Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 3.1.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
10.02 Mб
Скачать

3.9. Холодильні агрегати

Окремі елементи холодильної машини для зручності монтажу й експлуатації доцільно з’єднувати конструктивно разом на загальній рамі чи плиті в холодильні агрегати.

Холодильні агрегати широко поширені в промисловості, особливо в установках невеликої і середньої продуктивності. Вони відрізняються невеликою вагою, компактністю, зручні для транспор­тування, монтажу й експлуатації.

Агрегатування холодильних машин здійснюють на заводах-виготовлювачах. При цьому найбільш складні складальні й нала­годжувальні роботи по підготовці машини до пуску (складання компресора з електродвигуном, герметизація й осушування системи, встановлення приладів автоматики та ін.) виконуються з підвищеною старанністю в спеціально обладнаних складальних цехах.

Основні типи холодильних агрегатів

У практиці застосовують компресорні, компресор-конденса­торні, апаратні й комплексні холодильні агрегати.

Компресорні агрегати складаються з компресора, електродви­гуна з електропусковою апаратурою і реле тиску, змонтованих на загальній рамі. Компресор з’єднаний з електродвигуном еластичною муфтою чи клинопасовою передачею.

Компресор-конденсаторні агрегати складаються із компресора з електродвигуном, конденсатора (з повітряним чи водяним охолоджен­ням), допоміжних апаратів і приладів автоматики. Від типу конденса­тора багато в чому залежать конструкція і компонування агрегату.

Апаратні агрегати складаються з теплообмінних апаратів, арматури й автоматики. Вони служать для комплектації компре­сорних і компресор-конденсаторних агрегатів.

Комплексні агрегати об’єднують всі елементи машини: компресор, конденсатор, випарник, а також весь комплекс автома­тичних регулювальних приладів і електроприводи.

Крім того, холодильні агрегати поділяють за типом компресора:

відкриті, до складу яких входить компресор із зовнішнім приводом і сальниковим ущільненням вала;

герметичні, у яких компресор і електродвигун вбудовані в загальний герметичний кожух.

За типом конденсатора розрізняють агрегати з конденсатором повітряного і водяного охолодження.

Холодильні машини часто компонують з окремих агрегатів (наприклад, компресорно-конденсаторний АК, і випарно-регулю­вальний АВР).

Компресорні агрегати, призначені для роботи в системах одно- і двоступеневих холодильних установок, випускають холодопродук­тивністю 0,4–105 кВт і компонують герметичними, безсальниковим чи відкритими (сальниковими) поршневими, ротаційними чи гвинто­вими компресорами.

Холодопродуктивність агрегатів зазначена при інших умовах, ніж холодопродуктивність компресора. У компресорів задані темпе­ратури кипіння, конденсації, усмоктування, а також розрахункова температура переохолодження. У агрегатів приведені в номінальному режимі температури кипіння, навколишнього повітря або охолоджу­вальної води, усмоктування, а також дійсна температура переохо­лодження.

Номінальна холодопродуктивність зазначена при таких темпе­ратурах холодоагенту і навколишнього повітря (табл. 3.13).

Таблиця 3.13

Позначення агрегату

Температура, С

кипіння

всмоктування

навколишнього повітря

С

-15

20

20

Н

-35

20

20

П(В)

5

20

30

Виробництво герметичних агрегатів і підвищення частоти обер­тання вала компресора дозволило досягти подальшого зменшення маси і розмірів агрегату.

Герметичні холодильні агрегати малої холодопродуктивності за діючими стандартами виготовляють типу В – з повітряним конденсатором у трьох виконаннях залежно від діапазону температур кипіння (табл. 3.14).

Таблиця 3. 14

Позначення агрегату

Виконання агрегату

Діапазон температур кипіння, С

С

Середньотемпературне

Від –25 до–10

Н

Низькотемпературне

Від –40 до –25

П(В)

Високотемпературне

Від –10 до +10

Агрегати з повітряним конденсатором простіші в монтажі, дешевші в експлуатації, для них не потрібна охолоджувальна вода, що стає усе більш дефіцитною, але вони працюють при більш високих тисках конденсації, металоємність їх вища, витрата енергії більша, шум (у звичайному варіанті – із примусовим рухом повітря) – сильніший. Проте переваги повітряного охолодження безумовно переважають.

Номінальна холодопродуктивність агрегатів є основним пара­метром призначення.

Комерційні моноблоки, виготовлені фірмою "Zanotti", – це холодильні агрегати з повітряними конденсаторами, що представля­ють єдиний блок. Розрізняють такі серії моноблоків:

SВ – моноблок для стельового монтажу складається з компре­сорно-конденсаторного агрегату повітроохолоджувача і дистанційної панелі керування;

АS – моноблок для настінного монтажу "через стіну" складається з компресорно-конденсаторного агрегату повітроохолоджувача й електронної панелі керування на лицьовій панелі агрегату;

SР – складається з 2-х роздільних блоків: компресорно-конден­саторного агрегату, що монтується на стіні чи на підлозі і повітроохолоджувача, що монтується на стелі, а також з електронною панеллю керування;

АZ – нова серія, сконструйована для виконання зростаючих вимог ринку, складається з єдиного блоку, що включає в себе компре­сорно-конденсаторний агрегат, повітроохолоджувач і електронну панель керування SZ, яка складається із двох окремих частин.

Рис. 3.26. SВ від 480 до 5200 Вт

Переваги серії SВ – компактність і невеликий простір у холодильній камері. Агрегат розташований зовні камери, що дозволяє цілком використовувати внутрішній обсяг. Холодопродуктивність – від 480 до 5200 Вт.

Все устаткування типу SВ постачається "горизонтальним" для монтажу на стелі, хоча модель SВ 120 може бути поставлена й у "вертикальному" варіанті для монтажу "через стіну". Кожух виготовлений з оцинкованої пластифікованої сталі зі спеціальним покриттям і алюмінію, з панелями, що легко знімаються, для легкого доступу всередину агрегату. Серія SВ складається з 5 моделей: SВ 120 О - SВ 120V - SВ 125 - SВ 225 - SВ 135.

Рис. 3.27 АS від 580 до 17800 Вт

Агрегати серії АS для невеликих і середніх холодильних камер монтуються "через стіну": повітроохолоджувач розташований у холодильній камері, компресорно-конденсаторний агрегат – зовні. Холодопродуктивність моделей АS – від 580 до 17800 Вт.

Кожух виготовляється з оцинкованої пластифікованої сталі зі спеціальним покриттям алюмінію, з панелями, що легко знімаються, для легкого доступу до механічних частин агрегату. Серія АS складається із 7 моделей: АS 121 - АS 123 - АS 221.

Рис. 3.28. SP від 590 до 5500 Вт

Агрегати серії SP, холодопродуктивність яких від 590 до 5.500 Вт, застосовуються у невеликих та середніх холодильних камерах, складаються із двох частин і займають небагато місця. Обидві части­ни агрегату можуть бути встановлені на відстані один від одного. Постачаються в горизонтальному "О" варіанті, і у вертикальному "С".

Кожух компресорно-конденсаторного агрегату виготовлений із оцинкованої емальованої листової сталі, повітроохолоджувач з оцинкованої пластифікованої сталі зі спеціальним покриттям та алюмінію, з панелями, що легко знімаються, для легкого доступу до механічної частини агрегату. Серія SР складається з 4 моделей: SР- 121, SР 123, SР- 221, SР- 135.

Рис. 3.29. АZ від 700 до 6000 Вт

Моноблоки серії АZ, холодопродуктивність від 700 до 6.000 Вт, спеціально призначені для малих холодильних камер, через що вони надзвичайно компактні і елегантні у дизайні. Вони монтуються шляхом простого підвішування у двох прорізах стіни. Кожух виготовлений із сталевого листа зі спеціальним лакофарбовим покриттям (компресорно-конденсаторний агрегат) і рифленого алюмі­нію (повітроохолоджувач).

Серія АZ складається з 4 моделей: АZ 1, АZ 2, АZ 3

Моделі SВ-АS- SР-АZ поділяються на середньотемпературні й низькотемпературні, що працюють в різних температурних режимах. Холодоагент – R22 R 404А.

М – середня температура від+10 З до-5°С R 22

В – низька температура від 15°Сдо-25°С R404а

Рис. 3.30

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]