Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Індевідуальное завдання.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
40.19 Кб
Скачать

5.Які? Канал комунікації

Канал комунікації - спосіб, яким передається повідомлення (віч-на -особі, письмово, або яким-небудь іншим способом). Існує простеправило: переконливість знижується при підвищенні важливості проблеми і ступенязнайомства з нею. У незначних питаннях, таких, наприклад, як вибіраспірину, влада засобів масової комунікації демонструється легко. Утих же випадках, коли обговорюються більш актуальні і важливі питання, такіяк расові установки в містах з гострими расовими проблемами, переконатилюдей набагато складніше. Чим образніше подача інформації, тим, тимпереконливіше пропоновані повідомлення. Повідомлення, легкі для розуміння,найбільш переконливі в формі відеозапису. Друковані повідомлення забезпечують найкращу включеність і запам'ятовування і є більш переконливими дляважких для розуміння повідомлень. Переконливість визначається відповідністюскладності повідомлення та обраної різновиди засобів комунікації.

переконливості Дослідження показують, що найбільший вплив на людейнадає не опосередкована інформація, а особистий контакт з людьми. Алезасоби масової інформації та особисті погляди взаємозалежні, тому щоформуються під впливом ЗМІ. Вплив ЗМІ відбувається вдвоступінчатому комунікаційному потоці: від ЗМІ - до людини, від людини

- Масі.

5.1 Кодування і вибір каналу

Перш ніж передати ідею, відправник має за допомогою символівзакодувати її, використавши для цього слова, інтонацію і жести (моватіла). Таке кодування перетворює ідею в повідомлення.

Відправник має також вибрати канал, сумісний з типом символів,використаних для кодування. До деяких загальновідомих каналів відносятьсяпередача мови і письмових матеріалів, а також електронні засоби зв'язку,включаючи комп'ютерні мережі, електронну пошту, відеострічку івідеоконференції. Якщо канал непридатний для фізичного втіленнясимволів, передача неможлива. Якщо канал не дуже відповідає ідеї,зародилася на першому етапі, обмін інформацією буде менш ефективний.

Наприклад, керівник хоче попередити підлеглого про недозволеностіостаннім допущених серйозних порушень заходів безпеки, і робить це підчас легкої розмови за чашкою кави або надіславши йому записку з нагоди. Однакпо цих каналах, ймовірно, не вдасться передати ідею серйозності порушеньтак само ефективно, як офіційним листом або на нараді. Подібнимчином, напрям підпорядкованої записки про винятковість її досягненняне передасть ідею про те, наскільки важливий зроблений нею внесок у роботу, і небуде в тій же мірі ефективним, як пряма розмова з подальшимофіційним листом з висловленням подяки, а також з премією.

Вибір кошти повідомлення не повинен обмежуватися єдиним каналом.

Часто бажано використовувати два або більше число засобів комунікацій упоєднанні. Процес ускладнюється, оскільки відправнику доводитьсявстановлювати послідовність використання цих коштів і визначатичасові інтервали в послідовності передачі інформації. Тим не менше,дослідження показують, що одночасне використання засобів обмінуусною і письмовою інформацією звичайно ефективніше, ніж, скажімо, тількиобмін письмовою інформацією. Обговорюючи результати цього дослідження,професор Терренс Мітчел вказує: "Головний висновок цієї роботи в тому, щоусне плюс письмове повідомлення швидше за все роблять цей обмін інформацієюбільш ефективним в більшій частині випадків ". Орієнтація на обидва канализмушує ретельніше готуватися і письмово реєструвати параметриситуації. Однак жодним чином кожен інформаційний обмін не повинен бутиписьмова. Другий етап стане більш зрозумілим, якщо уявити його собіяк операцію упаковки. Багато хто дійсно гарні продукти не знаходятьзбуту, поки не набудуть такої упаковки, яку споживач вважатиме зрозумілоюі привабливою одночасно. Подібним чином, багато людей з прекраснимиідеями не в змозі упакувати їх за допомогою символів і вкласти в канали,значущі й привабливі для одержувача. Коли таке відбувається, ідея,будь вона навіть прегарної, часто не знаходить "збуту".