Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_do_lab_robit_Zemlevporyadkuvannya.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Аналіз результатів роботи. Висновки

У лабораторній роботі вирішується важливе питання розрахунку розміру втрат сільськогосподарських угідь при їх вилученні для несільськогосподарських потреб. Можна зробити висновок, що найважливішим фактором, що впливає на величину відшкодувань, є якість землі.

57

Контрольні запитання

1 Для яких угідь визначають втрати сільськогосподарського виробництва?

2 За якою формулою визначають розмір втрат сільськогосподарського виробництва?

3 Які показники входять у формулу для визначення втрат сільськогосподарського виробництва?

4 Яким документом регламентується порядок визначення втрат сільськогосподарського виробництва?

5 Як Ви розумієте термін “втрати сільськогосподарського виробництва”?

6 Як визначають нормативи втрат сільськогосподарського виробництва в областях?

7 Як визначають коефіцієнт інтенсивності використання сільськогосподарських угідь?

58

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА 8

Тема: Розробка проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки

Мета: Вивчити порядок складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність чи користування

Вихідні дані: Вихідна земельно-кадастрова інформація про ділянку, що підлягає відведенню

Теоретичні відомості

Землеустрій - сукупність соціально-економічних та екологічних заходів, спрямованих на регулювання земельних відносин та раціональну організацію території адміністративно-територіальних утворень, суб'єктів господарювання, що здійснюються під впливом суспільно-виробничих відносин і розвитку продуктивних сил. Складання проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок є важливою складовою земельних відносин в Україні і є обов’язковим етапом переходу земельної ділянки з однієї категорії в іншу.

Відведення земельної ділянки здійснюється в одну або дві стадії. В одну стадію – коли відведення земельної ділянки не потребує попереднього погодження місця розташування об’єкта, а саме:

  • розміщення об’єкта передбачено затвердженим проектом забудови відповідної території;

  • будівництво об’єктів здійснено, але проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок не розроблявся;

  • передбачається зміна меж земельних ділянок, цільового призначення.

59

При необхідності попереднього погодження місця розташування земельної ділянки відведення здійснюється в дві стадії.

Згідно зі статтею 124 Земельного Кодексу України [2], фізична чи юридична особа, зацікавлена у виготовленні проекту відведення, звертається із відповідною заявою до місцевої ради народних депутатів. До заяви додається наступна інформація: бажані розміри земельної ділянки (площа), обґрунтування цих розмірів, цільове призначення ділянки і при потребі план забудови земельної ділянки. Сесія місцевої ради розглядає це питання і виносить рішення про надання дозволу на збір матеріалів попереднього погодження (якщо ділянка вже визначена) або на вибір та обстеження земельної ділянки. Відділом земельних ресурсів готується акт вибору та обстеження земельної ділянки, який включає в себе висновки п’яти служб: земельного відділу, санепідемстанції, відділу архітектури, екологічної служби і відділу охорони культурної спадщини. Кожна служба дає свої попередні висновки до матеріалів попереднього погодження. Зібрані матеріали попереднього погодження подаються на затвердження черговій сесії місцевої ради народних депутатів. На цій сесії виноситься рішення про затвердження матеріалів попереднього погодження та надання дозволу на виготовлення проекту відведення.

Якщо сесія місцевої ради народних депутатів винесе позитивне рішення, починається другий етап відведення земельної ділянки – виготовлення технічної документації. Зацікавлена особа звертається у проектну організацію, яка одержала дозвіл на виконання землевпорядних робіт, із заявою на виготовлення проекту відведення. До цієї заяви додаються матеріали попереднього погодження і рішення всіх служб. Проектною організацією укладається із замовником договір про виготовлення технічної документації та

60

здійснюється комплекс топографо-геодезичних робіт для зйомки даної земельної ділянки. Виконавець зобов'язується виконати з дотриманням вимог законодавства проектно-вишукувальні роботи з розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, а замовник - прийняти та оплатити виконані роботи. Технічні, економічні та інші вимоги до проекту викладені у завданні на виконання робіт, що є невід'ємною частиною договору. Етапи та строки виконання робіт визначаються погодженим сторонами календарним планом виконання робіт. Отриманий внаслідок виконання цього договору проект є власністю замовника.

Провівши зйомку, проектна організація виготовляє топографічний план, збірний кадастровий план та акт встановлення та узгодження меж (план перенесення земельної ділянки в натуру). Ці матеріали видаються замовнику і він їх знову погоджує із 5 службами: земельним відділом, екологічною службою, санепідемстанцією, відділом охорони

культурної спадщини і архітектурою та узгоджує їх з представником місцевої ради. Кожна з даних служб дає свій висновок щодо погодження проекту відведення і накладення тих чи інших умов щодо використання земельної ділянки.

Сформований технічний звіт проектною організацією подається на державну землевпорядну експертизу. Державна експертиза землевпорядної документації - це діяльність, метою якої є дослідження, перевірка, аналіз та оцінка об'єктів експертизи на предмет їх відповідності вимогам законодавства, встановленим стандартам, нормам і правилам, а також підготовка обґрунтованих висновків для прийняття рішень щодо об'єктів експертизи.

При позитивному висновку землевпорядної експертизи дана технічна документація подається на засідання чергової сесії місцевої ради, де виноситься остаточне рішення про

61

затвердження проекту відведення земельної ділянки.

Після цього виконується реєстрація договору оренди чи державного акта. Нормативні документи по виготовленню проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки:

  • Земельний Кодекс України;

  • Закон України "Про державну землевпорядну експертизу";

  • Закон України "Про землеустрій";

  • Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження порядку виготовлення проектів відведення";

  • Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження типових договорів на виконання землевпорядних та землеоціночних робіт";

  • Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження цін на проведення земельно-кадастрових робіт та послуг";

  • Закон України "Про порядок проведення державної землевпорядної експертизи";

  • Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок";

  • Водний Кодекс України;

  • Лісовий Кодекс України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]