Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задача ТОВ Дніпро.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
719.36 Кб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСОВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

Кафедра бухгалтерського обліку Наскрізна задача

з фінансового та управлінського обліку

(для студентів вищих навчальних закладів)

УДК 657.2.63

Наведено умову для виконання практичних занять з дисциплін “Фінансовий облік”, “Управлінський облік”. Заняття передбачено проводити у вигляді навчальної бухгалтерії за журнально-ордерною формою обліку з використанням комп’ютерів.

Для підготовки бакалаврів і спеціалістів вищої кваліфікації з бухгалтерського обліку і аудиту.

Рекомендовано методичною комісією економічного факультету НАУ.

Укладачі: д - р екон. наук, проф. Л.К.Сук,

канд. екон. наук, доц. П.Л. Сук

Рецензенти: д - р екон. наук, проф. М.Я. Дем’яненко,

д - р екон. наук., проф. Г.Г. Кірейцев

Навчальне видання

НАСКРІЗНА ЗАДАЧА

з фінансового та управлінського обліку

(для студентів вищих навчальних закладів)

Укладачі: СУК Леонід Кіндратович,

СУК Петро Леонідович

Зав. видавничим центром НАУ А.П.Колесніков

Редактор І.В.Сикотюк

Підписано до друку . Формат 60 х 84 1/16.

Ум.-друк. арк. .

Обл.-вид. арк. . Тираж 300 пр. Зам. № .

Видавничий центр НАУ.

03041, м. Київ, вул. Героїв Оборони, 15.

Загальні положення

Практичні заняття зі студентами з бухгалтерського обліку проводяться таким чином, щоб сприяти виробленню в них сучасного мислення, умінь у конкретних виробничих ситуаціях професійно приймати правильні рішення. Тому процес навчання потрібно максимально наблизити до конкретних умов роботи бухгалтерів. Це досягається використанням навчальної бухгалтерії із застосуванням журнально-ордерної форми обліку, а також на базі АРМ (автоматизоване робоче місце) бухгалтера.

Бухгалтерський облік поділяють на фінансовий та управлінський. Перший з них регламентується встановленими нормами і правилами, а другий організовують відповідно до потреб кожного підприємства. Разом з цим є необхідність ведення обліку в такому вигляді, щоб він задовольняв вимоги діючої податкової системи. Завдання включає вивчення різних варіантів обліку.

Вирішення наскрізної задачі предбачено за темами відповідно до програми курсу. Згідно з умовами задачі по кожній темі студент складає первинні документи і на їх підставі робить записи в регістри бухгалтерського обліку. Реквізити документів, що не передбачені умовою задачі, визначають самостійно.

Господарські операції включають процеси постачання, виробництва і реалізації продукції, які тривають у сільському господарстві не один місяць. Умовою задачі передбачено зробити записи за рік і підвести підсумки.

Матеріал тем взаємопов’язаний, а тому в міру вивчення курсу студент переходить від одного робочого місця до іншого. Це дозволяє детально відпрацювати всі складові частини облікової роботи, починаючи зі складання первинних документів і закінчуючи заповненням бухгалтерських регістрів та поданням звітності.

Задачею охоплено не всі можливі господарські операції, тому з кожної теми потрібно скласти не лише ті документи, що передбачені умовою задачі, а й інші, які належать до відповідної теми і визначаються викладачем у процесі проведення практичних занять. Складені документи, що не передбачені умовою задачі, зберігають в окремій папці і використовують для подальшого запису в окремих регістрах. Вони не будуть пов’язані з наскрізною задачею, а потрібні студенту для глибокого і всебічного вивчення курсу бухгалтерського обліку.

За складеними документами студент вносить записи в регістри обліку, їх взаємно звіряє і здійснює необхідні розрахунки. Наскрізна задача виконується за журнально-ордерною формою бухгалтерського обліку.

На наступному етапі складені документи студенти використовують для обробки економічної інформації на комп’ютерах у вигляді АРМ бухгалтера. Отже, в процесі навчання студент повинен повністю засвоїти традиційні методи роботи з бухгалтерського обліку, а також навчитись використовувати в ньому сучасні ЕОМ.

Задача виконується за варіантами, що наведені в табл. 1.6. Номер варіанта задачі для кожного студента визначає викладач. Зміст операцій для всіх однаковий, змінюються лише показники по операціях згідно з варіантами.