Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задача ТОВ Дніпро.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
719.36 Кб
Скачать

2.6. Визначення фактичної собівартості продукції рослинництва і розподіл відхилень фактичних витрат від оцінки продукції по облікових цінах

Підрозділ

Наймену-вання продук-ції

Вало-вий збір, ц

Фактичні витрати всього (дебет рахунку), грн

Фактична собівар-тість 1 ц продукції, грн

Вартість оприбут-кованої продукції по облі-кових цінах (кредит рахунку), грн

Відхилення, грн

Розполіл відхилень

на складі готової продукції, рахунок 27

продано

всьо-го

на оди-ницю про-дукції

кіль-кість, ц

сума, грн

кіль-кість, ц

сума, грн

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Ланка Колос

Пшениця озима

40000

Солома

50000

Разом

х

Ланка Буряк

Цукрові буряки

40000

Гичка

5000

Разом

х

Всього

х

2.7. Визначення фактичної собівартості продукції молочнотоварної ферми і розподіл відхилень

фактичних витрат від оцінки продукції за обліковими цінами

Найменування продукції

Оди-ниця виміру

Вало-вий вихід

Фак-тичні вит-рати всього (дебет рахун-ку), грн

Фактич-на собі-вартість одиниці продук-ції, грн

Вартість оприбутко-ваної про-дукції за обліковими цінами (кредит рахунку), грн

Відхилення, грн

Розподіл відхилень

продано

залишилось у господарстві

всього

на оди-ницю продукції

кіль-кість, ц

сума, грн

кіль-кість, ц або голів

сума, грн

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Молоко

ц

Приплід телят

голів

Гній

т

Разом

х

х

х

х

х

х

Під час обчислення собівартості побічну продукцію (гній) залишити на рівні облікових цін. Якщо від загальної суми витрат відняти вартість побічної продукції, то залишаться витрати на основну продукцію. При цьому 1 гол. приплоду прирівнюється до вартості 60 кормо-днів утримання корів. Тому спочатку вираховують собівартість приплоду, а потім віднімають її від загальних витрат і одержують витрати на молоко. Для розрахунків за першим варіантом прийняти 270200 кормо-днів. Кількість кормо-днів брати по варіантах згідно з умовою задачі (див. табл. 1.6).

Визначають фактичну собівартість 1 ц молока та 1 голови приплоду телят діленням відповідної суми на кількість продукції.

Потім обчислюють загальну суму відхилень: від фактичних витрат віднімають вартість оприбуткованої продукції за обліковими цінами. Поділивши загальну суму відхилень на кількість продукції, визначають розмір відхилень на одиницю продукції.

Залежно від каналу використання продукції розподіляють відхилення, відносячи їх у дебет рахунків 27 - продукція, що залишається на складі; 90 - продана продукція. Усю суму відхилень, яка припадає на одержаний приплід телят, відносять у дебет рахунку 21 “Поточні біологічні активи”.

На підставі проведеного розрахунку записати суми відхилень у відповідні рахунки аналітичного обліку та журнали-ордери. Записи здійснюють методом червоного сторно, якщо фактична собівартість продукції нижча від облікових цін. У противному разі аналогічний запис роблять звичайним способом.

12.5. Визначити фактичну собівартість продукції ферми з вирощування та відгодівлі великої рогатої худоби і списати відхилення фактичних витрат від оцінки продукції за обліковими цінами. Розрахунки оформити в окремій таблиці, як по молочнотоварній фермі.

Особливість закриття рахунку з вирощування та відгодівлі великої рогатої худоби полягає в тому, що всю суму корективу з рахунку 23 “Виробництво” переносять на рахунок 21 “Поточні біологічні активи”. Розподіл відхилень проводять за вартістю приросту живої маси.

На підставі проведеного розрахунку записати суми відхилень у відомість аналітичного обліку тварин (журнал-ордер № 9 с.-г.). Запис здійснюють по рядку “за місяць” методом червоного сторно, якщо фактична собівартість приросту живої маси тварин нижча від оцінки її за обліковими цінами. У противному разі аналогічний запис роблять звичайним способом.

  1. Визначити фактичну собівартість 1 ц живої маси тварин і розподілити відхилення фактичної вартості поголів’я, що вибуло, від оцінки його за обліковими цінами. Для цього зробити розрахунок в окремій таблиці (табл. 2.8) або використати відомість аналітичного обліку тварин.

Сума за обліковими цінами заповнюється з даних обліку за рік. У стовпчик “Відхилення” щодо надходження записують суму відхилень, яка надійшла: по приплоду - внаслідок закриття аналітичного рахунку “Молочнотоварна ферма”; по приросту - внаслідок закриття аналітичного рахунку “Ферма з вирощування та відгодівлі великої рогатої худоби”; з інших каналів надходження - з різних журналів-ордерів, у яких відображено надходження поголів’я від купівлі.

Рядок “Разом надходження із залишком на початок року” у стовпчику за фактичною собівартістю показує вартість живої маси. Розділивши останню на кількість живої маси, визначають фактичну собівартість 1 ц.

Поголів’я, яке вибуло, оцінюють за визначеною фактичною собівартістю 1 ц живої маси і записують у розділ “Вибуття” у стовпчики за фактичною собівартістю. Різниця сум стовпчиків за фактичною собівартістю і за обліковими цінами дає суму відхилень, яку необхідно віднести на вибуле поголів’я худоби, тобто в дебет рахунку 90 “Собівартість реалізації” - за реалізованих тварин; у дебет субрахунку 155 “Придбання (вирощування) довгострокових біологічних активів” - тварин, переведених в основне стадо тощо. Після цього поголів’я на рахунку 21 залишається в оцінці за фактичною собівартістю 1 ц живої маси тварин.

На підставі проведеного розрахунку списати суми відхилень по поголів’ю, яке вибуло, і відобразити це у відповідних відомостях та журналах-ордерах.

  1. Визначити фактичну собівартість новозбудованого гаража та корів, які надійшли від переведення тварин в основне стадо.

Провести коригувальні записи в рахунках 15 “Капітальні інвестиції”, 155 “Придбання (вирощування) довгострокових біологічних активів”, 10 “Основні засоби”. Суми корективів визначити окремими розрахунками за даними аналітичного обліку. Корективи щодо капітальних інвестицій і основних засобів відобразити у відповідних відомостях та журналах-ордерах.

2.8. Визначення фактичної собівартості живої маси тварин і розподіл відхилень фактичної вартості вибулого поголів’я від його оцінки за обліковими цінами

Наявність та рух поголівя

Кіль-кість, голів

Жива маса, ц

За обліко-вими цінами, грн

Відхи-лення, грн.

За фак--тичною собівар-тістю, грн

Корес-понду-ючий раху-нок

Наявність на початок року

Надходження:

Приплід

приріст живої маси

переведено з інших груп

Куплено

Інше надходження

Разом надійшло

Разом надійшло із залишком на початок року

Фактична собівартість 1 ц

живої маси

Вибуття:

переведено в інші групи

переведено в основне стадо

Продано державі

Інше вибуття

Разом вибуло

Наявність на кінець року

Разом вибуло з наявністю

на кінець року

12.8. Визначити і списати на фінансові результати собівартість реалізації продукції, виконаних робіт і наданих послуг та виручку від реалізації. Для цього підготувати окремий розрахунок (табл. 2.9). Дані для вказаного розрахунку беруть з відомості обліку реалізації продукції, матеріалів, робіт і послуг сільськогосподарських підприємств, а також з реєстрів.

2.9. Віднесення на фінансові результати собівартості реалізованої продукції, виконаних робіт і наданих послуг та виручки від реалізації

Продукція, роботи і послуги

Кіль-кість

Фак-тична собі-вар-тість, грн

Ви-руч-ка, грн

Фінансовий результат, грн

Код корес-пондуючих рахунків

при-буток

зби-ток

де-бет

кре-дит

1

2

3

4

5

6

7

8

Пшениця озима, ц

Цукрові буряки, ц

Молоко, ц

Телиці поточного року народження, ц

Бички поточно-

го року народ-

ження, ц

Бички минулого року народження, ц

Бички позаминулого року народження, ц

Доросла худоба на відгодівлі, ц

Разом

х

х

Фактична собівартість береться з дебету рахунку 90 “Собівартість реалізації” після віднесення на нього сум корективів на доведення вартості продукції в оцінці за обліковими цінами до її фактичної собівартості.

Виручку встановлюють за кредитом рахунку 70 “Доходи від реалізації”. Різниця між виручкою і собівартістю реалізованої продукції дає фінансовий результат: позитивна - прибуток, негативна - збиток. Фінансовий результат від реалізації переносять на рахунок 79 “Фінансові результати”. З’ясований фінансовий результат від реалізації відобразити у відповідних відомостях і журналах-ордерах.

12.9. Списати на фінансові результати інші витрати діяльності. Скласти журнал-ордер № 15 с.-г.