Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задача ТОВ Дніпро.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
719.36 Кб
Скачать

Тема 10. Облік реалізації продукції, робіт і послуг

10.1. На підставі раніше складених документів з реалізації продукції (товарно-транспортні накладні, приймальні квитанції, рахунки) заповнити такі регістри: реєстр документів по реалізації готової продукції (ф. № 11.1 с.-г.), реєстр документів по реалізації товарів, робіт та послуг, виробничих запасів (ф. № 11.2 с.-г.), реєстр документів по реалізації продукції, матеріалів, робіт та послуг за готівку (за цінами реалізації) (ф. № 11.3 с.-г.), реєстр документів по реалізації продукції, матеріалів, робіт та послуг за готівку (за обліковими цінами) (ф. № 11.3а с.-г.), відомість аналітичного обліку реалізації продукції, матеріалів, робіт та послуг (ф. № 11.4 с.-г.), книгу аналітичного обліку реалізації продукції, матеріалів, робіт та послуг (ф. № 11.5 с.-г.), оборотну відомість (ф. № 11.6 с.-г.), відомість обліку продажу шляхом взаємних розрахунків (ф. № 11.7 с.-г.), відомість аналітичного обліку по рахунку 36 “Розрахунки з покупцями та замовниками” (ф. № 11.8 с.-г.), журнал-ордер № 11 с.-г. та аналітичні дані до рахунків № 71, 72, 73, 74, 75 (ф. № 11.с.-г.).

10.2. За завданням викладача студенти складають також інші бухгалтерські документи для обліку реалізації продукції, але їх не пов’язують з умовою задачі.

Тема 11. Облік капітальних інвестицій

На підставі раніше підготовлених документів і відомостей заповнити Виробничий звіт (ф. № 10.3а с.-г.) у частині обліку капітальних інвестицій, підрахувати витрати на придбання та будівництво обєктів і відобразити їх оприбуткування в журналі-ордері № 13 с.-г.

Тема 12. Визначення фактичної собівартості продукції і закриття операційних рахунків

12.1. У разі ринкових внутрішньогосподарських економічних відносин, побудованих на купівлі-продажу за прийнятими цінами, послідовність закриття операційних рахунків зберігається така, як і без ринкових відносин. Проте методика цієї роботи дещо змінюється в тому плані, що доводиться, як правило, робити записи методом червоного сторно, бо витрати виявляються нижчими від собівартості за обліковими цінами. У противному разі закриття здійснюють звичайними записами. Однак переплати проти договірних цін повинні бути обгрунтованими.

Під час визначення собівартості продукції потрібно врахувати, що в ланці “Колос” витрати під урожай майбутнього року становлять 40000 грн, в інших підрозділах незавершеного виробництва немає.

12.2. Визначити і розподілити загальновиробничі витрати.

Загальновиробничі витрати розподілити між обєктами обліку пропорційно суми прямої оплати праці, як передбачено П(С)БО 16 “Витрати”.

Методичними рекомендаціями з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств пропонується їх відносити на собівартість продукції шляхом розподілу між об’єктами обліку пропорційно до загальної суми витрат, за винятком вартості витрачених насіння, кормів, а також сировини, матеріалів і напівфабрикатів у допоміжних промислових виробництвах. При цьому загальновиробничі витрати рослинництва відносять лише на рослинництво, тваринництва - на тваринництво.

Для визначення і розподілу загальновиробничих витрат зробити розрахунок в окремій таблиці (табл. 2.5). Розподіл суми загальновиробничих витрат відобразити у регістрах аналітичного обліку виробництва та журналах-ордерах до закриття наступних рахунків.

2.5. Розподіл загальновиробничих витрат

Об’єкти обліку

База розподілу (пряма оплата праці), грн

Загальновиробничі витрати, грн

Ланка “Колос”

Ланка “Буряк”

Разом по рослинництву

Молочнотоварна ферма

Ферма з вирощування та відгодівлі великої рогатої худоби

Разом по тваринництву

Разм загально- виробничих витрат

12.3. Визначити фактичну собівартість продукції рослинництва і розподілити відхилення фактичних витрат від оцінки продукції за обліковими цінами. Розрахунок оформити в окремій таблиці (табл. 2.6).

Для проведення розрахунків використовують дані аналітичного обліку виробництва. Сума фактичних витрат береться з дебету аналітичних рахунків у рослинництві, за умовою задачі - це ланки “Колос” і “Буряк”. Витрати враховують після віднесення на виробництво вартості послуг з допоміжних виробництв та розподілу загальновиробничих витрат.

Під час обчислення собівартості вартість побічної продукції (солома, гичка) залишити на рівні облікових цін. Від загальної суми витрат відняти вартість побічної продукції, отже, залишаться витрати на основну продукцію. Поділивши їх на кількість одержаної продукції, матимемо фактичну собівартість одиниці продукції. Потім визначається загальна сума відхилень. Для цього від фактичних витрат віднімають вартість оприбуткованої продукції за обліковими цінами. Поділивши загальну суму відхилень на кількість продукції, визначають розмір відхилень на одиницю продукції.

У процесі підрахунків до фактичних витрат за звітний період додають вартість незавершеного виробництва на початок року і віднімають його вартість на кінець року. Таким чином визначається сума витрат, що відноситься на вихід продукції за звітний період.

Відхилення будуть лише з основної продукції (пшениця озима і цукрові буряки), бо побічна залишена в тій оцінці, в якій вона оприбуткована, тобто за обліковими цінами.

Потім залежно від каналу використання продукції розподіляють відхилення, відносячи їх у дебет рахунків 27 “Продукція сільськогосподарського виробництва” - продукція, що залишилася на складі; 90 “Собівартість реалізації” - продана продукція; 23 “Виробництво” - продукція, що використана для годівлі тварин.

На підставі проведеного розрахунку записати суму відхилень у відповідні рахунки аналітичного обліку та журнали-ордери. Записи здійснюють методом червоного сторно, якщо фактична собівартість продукції нижча від облікових цін. У противному разі аналогічний запис роблять звичайним способом.

12.4. Визначити фактичну собівартість продукції молочнотоварної ферми і розподілити відхилення фактичних витрат від оцінки продукції за обліковими цінами. Розрахунки оформити в окрему таблицю (табл. 2.7).

Для проведення розрахунків використовують дані аналітичного обліку виробництва. Сума фактичних витрат береться з дебету аналітичного рахунку “Молочнотоварна ферма”. Витрати враховують після віднесення на виробництво відхилень вартості послуг з допоміжних виробництв, загальновиробничих витрат та з виробництва продукції рослинництва.