Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_do_lab_robit_Zemlevporyadkuvannya.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Теоретичні відомості

При створенні захисних лісових насаджень дотримуються таких принципів:

  • проект повинен становити закінчену систему насаджень, яка забезпечує повний захист території від суховіїв, водної та вітрової ерозії з першочерговою посадкою смуг насаджень в найбільш небезпечних ділянках з точки зору впливу ерозії;

  • необхідність повної узгодженості системи насаджень з агротехнічними, гідротехнічними, меліоративними та іншими заходами;

  • оптимізації проектних рішень;

  • залучення в господарський обіг земель, непридатних для сільськогосподарського використання шляхом створення на них продуктивних насаджень;

  • досить повне регулювання стоку з допомогою насаджень, особливо вздовж основних водопровідних елементів рельєфу;

  • створення насаджень, які мають високу життєстійкість і максимальну захисну дію.

Лісомеліоративний захист ґрунтів від водної та вітрової ерозії, а також сільськогосподарських культур від

73

несприятливих кліматичних факторів здійснюють шляхом створення єдиної системи лісозахисних насаджень. Ці лісозахисні насадження включають:

  • полезахисні смуги;

  • смуги вздовж зрошувальних та осушувальних каналів;

  • стокорегулюючі смуги;

  • захисні смуги в садах, ягідниках;

  • захисні смуги біля ярів;

  • насадження вздовж рік та водойм;

  • насадження в гірських районах;

  • насадження на пісках;

  • захисні та декоративні насадження в населених пунктах.

Полезахисні лісові смуги ділять за характером розміщення та конструкції. Системи полезахисних лісових смуг включають основні і додаткові смуги. Проектування полезахисних смуг здійснюють з таким розрахунком, щоб вони в достатній мірі забезпечували захист культур та полів від несприятливих кліматичних умов і займали мінімальну площу під ріллею.

В зонах дії пилових бур за відсутності процесів водної ерозії лісосмуги розміщують перпендикулярно до вітрів, які обумовлюють ці бурі. В зонах активної дії водної ерозії лісосмуги розміщують впоперек схилів. При сумісній дії процесів вітрової та водної ерозії лісосмуги проектують з врахуванням послаблення впливу кожного з видів ерозії.

Полезахисні лісові смуги створюють на плоских водорозділах і на пологих схилах залежно від рози вітрів. Основні смуги розміщують впоперек рівнодіючої шкідливих вітрів, поперечні – перпендикулярно до них, а додаткові – паралельно до основних. Додаткові смуги проектують замість основних всередині полів, ширина яких перевищує 800 м.

74

Захисна висота насаджень – основний критерій встановлення віддалі між основними лісосмугами. Оптимальна віддаль між ними – 35 кратна висота дерев.

Віддаль між поперечними смугами не повинна перевищувати 2000 м , а на піщаних грунтах – 1000м.

Полезахисні лісові смуги закладають в основному з 3-4 рядів, але не більше 5 і шириною не більше 15 м.

Стокорегулюючі лісові смуги проектують поперек схилів. Віддаль між смугами – від 200м до 400м. Основні стокорегулюючі смуги слід розміщувати на межах технологічних груп земель.

Прибалкові лісові смуги проектують біля брівок еродованих балок.

Захисні лісові насадження створюють у вигляді суцільних насаджень або системи смуг. Суцільні насадження створюють на найбільш небезпечних в ерозійному відношенні ділянках. Прируслові смуги проектують вздовж русла рік шириною від 9 до 30 м залежно від інтенсивності руслових процесів.

Навколо водойм проектують смуги та суцільні насадження.

Захисні лісові насадження створюють у вигляді суцільних насаджень або системи смуг. Лісові насадження вздовж рік лісосмуги, суцільні насадження вздовж берегів річних долин, спеці­альні насадження вздовж водопровідних елементів рельєфу. Навколо водойм проектують смуги та суцільні насадження. Ширина смуг біля водойм становить 6 - 20 м. Підготовка ґрунтів для створення полезахисних, стокорегулюючих, прибалочних, приярових лісосмуг та інших насаджень на пологих схилах здійснюється за системою чорного пару, а на землях, які піддаються вітровій ерозії - за системою раннього пару. На чистих від бур'янів полях лісостепу допускається закладка у глибоку ріллю.

75

Плановою основою для проектування лісових захисних смуг служать топографічні карти масштабу 1:10000.

До складу робочого проекту лісозахисних смуг входять пояснююча записка з основними техніко-економічними показниками, характеристика ділянок проектування, обгрунтування запроектованих заходів та особливостей розміщення лісозахисних смуг, рішення про вибір порід і технології іх посадки, питання організації робіт, кошторисна документація, план розміщення лісонасаджень з елементами виносу в натуру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]