Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3 Обл к ф нансово.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
158.72 Кб
Скачать

4. Облік інших коштів

Рух і наявність кош­тів, що містяться в акредитивах, чекових книжках, оплачених та­лонах на бензин, мазут, харчування, путівках до будинків відпо­чинку, санаторіїв, турбаз, у повідомленнях на поштові перекази, поштових марках і марках держмита, в облігаціях позик, у блан­ках трудових книжок і вкладишах до них та інших грошових до­кументах, обліковуються на рахунку № 33 «Інші кошти». Цей рахунок активний і поділяється на чотири субрахунки:

331 «Грошові документи в національній валюті»;

332 «Грошові документи в іноземній валюті»;

333 «Грошові документи в дорозі в національній валюті»;

334 «Грошові документи в дорозі в іноземній валюті».

Облік путівок на санаторне лікування та оздоровлення застрахо­ваних осіб здійснюється так само, як інших грошових коштів устано­ви, і регулюється Інструкцією «Про порядок планування, обліку, видачі путівок на санаторно-курортне лікування та оздоровлення застрахованих осіб і членів їх сімей, придбаних за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездат­ності», затвердженою Постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 24.12.2001 № 51.

Схему облікового процесу з придбання та реалізації устано­вою санаторно-курортних путівок, придбаних в інших санаторно-курортних закладах, наведено в табл. 3.12.

Основні бухгалтерські проведення з придбання та реалізації установою санаторно-курортних путівок

Зміст операцій

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

Перераховано коштів іншому санаторно-курортному закладу за придбані путівки

364

321,323

Отримано путівки (вартість без ПДВ)

На суму ПДВ

331

641

364

364

Надійшли кошти на рахунок установи за видані путівки

321,323

675

Видано путівок (вартість без ПДВ)

На суму ПДВ

675

675

331

641

Надійшли до каси установи кошти за реалізовані путівки (вартість без ПДВ)

На суму ПДВ

301

301

331

641

Зараховано на рахунок установи кошти з каси за реа­лізовані путівки

321,323

301

Списано різницю вартості путівок, реалізованих за пільговою вартістю

652,811

331

Перераховано ПДВ до бюджету

641

321,323

5. Облік розрахунків з підзвітними особами

Значна частина готівкових коштів у бюджетних уста­новах видається через підзвітних осіб.

Підзвітні особи це працівники установи, що отримують грошові кошти під звіт на майбутні витрати.

Підзвітні суми в бюджетних установах видаються у вигляді авансу на такі цілі: господарські витрати, службові відрядження й наукові експедиції, на виплату заробітної плати та стипендій уповноваженим особам, якщо через віддаленість обслуговуваної установи платіжна чи розрахунково-платіжна відомість не може бути повернута довіреною особою до каси по закінченні трьох робочих днів.

Готівкові кошти видаються під звіт лише за дозволом керів­ника установи й попереднього звітування за раніше отримані аванси.

Аванс це розрахункова сума коштів на передбачені ви­трати. Аванс може бути виданий готівкою з каси установи, че­ком з рахунків у банківських установах, а також грошовим пере­казом через органи зв'язку, якщо відрядженій особі продовжуєть­ся термін відрядження.

Видача авансу на господарські потреби розраховується на ос­нові даних інформації щодо вартості відповідних матеріальних цінностей. Порядок витрачання коштів на господарські потреби регулюється кошторисними призначеннями бюджетної установи, а також Положенням про ведення касових операцій у націо­нальній валюті в Україні від 19.02.2001 № 72.

Основна маса авансових сум у бюджетних установах видаєть|ся під звіт на службові відрядження.

Службове відрядження це поїздка працівника установи за розпорядженням керівника на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його основної роботи.

Порядок оплати службових відряджень установлено Інструк­цією про службові відрядження в межах України та за кор­дон, затвердженою Наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 № 59 із подальшими змінами.

Витрати на відрядження бюджетної установи мають плановий рхарактер і включаються до видатків за загальним та спеціальним | фондами лише за наявності документів, що підтверджують зв'язок такого відрядження з основною діяльністю установи. Розглянемо основні моменти, що стосуються відряджень.

  1. Видається наказ на відрядження

2. Виписується відряджувальне посвідчення (При і цьому днем вибуття відрядженого вважається день відправлення, а днем прибуття — день прибуття транспортного засобу до постійного місця роботи.

3. Термін відрядження в межах України, який встановлює керівник станови, не може перевищувати ЗО календарних днів, а закор­донного — 60 календарних днів.

4. Установа, що посилає працівника у відрядження в межах /країни, забезпечує його коштами у вигляді авансу на поточні отреби (добові, витрати на наймання житла, проїзд, користуван­ні постільними речами в поїздах, бронювання місць у готелях).

5. За наявності підтверджувальних документів установа відшко­довує витрати відрядженим працівникам на наймання житлового приміщення в розмірі фактичних витрат з урахуванням додаткових побутових послуг, що надаються в готелях (прання, чистка, расування одягу), за користування холодильником, телевізором, че не більш як 80 грн.

6. Вартість харчування, включена в підтверджувальні документи а проживання в готелях, працівникам бюджетних установ не відшкодовується.

7. Працівникові, відрядженому в межах України, відшкодовуєть­ся плата за бронювання місця в готелі в розмірі не більш як 50 % його вартості за добу згідно з поданими підтверджувальними документами.

8. Відрядженому працівникові відшкодовуються також витрати на проїзд до місця відрядження та назад у розмірі вартості проїз­ну повітряним, залізничним, водним і автомобільним транспортом загального користування з урахуванням усіх витрат, пов'яза­них з придбанням проїзних квитків, користуванням постільними ечами в поїздах, страхових платежів на транспорті, суми подат­на додану вартість за придбані проїзні документи.

9. За фактом витрачання коштів на відрядження як у межах України, так і за кордоном підзвітна особа складає авансовий звіт

До авансового звіту обов'язково додаються виправдовувальні документи: посвідчення на відрядження, проїзні документи (транспортні квитки, багажні квитанції, страхові документи), до­кументи про наймання житла, чеки, квитанції.

Авансовий звіт подається протягом трьох днів після повер­нення з відрядження.

Облік розрахунків з підзвітними особами здійснюється на актив­ному рахунку № 362 «Розрахунки з підзвітними особами». За дебе­том зазначеного рахунка фіксуються суми, видані під звіт, а також суми перевитрат, що їх відшкодовує підзвітна особа, за кредитом — витрати суми авансу й повернені залишки підзвітних сум.

Операції з обліку розрахунків з підзвітними особами оформ­люються такими бухгалтерськими проведеннями:

Видача авансу підзвітній особі:

Дебет субрахунки № 362 Кредит субрахунків 301, 302

Списання на видатки установи затвердженої суми витрат згід­но з поданим авансовим звітом:

Дебет субрахунків № 801, 811 Кредит субрахунка № 362 Повернення невикористаного залишку авансу до каси установи:

Дебет субрахунків 301, 302 Кредит субрахунка № 362

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]