Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichne_zanyattya.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
310.27 Кб
Скачать

Практичне заняття 18.

Тема заняття: Облік доходів банку

Мета заняття: на основі конкретних задач навчити студентів складати бухгалтерські проведення по відповідних рахунках доходів банку і закріпити теоретичні знання студентів.

Обладнання заняття:

  1. Умова практичного заняття

  2. План рахунків бухгалтерського обліку

  3. Калькулятори Хід виконання та зміст практичної роботи Завдання 1

В останній день місяця листопада банк “Прут” здійснив такі операції:

- нарахував методом факт/факт проценти по кредиту, виданому заводу “Калібр” на придбання сировини в сумі 200 тис. грн.. під 24% річних.

- нарахував методом 30/360проценти по кредит, виданому фізичній особі на придбання побутової техніки в сумі 50 тис. грн. під 18% річних.

- зарахував в доходи отриману комісію в розмірі 0,1% за підкріплення готівкою в сумі 2 млн. грн. операційної каси банку “Садгірський”.

- нарахував і отримав від юридичних осіб комісію в сумі 10240 грн. за розрахунково-касове їх обслуговування. Комісія сплачена з поточних рахунків.

- нарахував дивіденди в сумі 20 тис .грн. по його складенням в акції заводу “Іскра”, що знаходяться в портфелі банку на продаж.

- від ліквідаційної комісії заводу “Дельта” отримав списані в 2008 році за рахунок резервів прострочені проценти в сумі 205 тис. грн. за надані заводу кредити. Ліквідаційна комісія обслуговується в банку “Аваль”.

- від ліквідаційної комісії заводу “Дельта” отримав 1 млн. грн. в погашення списаних в 2008 р. за рахунок резервів безнадійних кредитів. Ліквідаційна комісія обслуговується в банку “Аваль”.

- нарахував проценти в розмірі 18% річних по облігаціям заводу “Калібр”, що обліковуються в портфелі до погашення. Метод нарахування 30/360. Сума облігацій – 2 млн. грн. По вказаним облігаціям зарахував в доходи суму дисконту за листопад. Розмір дисконту 1,2% річних.

Здійсніть бухгалтерські проведення по рахункам обліку з нарахування і отримання доходів.

Завдання 2

Банк “Чернівці” надав кредит фізичній особі в сумі 80 тис. грн. на господарські потреби при умові сплати позичальником процентів за користування кредитом авансом.

Процентна ставка 15% річних. Термін кредитування – 6 місяців. Проценти нараховуються методом 30/360. Кредит надано 01.07.2010 р. і повернуто 31.12.2010 р.

Позичальник 01.07.2010 р. суму нарахованих авансом процентів вніс в банк готівкою.

Складіть бухгалтерські проведення з нарахування і отримання доходів по цій кредитній операції.

Завдання 3

Банк “Прут” 01.07.2010 р. надав короткостроковий кредит банку “Верховина” в розмірі 3 млн. грн.. під 18% річних терміном на 6 місяців.

Проценти нараховуються методом факт/факт.

Нарахування і сплата процентів здійснювалась щомісячно в останній робочий день місяця.

Складіть бухгалтерські проведення по рахункам обліку з нарахування і отримання банком “Прут” доходів від цієї кредитної операції.

Практичне заняття 19.

Тема заняття: Облік витрат банку

Мета заняття: закріпити теоретичні знання студентів з обліку витрат банку і на основі конкретних прикладів навчити їх складати бухгалтерські проведення по рахунках витрат банку, визначення і розподілу прибутку банку.

Обладнання заняття:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]