Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 3.1.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
10.02 Mб
Скачать

3.8. Регулювання температури повітря в охолоджуваному об’ємі

Процеси в кожному з елементів холодильної машини взаємо­залежні і значною мірою залежать від теплопритоків до поверхні випарника. Це означає, що при змінній величині теплопритоків у випарнику може утворитися різна кількість пари. Для нормальної роботи холодильної машини компресор повинен при будь-якому температурному режимі забезпечувати відведення заданої кількості пари з випарника.

Отже, холодопродуктивність компресора завжди повинна бути розрахована на найбільшу величину теплопритоків. Наприклад, компресор домашнього холодильника повинен забезпечити його роботу навіть при температурі зовнішнього повітря tз.п.=32С і за умови його повного завантаження. Тому компресор холодильної машини для будь-якого типу холодильного устаткування розрахову­ється на максимальну величину теплопритоків в охолоджуваний обсяг.

Отже, загальною вимогою до комплектації холодильних машин холодильного устаткування є відповідність холодопродуктивності компресора максимальній холодопродуктивності випарника, тобто компресор повинен відводити з випарника пару, що у ньому утвориться.

При зменшенні теплопритоків в охолоджуваний обсяг у випарнику утвориться невелика кількість пари, внаслідок чого в ньому знижуються тиск і температура кипіння t0. Оскільки температура повітря в охолоджуваному об’ємі tв.к. залежить від температури кипіння, вона також знижується, але менше, ніж температура кипіння холодильного агента у випарнику. Однак навіть ці невеликі коливання температури повітря в охолоджуваному об’ємі технологічно неприйнятні.

При зберіганні охолоджених продуктів температура повітря може знизитися нижче технологічно заданої температури tв.к. min, що неприпустимо, оскільки можливе замерзання продукту, зміна його вихідних властивостей. Природно, що при досягненні заданої гранично низької температури кипіння холодильного агента у випарнику чи повітря в охолоджуваному обсязі, варто відключити електродвигун компресора. При підвищенні температури кипіння холодильного агента компресор включається.

Регулювати холодопродуктивність компресора можна й іншими способами: плавним (для двигунів постійного струму) чи східчастою зміною швидкості обертання ротора електродвигуна, відведенням частини холодильного агента з нагнітального трубопроводу в усмокту­вальну порожнину циліндра компресора (байпасирування) та ін. Однак у холодильних машинах з малою і середньою холодопродуктивністю метод пуску і зупинки компресора є найбільш розповсюдженим завдяки його простоті та економічній ефективності.

3.8.1. Прилади автоматичного регулювання температури повітря у торговому холодильному устаткуванні

Прилади прямого регулювання температури повітря в охолоджуваному обсязі

Основним регульованим технологічним параметром у холодильному устаткуванні є температура повітря. Тому прилади, що регулюють температуру в охолоджуваному об’ємі і, відповідно, холодопродуктивність холодильної машини, називають приладами прямого регулювання.

У цих приладах чутливий елемент, що сприймає зміну температури повітря в охолоджуваному обсязі, має вигляд невеликого термобалона, заповненого холодильним агентом. Тиск холодильного агента в термобалоні пропорційний зміні температури повітря. Елемент, що сприймає зміну тиску в термобалоні, виконується у вигляді сильфона. Термобалон із сильфоном з’єднуються капілярною трубкою. Прилади подібного типу називають регуляторами темпе-ратури прямої дії.

Регулятори температури застосовують у малих холодильних установках для регулювання температури повітря в охолоджуваному обсязі шляхом включення і вимикання компресора холодильної машини. Термобалон розташовують усередині, а корпус регулятора температури з ручками настроювання – поза холодильною камерою.

Недоліком реле температури прямого регулювання є велика теплова інерційність приладу, внаслідок чого неможливо підтриму­вати температуру повітря в охолоджуваному обсязі точно на заданому рівні.

Реле температури, в яких втілено принцип непрямого регулювання температури в охолоджуваному обсязі, конструктивно більш прості. Вони, як правило, не мають термобалона, оскільки реагують не на температуру повітря, а на температуру кипіння холодильного агента у випарнику холодильної машини, яка на 10…17С нижче за температуру повітря. У цьому випадку капілярна трубка приєднується безпосередньо до поверхні випарника.

Такий метод з позиції вимог до збереження продуктів має значні переваги перед розглянутим вище. При великій амплітуді коливань температури кипіння холодильного агента у випарнику амплітуда коливань температури повітря значно менша. Наприклад, при амплітуді коливань температури кипіння холодильного агента у випарнику -25С амплітуда коливань температури повітря на відстані 0,05 м від поверхні випарника складає менше 4С.

Рис. 3.22. Реле температури :

1 – термобалон; 2 – капілярна трубка; 3 – сильфон; 4 – електричні контакти

Реле температури використовують в однокамерних побутових компресійних холодильниках.

Діапазон настроювання такого реле на температуру роз’єднання контактів складає від –18,5 до –7,5С. Диференціал приладу, що визначає величину амплітуди коливань температури, нерегульований і складає в середньому 6–10С. Це означає, що компресор холодильної машини при даній величині диференціала вмикається при температурі на 6–10С вище від температури роз’єднання електричних контактів реле.

Реле температури, що використовується в торговому холо­дильному устаткуванні, призначене для керування роботою холодильної машини (залежно від температури у випарнику) і напівавтоматичного відтавання шару інею з поверхні випарника. Для цього варто натиснути на кнопку відтавання і компресор холодильної машини припиняє роботу. Після завершення відтавання компресор автоматично включається.

Рис. 3.23. Реле температури :

1 – капіляр; 2 – сильфон; 3 – важіль; 4, 22 – пружини; 5 – повзун; 6 – двоплечовий важіль; 7 – кнопка відтавання; 8 – ручка настроювання; 9, 14 – перекидні пружини; 10, 12, 15, 19 – гвинти; 11, 18 – важелі; 13 – шток; 16 – клема; 17 – рухомий контакт; 20 – корпус; 21 – вісь

Реле температури (рис.3.22) за своїм функціональним призна­ченням практично не відрізняється від іншого реле температури, однак має менші габаритні розміри, що дозволяє вбудовувати прилад в обмежений обсяг холодильного устаткування.

Сучасне холодильне устаткування комплектується переважно не механічними, а електронними регуляторами температури.

Незалежно від того, яка система регулювання температури повітря в холодильному устаткуванні використовується, в основу регулювання холодопродуктивності холодильних машин, встановле­них у холодильному устаткуванні, покладений принцип пуску і зупинки компресора. При цьому неминучі зміни температури кипіння холодильного агента у випарнику і відповідно повітря в охолоджува­ному об’ємі. Виключити подібні зміни в разі потреби можна, використовуючи вентиль постійного тиску "до себе", що підтримує кипіння холодильного агента у випарнику і тим самим – температуру повітря в холодильній камері.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]