Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3 Судження та відношення між ними..docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
160.37 Кб
Скачать

Тема 3: Судження та відношення між ними.

  1. Прості судження та їх види.

Судження є більш складною за поняття формою мислення, у ній стверджується або заперечується існування предмета як такого, наявність або відсутність у предмета певної ознаки або відношення між предметами.

Просте судження називають таке судження у якому жодна логічна частина не є окремим судженням. Або простим називається судження, яке не має самостійних частин.складається з поняття про предмет (суб'єкт - S) і поняття про ознаку предмета (предикат - P). Наприклад: "Київ - столиця України". У цьому судженні суб'єктом є поняття "Київ", а предикатом - "столиця України". Іншими словами, суб'єкт включає у собі отримане раніше знання, а предикат - елемент, який утворює нове знання. Між суб'єктом і предикатом існує тісний взаємозв'язок - наявність предикату може стверджуватися (як у наведеному прикладі) і заперечуватися. Наприклад, "Росія не є суто Європейською країною". Таким чином між S і Р є так звана логічна "зв'язка" двох видів - : S є Р і S не є Р.

Крім цього у судженні є така складова, як квантор - вона уточнює об'єм S і стоїть перед ним. Скажімо у судженні "Всі люди смертні" мається на увазі весь об'єм поняття "люди" (кванторне слово - "всі"), а у судженні "С.Ф.Поважний - ректор КНЕУ" мається на увазі одиничний представник поняття "люди" (можна вжити кванторне слово "цей").

З позицій класичної формальної логіки просте судження за ознакою повноти (кількістю) об'єму поділяються на :

* загальні (кванторне слово - "Всі") - судження, яке має у якості суб'єкта загальне поняття, а предикат якого належить до всього об'єму суб'єкта - "Усі фінансисти є фахівцями з цінних паперів", "Всі справжні викладачі КНЕУ втілюють в життя ідеали істини, добра, краси і справедливості", "Всі правознавці не є адвокатами";

* часткові (кванторне слово - "Деякі") - судження, яке має у якості суб'єкта загальне поняття, а предикат якого належить лише до вказаної частини об'єму суб'єкта - "Деякі студенти є відмінниками", "Лише деякі люди можуть вважатися особистостями";

* одиничні (кванторне слово - "це") - судження, яке має в якості суб'єкта одиничне поняття, а його предикат належить до всього об'єму суб'єкта - "Леонід Данилович Кучма - президент України", "Студент Сидоренко В.М. - відмінник".

У свою чергу за якістю зв'язки судження поділяються на :

* стверджувальні (зв'язка "є") - у ньому говориться, що певна ознака визнається як присутня у предмета;

* заперечувальні (зв'язка "не є") - певна ознака заперечується.

Прості судження за змістом предиката поділяють на атрибутивні, судження про відношення та судження існування

Атрибутивне судження — судження, в якому стверджується чи заперечується наявність певних властивостей у предметів.

Одним із різновидів атрибутивних суджень є судження існування, або екзистенційні. До них належать ті судження, в яких констатується наявність чи відсутність у предметів думки їх найзагальнішої властивості (атрибуту) — буття. Прикладом такого судження може бути наведене нами судження про відсутність життя на Марсі.

До складу атрибутивного судження входять суб'єкт (S) і предикат (Р), які є логічними змінними і можуть бути замінені тими чи іншими предметними постійними, а також зв'язка, яка виконує роль логічної постійної і виражається словами «є», «не є», «суть», «не суть», «належить», «не належить» тощо. Формула атрибутивних суджень «S є (не є) Р».

Судження про відношення — судження, в якому відображено зв'язки між предметами та відношення (за розміром, положенням у просторі, послідовністю в часі тощо).

Наприклад: «Тетяна — сестра Юлії»; «ріка Синюха більша за річку Вись»; «Кіровоград знаходиться південніше від Києва».

Судженням існування називається вид простих суджень, у яких предикат виражає наявність (буття) предмета. Наприклад: «Є люди, які можуть прогнозувати майбутнє», «Не існує життя на Місяці» тощо. У першому судженні стверджується існування людей, здатних до прогнозування. У другому судженні заперечується наявність живого на такому космічному об'єкті, як Місяць.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]