Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачі з мікро.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
194.13 Кб
Скачать

Задача 68

Малюнок зображує природну монополію. Галузь характеризується середніми витратами, що знижуються у довгостроковому періоді.

а) Яку ціну та величину випуску вибере нерегульована монополія, що максимізує прибуток?

б) Чому дорівнюють чисті втрати від монопольної влади, що виникають в результаті такого рішення?

в) Який прибуток буде отримувати в такому випадку нерегульована монополія?

г) Які параметри ціни та випуску визначають суспільно ефективний рівень виробництва?

д) Якщо галузь націоналізована, а обсяг випуску і ціна відповідають суспільно ефективному рівню, то який розмір дотації необхідний такій галузі?

е) При якій ціні та величині випуску економічний прибуток природної монополії дорівнює нулю?

є) Які будуть чисті втрати суспільства, якщо держава встановить ціну для монополіста, що дорівнює середнім витратам?

Розв’язок задачі:

а) Для відповіді на питання користуємося золотим правилом мікроекономіки: МС = МR. Отже, шукаємо точку перетину кривих МС і МR. Спускаємося на вісь Q. Тоді 0G - величина випуску продукції, яку вибере нерегульована монополія, що максимізує прибуток. Від G піднімаємося до кривої попиту (D) і виводимо на вертикальну вісь, щоб дізнатися ціну. Отже, 0К – ціна, яку вибере нерегульована монополія, що максимізує прибуток

б) Якщо б галузь існувала в умовах чистої конкуренції, то виконувалася б умова: Р=МС. Отже, знаходимо перетин кривих граничних витрат (МС) та попиту (D) – це точка Y. Опускаємося від цієї точки на вісь Q. Тоді суспільству необхідно цього товару в розмірі 0S. Оскільки нерегульована монополія виробляє продукцію в обсязі 0G, то GS - збитки від монопольної влади, що виникають в результаті такого рішення.

в) В п. а) були визначені обсяг виробництва та ціна нерегульованої монополії. Для визначення прибутку знаходимо собівартість (АТС). Для цього піднімаємося від G до кривої LAC і виводимо на вертикальну вісь. Отже, собівартість буде відрізок 0І. Тоді ІК – це прибуток на 1 одиницю продукції, а помноживши цей відрізок на обсяг продукції (0G), отримаємо KLWI – прибуток, який буде отримувати нерегульована монополія.

г) В п. б) був визначений суспільно ефективний рівень виробництва 0S. Для визначення суспільно оптимальної ціни від S піднімаємося до кривої попиту(D) і виводимо на вертикальну вісь. Отже, 0A – ціна, що визначає суспільно ефективний рівень виробництва,

д) Держава платить монополії дотації в розмірі збитків. Для визначення збитків, крім ціни, треба знати собівартість (ATC). Для цього від S піднімаємося до кривої LAC (точка N) і виводимо на вертикальну вісь. Отже, собівартість буде відрізок 0С. Тоді якщо ціна 0А, а собівартість 0С, то збиток на 1 одиницю продукції складе відрізок АС. Помноживши збиток на одинцю продукції на обсяг продукції (0S) виходить фігура CNYA - розмір дотації необхідний такій галузі.

є) якщо економічний прибуток дорівнює нулю, то фірма отримує тільки нормальний прибуток, отже, ціна дорівнює собівартості (Р=АТС). Тоді шукаємо перетин кривих попиту і LAC (точка М) і виводимо на обидві осі. Отже, 0Е – ціна, коли економічний прибуток природної монополії дорівнює нулю; 0J - величина випуску, коли економічний прибуток природної монополії дорівнює нулю.

е) Виходячи з попереднього пункту, якщо монополія буде виробляти 0J, а суспільству потрібно 0S (див. п. б)), то JS - чисті втрати суспільства, якщо держава встановить ціну для монополіста, що дорівнює середнім витратам.