Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова віки.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
342.02 Кб
Скачать

5. Автоматизація обліку праці та заробітної плати.

Застосування комп’ютерних технологій в бухгалтерському обліку значно підвищує продуктивність праці бухгалтерів і суттєво покращує його організацію на підприємстві, де у веденні бухгалтерського обліку часто панує безлад. Така можливість зумовлена тим, що комп’ютерний спосіб обробки облікової інформації вимагає формального та чіткого опису облікових процедур у вигляді алгоритмів, що впорядковує порядок виконання обов’язків працівниками обліку. Найпоширенішою серед автоматизованих програм для бухгалтерії підприємств сьогодні є «1С:Підприємство».

Система "1С: Підприємство 7.7 Зарплата + Кадри" призначена для розрахунку заробітної плати і кадрового обліку, може використовуватися як на госпрозрахункових підприємствах України, так і в організаціях з бюджетним фінансуванням. Вона дозволяє не тільки автоматизувати розрахунок заробітної плати, але і організувати облік співробітників, реєструвати службові переміщення, отримувати статистичні довідки по кадровому складу. Універсальність системи дозволяє реалізувати будь-який підхід до рішення цих задач і отримувати будь-які звітні документи.

Програма містить цілий набір довідників і класифікаторів, що містять початкові дані і призначених для роботи з такими поняттями, як посади, категорії працівників, єдина тарифна сітка. Довідник підрозділів дозволяє відобразити багаторівневу, довільної складності структуру підприємства. Можна вести штатний розклад підприємства, який дозволить оперативно враховувати коефіцієнт заповнення штату і швидко формувати список вакансій на підприємстві.

Вибравши потрібний Вам план рахунків, можна задати системі необхідність розраховувати заробітну плату з урахуванням особливостей госпрозрахункових або бюджетних організацій.

Проте сьогодні дедалі більшої популярності набуває нова версія цієї програми "1С: Підприємство 8.0" завдяки своїм новим додатковим можливостям.

Програма "1С: Зарплата і Управління Персоналом 8.0" призначена для комплексної автоматизації розрахунку заробітної плати і реалізації кадрової політики підприємств. Це прикладне рішення нового покоління, в якому враховані як вимоги законодавства, так і реальна практика роботи підприємств, а також перспективні світові тенденції розвитку підходів до мотивації і управління персоналом. Прикладне рішення може успішно застосовуватися в службах управління персоналом і бухгалтеріях підприємств, а також в інших підрозділах, зацікавлених в ефективній організації роботи співробітників.

З допомогою даної програми автоматизуються наступні напрямки управлінської і облікової діяльності:

- планування потреб в персоналі;

- вирішення завдань забезпечення бізнесу кадрами - підбір, анкетування і оцінка;

- управління компетенціями, навчанням, атестаціями працівників;

- управління фінансовою мотивацією персоналу;

- ефективне планування зайнятості персоналу;

- облік кадрів і аналіз кадрового складу;

- нарахування і виплата зарплати;

- розрахунок регламентованих законодавством податків і внесків у фонд оплати праці.

В програмі паралельно ведуться два види обліку: управлінський і регламентований (бухгалтерський). Управлінський облік ведеться по підприємству в цілому, а регламентований (бухгалтерський) - окремо для кожної організації (підрозділу).

Що стосується пакету "Парус-Підприємство", то відома в Україні компанія "Парус" ще у 1991 р. запропонувала користувачам автоматизоване робоче місце "Парус-Заробітна плата", що розв'язує чимало бухгалтерських проблем у цьому напрямі обліку. Відтоді цей програмний продукт доведено практично до досконалості. У програмі реалізовано багато нюансів розрахунків зарплати, що дозволяє використовувати її майже на будь-якому підприємстві з індивідуальною зарплатною специфікою. Звичайно, на ринку програмного забезпечення є достатня кількість систем, що автоматизують облік зарплати, а тому "Парус-Заробітна плата" в цьому плані значно поступається модулю "1С: Зарплата і кадри" і не знайшов широкого розповсюдження на території України

Програмне забезпечення обліку праці та її оплати пропонують на ринку програмних продуктів багато фірм-розробників.

Модуль «Зарплата» програмного комплексу «Галактика» забезпечує: формування й ведення нормативної та довідкової інформації, ведення табеля обліку робочого часу, розрахункові функції системи, формування вихідної документації по розрахунку заробітної плати, перехід до нового розрахункового періоду, функції для профілактики бази даних.

Програма «X-DOOR» (фірми «SoftTAXI») базується на модульному принципі побудови автоматизації підприємства. Модуль «Зарплата» може використовуватися самостійно для отримання друкованих звітів про нараховану заробітну плату та утримання податків, а також у комплексі з «Відділ кадрів» (для введення інформації про працівників) і «Бухгалтерський облік» (для автоматизованого проведення бухгалтерських проводок по зарплаті та утриманих податках та відрахуваннях).

У разі законодавчих змін ставок податків та інших параметрів, що використовуються у процесі розрахунку зарплати, в модулі «Заплата» передбачено гнучку систему налагодження, яка дає можливість їх самостійно змінити.

Інформація про оплату праці працівників у системі зберігається за весь час роботи підприємства.

Висновки і рекомендації

Питання оплати праці є достатньою мірою дослідженим і лишається актуальним і сьогодні, адже досі точиться безліч дискусій щодо вдосконалення організації оплати праці на підприємстві. Здійснення будь-якого господарського процесу обов'язково пов'язане із застосуванням праці та її оплатою. Облік цього процесу має забезпечити контроль за використанням праці, рівнем її оплати, здійсненням розрахунків з робітниками і службовцями.

Дана курсова робота розглядає коло питань, пов’язаних з організацією ведення обліку праці та заробітної плати. У результаті певної роботи можна зробити певні висновки.

Відповідно до Закону України «Про оплату праці», заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу. Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконаної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства.

Заробітну плату поділяють на основну та додаткову, які разом із компенсаційними і заохочувальними виплатами становлять Фонд оплати праці.

У сучасних умовах на підприємствах застосовуються різні форми і системи оплати праці, але найбільше поширення отримали дві форми оплати праці: відрядна і погодинна.

Синтетичний облік розрахунків з оплати праці ведеться на пасивному рахунку 66 «Розрахунки за виплатами працівникам» у розрізі таких субрахунків: 661 «Розрахунки за заробітною платою» 662 «Розрахунки з депонентами», та 663 «Розрахунки за іншими виплатами».

За кредитом рахунку 66 «Розрахунки за виплатами працівникам» відображаються нарахована працівникам підприємства основна та додаткова заробітна плата, премії, допомога по тимчасовій непрацездатності, інші належні до нарахування працівникам виплати, за дебетом – виплата основної та додаткової заробітної плати, премій, допомоги по тимчасовій непрацездатності тощо; вартість одержаних матеріалів, продукції та товарів у рахунок заробітної плати (погашення заборгованості перед працівниками за іншими виплатами); утримання податку з доходів фізичних осіб, збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, платежів за виконавчими документами та інші утримання з виплат працівникам.

Для автоматизації обліку праці та заробітної плати найбільш широкого розповсюдження набула програма «1С: Підприємство», в якій особливості ведення обліку задаються в конфігурації системи.

Необхіді удосконалення в уточненні понятійного апарату, що неоднозначно трактується різними законодавчо-нормативними актами, питань узгодження методики бухгалтерського обліку розрахунків з оплати праці відповідно до МСФЗ, процедур аналітичного обліку витрат на оплату праці, оптимізації їх структури та управління ними.

Перехід до ринкових відносин, конкуренція змушують підприємства позбутися зайвих працюючих, або скоротити витрати на оплату праці. В умовах економічної кризи заробітна плата повинна використовуватися як найважливіший засіб для стимулювання до зростання продуктивності праці, прискорення науково-технічного прогресу, поліпшення якості продукції, підвищення ефективності виробництва. Але в Україні відсутня ефективна державна політика зайнятості, зарплат і трудових доходів.

Для забезпечення розширеного відтворення і створення засобів для подальшого зростання заробітної плати важливе значення має зростання продуктивності праці у порівнянні із ростом середньої заробітної плати.

Удосконалення повинно відбуватися в результаті оцінки величини робочої сили, в основі якої лежить вартість життєвих благ і послуг, необхідних для нормального життя працівника і членів його сім’ї. На сьогодні, щоб досягти цієї умови, потрібно збільшити середню заробітну плату в декілька разів. Підвищення заробітної плати повинно природно ґрунтуватись на підвищенні продуктивності праці. Джерелами фінансування зарплати можуть бути - ліквідація непотрібних ланок держустанов, скорочення штатів апаратних працівників.

Удосконалення оплати праці передбачає необхідність більш правильного обліку в ній кількісних і якісних затрат праці і покращення використання заробітної плати з метою стимулювання розвитку продуктивності праці, підвищення ефективності виробництва в цілому.

Необхідно змінити систему оподаткування зарплати шляхом зниження податкових ставок, стимулюючи тим самим вихід з тіньової економіки значної кількості підприємств, що збільшить надходження коштів у бюджет.

В сфері матеріальної мотивації персоналу, враховуючи, що на підприємствах України склалися багаторічні традиції і певний досвід матеріального стимулювання персоналу, який не можна повністю ігнорувати, особливо на перехідному етапі до ринкових відносин, найбільш прийнятним є поєднання і доповнення вітчизняного і зарубіжного досвіду.

Реалізація цих, а в подальшому й інших заходів з удосконалення системи оплати праці в Україні дозволило б наблизити величину частки зарплати у витратах на виробництво до рівня економічно розвинутих країн, а оплату робочої сили - до загальносвітових стандартів. Це зіграло б важливу роль у підвищенні рейтингу нашої країни.

Від стану й ефективності використання трудових ресурсів залежить результативність діяльності господарюючих суб’єктів та добробут держави в цілому.

Список використаної літератури:

1.Кодекс законів про працю від 10.12.71 р., зі змінами та доповненнями.

2.Закон України " Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні " від 16.07.99 р. № 996-ХІУ // Відомості Верховної Ради – 1999 - № 40, ст. 365.

3. Закон України " Про відпустки" від 15.11.96р. № 504/96 – ВР // Відомості Верховної Ради – 1997. - № 2

4. Закон України „Про податок з доходів фізичних осіб” від 22.05.03 р. №889- ІV.

5.Закон України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.03 р. №1058- ІV.

6.Закон України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням”. Від 18.01.01 р. № 2240-ІІІ.

7.Закон України „Про внесення змін до Закону України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням” від 08.07.2010 № 2464-VI

8. Закон України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” від 02.03.2000 р. №1533-ІІІ.

9. Наказ Міністерства статистики України „Про затвердження типових форм первинного обліку по розрахунках з робітниками та службовцями по заробітній платі” від 22.05.96 №144.

10.Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 26 „Виплати працівникам”, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 28.10.03 р. №601.

11. Закон України «Про встановлення розміру мінімальної заробітної плати» 20.10.2009р.

12.Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 „Витрати”, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.12.99 р. №318.

13. Бухгалтерський фінансовий облік. Підручник / За ред. Ф.Ф. Бутинця. – 3-є вид., перероб. і доп. – Житомир: ЖІТІ, 2009.- 672 с.

14. «Бухгалтерський облік і аудит»№3, 2010р.

15.«Все про бухгалтерський облік» №5, 2010р.

16. «Фінансовий облік».Підручник. 2-ге видання.Лишиленко О.В , 2009р. 17.«Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах України».Підручник – 7-ме видання.Ткаченко Н.М. 2008р.

18.Бухгалтерський фінансовий облік: Підручник для студентів спеціальності “Облік і аудит” вищих навчальних закладів. / За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. – 7-ме вид., доп. і перероб. – Житомир: ПП “Рута”, 2006. – 832 с.

19. Грабова Н.М., Кривоносов Ю.Г., Облік основних господарських операцій в бухгалтерських проводках: Навчальний посібних: 4-тє вид., допов. – К.: А.С.К.,2006. – 416 с.

20.Терещенко Л.О., Матієнко-Зубенко І.І. Навч.посібник – К.: КНЕУ, 2004 – 187с. «Інформаційні системи і технології в обліку» .

21. Коблянська О.І. Фінансовий облік : навч.посібник. – К.: Знання 2007. – 471с.

22.Малярчук І. І. Особливості формування облікової політики поліграфічних підприємств і видавництв

23.Мельник Т.Г. Облік, аналіз та аудит праці і її оплати

24.Скотнікова Л.П., Миланич Г.А. Бухгалтерський облік і фінансова звітність на підприємстві.:Навч.посіб. – Х.:ВД «ІНЖЕК», 2006

25.Холод З.М. Особливості трансформації бухгалтерського обліку в Україні відповідно до міжнародних стандартів // Наукові записки. Вип. 4. – Львів: УАД. – 2001. – С. 52-54.

26.Чебанова Н.В., Василенко Ю.А. Бухгалтерський фінансовий облік – київ «Академія» .Кундря-Висоцька О.П. Організація обліку : Навч.посіб. – К.:Алерта, 2007

27. Шульга Н.В. «Сутність оплати праці, її форми і системи», 2002р.

28.Домбровський В.А. «Організація і методика обліку та аналізу праці та її оплати на базі сучасних інформаційних технологій», 2008р.