами сільської ради

Теоретичні відомості

Реєстрація землеволодінь і землекористувань – це правова сторона земельного кадастру. Вона забезпечує дотримання принципів недоторканості земельного фонду країни і охорону прав землевласників і землекористувачів на надані їм в установленому порядку землі, має юридичний, правовий характер, який підтверджує законність володіння і користування землею.

Реєстрація землеволодінь і землекористувань проводиться на основі «Положення про реєстрацію землеволодінь та землекористувань», затвердженого наказом Держкомзему України №144 від 23 серпня 2001р.

Державна реєстрація землеволодінь і землекористувань є засобом охорони прав землевласників і землекористувачів від різного роду порушень. Вона забезпечує сталість землеволодіння і землекористування, використання земель відповідно до цілей для яких вони надані.

Відповідно до Земельного кодексу України документами, які визначають право власності на земельну ділянку і постійного користу­вання нею, є Державні акти, які видаються громадянам, підприємствам, організаціям і установам на землі, які надані для будівництва житлових, культурно-побутових, адміністративних, промислових будівель і споруд,

43

комунально-побутового обслуговування населення, сільськогосподар-ського і лісогосподарського використання, транспортних та інших цілей.

Державні акти на землі, які надані для забудови, загального користування і транспортних цілей, видаються виконавчим комітетом сільської, селищної, міської рад. Земельні ділянки, які надані громадянам для городництва, сінокосіння і випасання худоби, оформляються договором на оренду. Землі сільськогосподарських підприємств, організацій, установ і кооперативів, які розміщені в межах населених пунктів і не підлягають забудові або впорядкуванню, закріплюються за ними Державним актом на право користування землею.

Реєстрація землеволодінь і землекористувань державних, кооперативних і громадських підприємств, організацій і установ здійснюється у першому розділі Державної земельно-кадастрової книги населеного пункту в алфавітному порядку. Підставою для реєстрації є рішення відповідного органу про надання земельної ділянки для певних потреб, документ про перенесення в натуру та закріплення на місцевості меж наданої ділянки і видача Державного акта. Новостворені землеволодіння і землекористування повинні бути зареєстровані не пізніше ніж через 15 днів після встановлення меж ділянки на місцевості.

Реєстрація землеволодінь та землекористувань покладається на Центр державного земельного кадастру при Держкомземі України.

Центр ДЗК має доступ до комп’ютерної бази ДЗК, яка складається з центральної та локальної баз даних.

Реєстрація об'єктів нерухомості проводиться одночасно з реєстрацією земельної ділянки її власника або землекористувача.

44

Підставою для реєстрації об'єктів нерухомості на відповідній території землеволодінь і землекористувань є акти відведення земельних ділянок під будівництво нерухомості, будівельний паспорт на забудову земельної ділянки, договір на купівлю-продаж будівель, споруд, документ про оплату вартості будівель, споруд, заповіт власника нерухомості тощо.

Детальна характеристика правовідносин, технічного стану, балансової вартості об'єктів нерухомості дається окремо у відповідному розділі земельно-кадастрової книги відповідного населеного пункту.

Облік земель – це державний захід, метою якого є отримання достовірних даних про кількість, розміщення та господарське використання земель. Облік земель ведеться за всіма видами земельного фонду за фактичним станом угідь. Облік ведуть з такою детальністю, яка обумовлюється завданням або цільовим призначенням.

Згідно зі ст.203 Земельного кодексу України, облік кількості земель відображає відомості, які характеризують кожну земельну ділянку за площею та за складом угідь.

При обліку кількості земель виокремлюються землі:

- в межах населених пунктів;

- за межами населених пунктів;

- за категоріями;

- за формами власності;

- зрошувані;

- осушені;

- надані в тимчасове користування, в тому числі на умовах оренди;

- оподатковані землі;

- землі, які не оподатковуються.

45

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]